Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

XR-1200 - Stary Powermixer i zwarcie na p³ytkach wzmacniaczy

koma2000 15 Oct 2014 17:49 5667 50
Tespol
    mariuszw19640717
    Level 35  
    koma2000 wrote:
    Spadek na rezystorze emiterowym to ok 300mV i jest zero reakcji na krêcenie perkiem

To ponad 10x za du¿o.
    koma2000 wrote:
    Podobny ten schemat do mojego

Chodzi³o mi o pod³±czenie oporów 0,33R, s± tak pod³±czone jak na schemacie tym co rysowa³e¶, tylko brak jednego na "górze", mo¿e kto¶ zapomnia³ zamontowaæ.
    Sparuj lepiej te BC307, mo¿esz daæ dowolne BC PNP, ró¿nic miêdzy nimi nie powinna byæ wiêksza ni¿ 5%.
    Daj wiêksze opory w regulacji pr±du tak 1k.
    Jakie jest napiêcie K-E tranzystora od pr±du?
  • Tespol
    User removed account
    User removed account  
  • Tespol
    koma2000
    Level 16  
    Jak od³±czê g³o¶nik jest 1,45V a z g³o¶nikiem jest równiutkie 0V.

Dodano po 2 [minuty]:

Zapomnia³em dodaæ ¿e tranzystory s± teraz sparowanie bo wzmocnienie jednego wynosi 307 a drugiego 309 i s± to te¿ BC307.

Dodano po 2 [minuty]:

dj-MatyAS wrote:
    XR-1200 - Stary Powermixer i zwarcie na p³ytkach wzmacniaczy XR-1200 - Stary Powermixer i zwarcie na p³ytkach wzmacniaczy

Autorowi tematu proponujê spróbowaæ zmontowaæ uk³ad wzorowany z rysunku pierwszego.

To chyba bêdzie najlepszy pomys³ a móg³bym wiedzieæ sk±d Pan ma ten schemat? bo przyda³ by siê wykaz elementów.
    koma2000
    Level 16  
    No tak Pan po prostu wywali³ uk³ad zabezpieczaj±cy :-) Czy móg³bym kolegê mariuszw19640717 prosiæ o wykaz elementów do tego schematu lub o link sk±d zosta³ ten schemat zaczerpniêty?
  • Helpful post
    mariuszw19640717
    Level 35  
    Z tego tematu:Link
    Usun±³em tylko to ¿ó³te t³o, te¿ by³ problem z tym uk³adem.
    koma2000
    Level 16  
    Faktycznie by³ z nim problem :/ jakie¶ nawiedzone te wzmacniacze.Sam ju¿ nie wiem czy robiæ tamten uk³ad czy nie, je¿eli oka¿e siê ¿e dzieje siê to samo co teraz to dopiero bêdzie kicha.
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    mariuszw19640717
    Level 35  
    Nie wiem, sam zdecyduj, to podobne konstrukcje, mo¿e uda siê to uruchomiæ.
    Jak budowaæ od podstaw to sprawdzony uk³ad, taki co dzia³a.
    Jakie jest napiêcie K-E tranzystora od pr±du?
    koma2000
    Level 16  
    Spróbujê jeszcze tranzystory steruj±ce wymieniæ tzn chodzi mi o ta parê komplementarn± (chyba tak to siê nazywa :-D ) to jest u mnie BD 139 i BD140 zamieniê je na BD911 i BD912 spróbujê dobraæ tak ¿eby mia³y jak najbardziej zbli¿one wzmocnienie bo mam ok 10szt tych i tych tranzystorów wiec co¶ powinno siê wybraæ.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak od³±czê g³o¶nik jest 1,45V a z g³o¶nikiem jest 0V.

Dodano po 29 [minuty]:

mariuszw19640717 wrote:

Jak budowaæ od podstaw to sprawdzony uk³ad, taki co dzia³a.

