Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Boxer III - 2.2HDI 130KM brak komunikacji

Rinho 10 Oct 2014 18:44 4485 1
Wago
    Rinho
    Level 19  
    Witam, tym razem pacjentem jest Boxer III 2.2HDI 130KM 2011. Auto odpala, nie wywala błędów na desce (oprócz poduchy). Był przeprowadzany remont silnika w innym warsztacie, w teorii nowe wtryski i pompa które trzeba zaprogramować i tu jest problem. Nie znam dokładnej historii auta, przyjechało na usterkę " nie da się kompa podpiąć".

Prawie całkowity brak komunikacji z autem, przez Diagboxa komunikacja jest tylko z poduchami (błędy braku komunikacji z BSI i licznikiem, błąd wewnętrzny modułu i jeszcze jeden, ale zapomniałem numeru). BSI, licznik, klima, silnik milczą. Diagnoza oczywiście przez przejściówkę. Próba diagnozy przez WoW/Delphi i komunikacja (jako Ducato) tylko z silnikiem ( błędy związane z wtryskami i ciśnieniem paliwa) z niczym innym się nie łączy. Sprawdzałem DB i Wow'a na innym Boxerze ( trafił się kurier) i nie ma problemu z komunikacją.

Masy pod lampą, i przy słupku A/drzwiach kierowcy sprawdzałem, ABS odpięty i po kolei każdy moduł i nadal brak komunikacji z BSI. Nie mam jak sprawdzić zasilań BSI (sprawdzałem tylko masy, nie mam schematu do tego BSI - czarne, nie szare). Wszystko w aucie niby działa, łącznie z centralnym i pilotem.

Miałby może ktoś pinout do tego BSI (zależy mi przede wszystkim na zasilaniu)? Czy może zasilany jest tylko z 2 wtyczek z czerwonymi przewodami?

Pozdrawiam Krzysiek
  • Wago
    Rinho
    Level 19  
    Sprawa rozwiązana, padło BSI... softowo. Serwis postawił stare na nogi. Został tylko błąd poduch.