Witam wszystkich. Chciałbym podzielić się spostrzeżeniami odnośnie mig200m. Spawarki używam od prawie 5 lat. Nie spawam nią codziennie, raczej używam jej sporadycznie, kilka razy w miesiącu (jakaś brama, bramka, balustrada). Spawam nią profile 2-5mm, czasem jakaś flansza 10-15mm. Spawarka wtapia bardzo ładnie, pokrętłem indukcyjności możesz także zmienić wygląd spoiny i głębokość przetopu. Za te pieniądze jestem z niej zadowolony, nie za ciężka, można bez problemu załadować ją do auta, czasami brakuje mi 1-1,5m przewodu palnika i muszę przenosić spawarkę, szczególnie przy spawaniu dłuższych elementów jest to trochę drażniące, ale da się przeżyć. Nigdy nie wyłączyła mi się z przegrzania, czyli wysoki % cyklu pracy.
Minusem dla mnie, to zbyt krótkie kable i ostatnim czasem jak postoi dłużej (czasem już po 2 godzinach, czasem po kilku dniach) nie chce "zaskoczyć", tzn. włącza się normalnie tylko przy próbie spawania rozgrzewa tylko drut, jakieś 2-3min takiego pstrykania/smarkania i idzie normalnie. Ale podejżewam jakiś zaśniedziały styk na wtyczce elektroniki (tak myślę, ale może być coś innego). Chyba, że uwalony jakiś kondensator i potzebuje czasu żeby się naładować.
Podsumowując, spawarka MIG200M nigdy mnie nie zawiodła, spawy ładne od blachy do grubszych elementów, mobilna, jak dla mnie zbyt krótkie kable. W tej cenie ciężko będzie znaleźć coś lepszego. Chociaż kiedyś rzucił mi się w oczy Mig/Mag Castoramy, był w podobnej cenie i z synergią. Niestety nie miałem możliwości ani okazji na nim pracować.
Co do serwisu... jest różnie. Mam też Tig'a od Shermana. Na początku było z nim trochę kłopotów, ale bez robienia jakichś problemów ją naprawili (byłem osobiście w ich siedzibie na Śląsku). Niestety z przyłbicą V2a robili już problemy i udowadniali mi, że działa, a nie działała. Z maską było wszystko ok tylko przez jakieś 2-3 miesiące, później 250zł poszło do śmietnika.
Maski na pewno od nich nie kupię, spawarkę tak.