Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie tunera Orange do PC

Luk31 11 Oct 2014 13:15 2457 9
    Luk31
    Level 9  
    Witam wszystkich.

Chciałbym aby monitor LG Flatron W2261VP służył mi zarówno jako monitor do komputera,
    jak i do oglądania TV z dekodera Orange.

Aktualnie mam to podłączone tak: monitor podłączony kablem HDMI do dekodera Orange a do komputera poprzez D-SUB (do karty graficznej - GT520).

I aby móc korzystać z Orange TV, muszę odłączyć kabel D-SUB - wtedy wskakuje obraz z dekodera.
    A jak chcę korzystać z komputera, robię odwrotnie- odłączam kabel HDMI od dekodera. (WIEM, ŚMIESZNA SPRAWA :))

Również żeby słyszeć głos, muszę przełączyć głośniki z komputera (LG 2+1 subwoofer) podłączone do karty dźwiękowej (zielona końcówka) do wejścia na słuchawki z tyłu monitora.

Wszystko to jest bardzo uciążliwe i choć działa, zastanawiam się, czy nie można by tego jakoś sensownie połączyć jakimiś kablami/przejściówkami/adapterami itp.

Jeśli to ma jakieś znaczenie, dodam, że nie chodzi mi o np. nagrywanie programów z TV na komputer.
    Interesuje mnie tylko oglądanie TV z Orange na monitorze i korzystanie z niego również kiedy używam komputera.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Moderated By Mirek Z.:

Link do aukcji usunąłem - https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.18.

Luk31
    Level 9  
    podbijam temat do góry
  • Helpful post
    grubs
    Level 32  
    Przyciskiem source na panelu przednim monitora wybierasz wejście z którego korzystasz. (Proponuję lekturę instrukcji monitora.)
    Co do dźwięku to podaj model tego zestawu głośników LG.
    Luk31
    Level 9  
    Dziękuję za odpowiedź.

Logitech Z523.
    Luk31
    Level 9  
    Problem z obrazem rozwiązany.

Jeśli ktoś pomógłby jeszcze z głosem...
    grubs
    Level 32  
    Pisałem wcześniej ale zamknąłeś temat.
    Masz 3 wejścia dźwięku w tych głośnikach.
    W tym jedno na chinche więc do niego podepnij dekoder bo pewnie ma wyjście audio na chinche.
    Istnieje ryzyko że dźwięk będzie szedł jednocześnie z komputera i dekodera na głośniki ale to musisz sprawdzić, może jest jakiś przełącznik.
    Jeżeli nie to trzeba by dokupić albo nie dopuszczać do sytuacji że oba źródła są uruchomione naraz.
    Luk31
    Level 9  
    Dziękuję za podpowiedź.
    Temat zamknął moderator działu - nie ja. :)

Tzn. w subwooferze mam dwa wolne wejścia/wyjścia(?): białe i czerwone (auxiliary input) a w dekoderze wolne Audio L, R białe i czerwone. Oprócz tego jeszcze wtyczka S/PDIF.

Co do czego powinienem tu podłączyć i iloma kablami?
  • Helpful post
    grubs
    Level 32  
    Łączysz wejścia aux input z Audio L,R kablami typu chinch.

Podłączenie tunera Orange do PC
    Luk31
    Level 9  
    Dzięki za info, dam znać w tym temacie czy odpaliło.
    Luk31
    Level 9  
    Podłączyłem jeden z głośników z monitorem kablem jack-jack i wszystko śmiga.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc grubs.

Temat można zamknąć.