Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zalanie piekarnika tłuszczem i niestabilny płomień palnika

bebok12345 11 Oct 2014 17:14 2724 2
  • #1
    bebok12345
    Level 10  
    Miałem mięso w garnku żaroodpornym w piekarniku kuchenki gazowej, garnek pękł i sporo smalcu zalało piekarnik, natychmiast zapalając się i tworząc mały wybuch. Z tylnych wywietrzników buchnął nawet ogień osmalając ścianę, a sam wybuch wygiął blachę w piekarniku. Przez pewien czas piekarnik strasznie kopcił, ale po kilkunastu dniach od zdarzenia palnik jest nadal bardzo rozregulowany. Płomień robi się raz większy, a raz prawie gaśnie, trzeba stale kontrolować jego stan, a piekarnik wszystko przypala. Myślałem, że tłuszcz się wypali i będzie dobrze, umyłem wszystko, ale widać, że jakieś dysze musiały się zapchać. Da się odkręcić spód piekarnika, ale nie znam się na kuchenkach gazowych i chciałem się zapytać co i w jaki sposób mogę przeczyścić, żeby nie narobić szkód? Co radzicie?
  • #2
    Qbuś
    Level 38  
    A ta kuchenka to ma jakąś nazwę, numer, symbol ?
  • #3
    bebok12345
    Level 10  
    Zalanie piekarnika tłuszczem i niestabilny płomień palnika Zalanie piekarnika tłuszczem i niestabilny płomień palnika

    To kuchenka Amica z 2006 roku, brak bajerów, nawet automatycznego zapłonnika palników. Niestety nie znam modelu, bo nie mam instrukcji, dałem jeszcze zdjęcie piekarnika, może coś pomoże.