No w³a¶nie sprawdzony, taki co dzia³a a tamten? jedni pisz± ¿e prosty i powinien dzia³aæ,w tamtym temacie jednak nie chcia³ dzia³aæ no i z moim egzemplarzem to samo dlatego napisa³em ¿e jakie¶ nawiedzone te konstrukcje tych wzmacniaczy:( .Jutro wymieniê tamt± parê o której mówi³em zobaczymy co bêdzie ale czarno to widzie, ja tak my¶lê ¿e u mnie mo¿e gdzie¶ byæ jaki¶ rezystor o nie takiej rezystancji wlutowany i dlatego to za nic nie chce dzia³aæ.Szkoda ¿e nie ma nigdzie takiego schematu z wykazem elementów ¿eby mo¿na by³o porównaæ.

Dodano po 2 [minuty]:

dj-MatyAS wrote:
    A jakie masz zasilanie koñcówki w tym mikserze?

Zasilanie to ± 36V.
    User removed account
    User removed account  
    koma2000
    Level 16  
    A czy ten schemat jest pewny? Bo je¿eli tak to nie bêdê siê zastanawia³ tylko go z³o¿ê i bêdzie spokój bo ju¿ tyle czasu straci³em na ratowanie tamtych zw³ok a i tak nic z tego nie wysz³o.
  • Helpful post
    mariuszw19640717
    Level 35  
    koma2000 wrote:
    Jak od³±czê g³o¶nik jest 1,45V a z g³o¶nikiem jest 0V.

Jak to mierzy³e¶?

Dodano po 21 [minuty]:

Zmierz napiêcia na tranzystorach, mo¿e tak uda siê ustaliæ co jest nie tak.
    koma2000
    Level 16  
    Normalnie multimetrem jedna sonda do emitera druga do kolektora.
    koma2000
    Level 16  
    ¦wietnie skoro ta konstrukcja jest pewna to chyba zdecydujê siê j± z³o¿yæ ale mam kilka pytañ.Widzê ¿e na schemacie jest osobna masa od wej¶cia i osobna od wyj¶cia to gdzie w takim razie podpi±æ masê z trafa?R12 jest od pr±du spoczynkowego a R14 i R2 od czego?No i w koñcu ostatnie pytanie czyli jak± ustawiæ najlepiej warto¶æ pr±du spoczynkowego 15-20mA bêdzie dobrze?
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    koma2000
    Level 16  
    ¦wietnie dziêkuje Panu bardzo za tak obszern± dokumentacjê, tego mi brakowa³o :-) .Mam ju¿ chyba ostatnie pytanie, czy mogê zamiast tych BC107 daæ BC546?Bo mam ich parena¶cie sztuk wiec do czego¶ bym je wykorzysta³.Dobrze ¿e zamiast tych 2N5680 i 2N5682 mo¿na daæ BD139 i BD140 bo u mnie z dostaniem ich móg³by byæ problem.Jeszcze raz bardzo dziêkujê i Pozdrawiam Maciej.
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    koma2000
    Level 16  
    To ¶wietnie w takim razie jedyne co bêdê musia³ kupiæ to 4szt KD503 bo bêdê musia³ zrobiæ 2 takie wzmacniacze no i do kupiæ tych BD139 i BD140 bo ich zapasu nie mam ale z nimi akurat problemu nie bêdzie.Resztê jak np elektrolity z zasilania wezmê ze starego wzmacniacza bo s± one jeszcze w dobrym stanie, ciekaw jestem jak to zagra, jak spodoba mi siê to sobie te¿ co¶ takiego z³o¿ê tylko bêdê musia³ jaki¶ transformator dorwaæ.Jak te KD-ki dostane w sklepie w którym siê zaopatruje to wzmacniacz przez weekend powinien byæ gotowy i wtedy zdam relacjê tutaj ;-)
    koma2000
    Level 16  
    Witam
    Wzmacniacz zosta³ z³o¿ony i dzia³a jak powinien, niestety nie zd±¿y³em nawet zrobiæ zdjêæ jak mi to wysz³o bo Panu któremu ten wzmacniacz robi³em siê ¶pieszy³o ale najwa¿niejsze ¿e jest zadowolony :)
    Dziêkuje bardzo wszystkim za pomoc bo bez waszych rad pewnie bym sobie nie poradzi³ ;)
    Pozdrawiam!