Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór telewizora - samsung vs sony

maxiorck 10 Oct 2014 12:24 1689 7
    maxiorck
    Level 9  
    Witam.
    Przymierzam się do kupna telewizora i mam pewien dylemat. Chodzi o to, że nie jestem do końca zdecydowana czy sony czy samsung. Dokładne nazwy modeli to:

- Samsung UE40H6650 za 2400 ( nie mogę wstawić linku bo mi blokuje, ale wystarczy skopiować model do google i na media expert ładnie opisane są funkcje)

- Sony KDL-42W705 za 2400 ([tak samo nie mogę wkleić linku ale na ceneo jest super opis telewizora)

Z góry mówię, że nie zależy mi na 3d gdyż w ogóle nie oglądam filmów w tym trybie. Zależy mi na jak najlepszym obrazie i funkcjonalności. Byłem w media markt i powiedziano mi tam, że sony, ale ja nie ufam sprzedawcom bo oni mówią to co muszą dlatego chcę zapytać tutaj co uważacie i jakie jest Wasze zdanie odnośnie tych dwóch modeli. Może macie jakieś inne pomysły na telewizor z półki do 2500? ;)

Z góry dziękuję za pomoc!
    maxiorck
    Level 9  
    1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 25m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? około 3m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-5
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Tak, ale kupuje sobie ruchomy wieszak ścienny więc to nie problem
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
    6. Jak słońce świeci w pokoju? mam rolety to bez znaczenia
    7. Jaki masz obecnie telewizor? nie mam w pokoju
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? najlepszą jakość obrazu w tej cenie ~2500zl
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? wifi, cyfrowy chyba o to chodzi
    10 .Jakie urządzenia? xbox 360, dvd
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? około 4/5
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? nie wiem czym się różnią
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? sportowe, informacyjne, filmy
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? raczej nie, sporadycznie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? raz na jakiś czas cięzko to powiedzieć bo nie mam czasu
    16. Preferencje co do marki? sony/samsung
    17. Preferencje co do wielkości? 40-42"
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Niewyraźny obraz, brak płynności, wypłowiałe kolory
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2600zł
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? nie potrzebuje 3d
    misieg7
    Level 9  
    generalnie tez stalem przed tym dylematem jakis czas temu. ostatecznie kupilem Samsunga i nie zaluje. telewizory Sony maja fajny modernistyczny design - jesli TV ma stanowic istotny element dekoracyjny wnetrza - a mniej zalezy Ci na fukcjonalnosci to poszedlbym w Sony. ale Sony maja problemy np z kodekami i odtwarzaniem niektorych filmow (ktore bedziesz na pewno odtwarzal z dysku lub USB podpietego do TV). natomiast na Samsungu po prostu wszystko dziala, chyba w dwuletniej historii tylko raz wyskoczyl mi alert nieobslugiwany format video.
    Anonymous
    Level 1  
    maxiorck
    Level 9  
    Nie chce większego bo mam taki układ pokoju ze 48 bedzie za duzy. Mam bardzo duzy dylemat... Szczerze to wydaje mi sie ze ten Sony ma lepsza jakos obrazu