Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki migomat do 1300zł? Może SHERMAN Mig 200M?

radekkubiak9312 09 Oct 2014 20:37 17889 12
    radekkubiak9312
    Level 15  
    Witam.
    Mam pytanie czy ktoś może posiada migomat SHERMAN Mig 200M? Jak on się sprawuje? Potrzebuje migomat do drobnych prac w garażu ale też czasami do pospawania czegoś grubszego. Zależy mi na tym aby był dość przenośny żeby bez problemu można go było włożyć do samochodu. Może polecicie jakieś inne migomaty w tej cenie?
    Pozdrawiam.
    boven
    Level 14  
    W tej cenie raczej nikt nie ma w tej chwili startu. Testowałem tego Shermana i muszę powiedzieć, że jak na tak budżetowy sprzęt daje sobie dobrze radę
    Bartek1441
    Level 10  
    Dołączę się do kolegi również zastanawiam się nad shermanem dualmig 160/200. Potrzebuje migomatu do spawanie gółównie blach samochodowych wydechów itp. czasami jakis plaskownik do max 5mm. Szukam opini i mozliwosci tych shermanow czy to warte wogóle uwagi czy sie rozleci po pierwszym spawaniu ?
    radekkubiak9312
    Level 15  
    Zakupiłem migomat 200m i że jest to mój pierwszy taki sprzęt to jestem narazie zadowolony. Jedyne co to przewody są chyba w polwinicie a nie w gumie ale jest miedź i przewód zasilający jest trochę za krótki. Lekka dość mobilna spawarka ale jednak dospawałem sobie do niej wózek. Przydatne jest pokrętło indukcyjności przy spawaniu grubych czy cienkich blach.
    archanoid
    Level 26  
    Witam . Tak z ciekawości na jakim zabezpieczeniu kolega ma podłączonego tego shermana .
    boven
    Level 14  
    radekkubiak9312 przewód MIG musi być w gumie, nie ma innej możliwości
    radekkubiak9312
    Level 15  
    Mam na B16. Czemu musi byś w gumie? Jeśli dotknie gorącą rzecz to te przewody się topią. Stare przewody jakie posiadam się nie topią tylko robią się czarne w miejscu zetknięcia.
    boven
    Level 14  
    Radek rozkręcałeś go na max 200A na tym zabezpieczeniu? Jak regulacja indukcyjności wypada podczas spawania?
    radekkubiak9312
    Level 15  
    Rozkręciłem wszystko na max-a i indukcyjność na min spawałem krótko po to aby zobaczyć jaki jest spaw. Zabezpieczenie nie wywaliło ani razu. Przy spawaniu cienkich blach 1mm i ustawieniu indukcyjności na max robi "gluty" ale to raczej kwestia nauczenia się spawania, ciągłym spawem nie dało się spawać. Przy spawaniu balustrady z prętów posuw prawie na min, prąd na połowie i indukcyjność na min to ładny był spaw.
    Damianuski
    Level 11  
    Witam
    Interesuje mnie ten sherman 200m . Ale mam pytanie do spawania samą metodą MIG MAG , czy będzie lepsza od besterki 1801 bo taka akuratnie jakiś czas spawałem . Pytam bo wszyscy piszą pozytywy odnośnie tej spawarki ale nie wiem czy chodzi o spawanie MMA czy MAG . Byłbym wdzięczny za opinie
    kaczorekk17
    Level 9  
    Podopne się pod.temat.
    Mam na oku spawarkę sherman 200m i ideal tecnomig 250/2 pro i proszę o poradę która była by lepsza, są w podobnej cenie ok 1600zł (chyba że macie do zaoferowania coś lepszego w tej cenie) Bd stawał przeważnie cienkie blachy samochodu jak i od czasu do czasu coś grubszego.
    damek555
    Level 10  
    Witam czy ktoś już odnośnie testował tego shermana mig 200m bo zastanawiam się nad kupnem? Czy może lepiej spawarka ideal 215 co polecacie co będzie lepsze? I jak tam też z naprawami tych sprzętów czy będzie później jakiś problem.
    DominS1
    Level 11  
    Witam wszystkich. Chciałbym podzielić się spostrzeżeniami odnośnie mig200m. Spawarki używam od prawie 5 lat. Nie spawam nią codziennie, raczej używam jej sporadycznie, kilka razy w miesiącu (jakaś brama, bramka, balustrada). Spawam nią profile 2-5mm, czasem jakaś flansza 10-15mm. Spawarka wtapia bardzo ładnie, pokrętłem indukcyjności możesz także zmienić wygląd spoiny i głębokość przetopu. Za te pieniądze jestem z niej zadowolony, nie za ciężka, można bez problemu załadować ją do auta, czasami brakuje mi 1-1,5m przewodu palnika i muszę przenosić spawarkę, szczególnie przy spawaniu dłuższych elementów jest to trochę drażniące, ale da się przeżyć. Nigdy nie wyłączyła mi się z przegrzania, czyli wysoki % cyklu pracy.
    Minusem dla mnie, to zbyt krótkie kable i ostatnim czasem jak postoi dłużej (czasem już po 2 godzinach, czasem po kilku dniach) nie chce "zaskoczyć", tzn. włącza się normalnie tylko przy próbie spawania rozgrzewa tylko drut, jakieś 2-3min takiego pstrykania/smarkania i idzie normalnie. Ale podejżewam jakiś zaśniedziały styk na wtyczce elektroniki (tak myślę, ale może być coś innego). Chyba, że uwalony jakiś kondensator i potzebuje czasu żeby się naładować.
    Podsumowując, spawarka MIG200M nigdy mnie nie zawiodła, spawy ładne od blachy do grubszych elementów, mobilna, jak dla mnie zbyt krótkie kable. W tej cenie ciężko będzie znaleźć coś lepszego. Chociaż kiedyś rzucił mi się w oczy Mig/Mag Castoramy, był w podobnej cenie i z synergią. Niestety nie miałem możliwości ani okazji na nim pracować.
    Co do serwisu... jest różnie. Mam też Tig'a od Shermana. Na początku było z nim trochę kłopotów, ale bez robienia jakichś problemów ją naprawili (byłem osobiście w ich siedzibie na Śląsku). Niestety z przyłbicą V2a robili już problemy i udowadniali mi, że działa, a nie działała. Z maską było wszystko ok tylko przez jakieś 2-3 miesiące, później 250zł poszło do śmietnika.
    Maski na pewno od nich nie kupię, spawarkę tak.