Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Viessmann Vitodens 200 WB2A - często nie zapala - nie wyświetla błędu

11 Paź 2014 20:43 4758 12
  • Poziom 10  
    Witam,
    posiadam piec jak w temacie z którym od jakiegoś czasu są problemy. Objawiają się one tym, że piec próbuje odpalić i po chwili wentylator wchodzi na wysokie obroty po czym ponawia próby. Taka sytuacja ma miejsce kilka razy, po czym jest cisza i brak jakiegokolwiek błędu. Resety nie pomagają. Gdy wyłączę piec z sieci na ok 15min lub dłużej i ponownie go włączę to odpala normalnie i grzeje się najczęściej do 70 stopni. Czasami jednak zdarza mu się zagrzać np do 47 stopni i się wyłączy jak wyżej, czyli wentylator zwiększa obroty kilka razy i op chwili cisza i brak błędu. Jeśli już nagrzeje się do tych 70 stopni to po opróżnieniu ciepłej wody znowu ma problem z odpaleniem. Raz na jakiś czas uda mu się prawidłowo zaskoczyć, ale przeważnie muszę wyłączyć go z sieci.

    W międzyczasie wymieniłem pierścień termoizolacyjny (rozpadł się na 3 części), wymienione elektrody na nowe (były lekko przyrdzewiałe), wymieniona uszczelka wymiennika, wymieniony na nowy moduł zapłonowy (układ, cewka, tranformator - różnie to nazywają).

    Szczerze to może ktoś będzie miał jakiś pomysł co to może być zanim wezwę jakiegoś "fachmana" do których niestety kolejno się zrażam. Gdyż jeden niestety miał mi wymienić pierścień po przeglądzie i niestety nie dotarł. Inny chciał mi wcisnąć elektrody po 250zł które w katalogu viessmanna widnieją w granicach 100-130zł. Itp, itd.

    Pod linkiem: http://youtu.be/ZACjK8NmlBk zamieściłem filmik jak się piec zachowuje.

    Pozdrawiam i mam nadzieję na jakąś pomoc.
  • Poziom 23  
    Widze że nikt nie zna odpowiedzi,albo raczej nie chce Ci pomóc.
    Może popatrz kto jest moderatorem na tym forum i napisz do nich prywatne wiadomości lub zadzwoń (niektórzy mają podane nr. tel) napewno pomogą.
  • Poziom 19  
    Wykonaj test przekaźników strona 69 w instrukcji i napisz jak się zachowuje wtedy kocioł przy zapalaniu.
  • Poziom 19  
    Jak możesz to przywróć regulator do nastaw fabrycznych i sprawdź czy dalej występuje problem.
  • Poziom 10  
    Niestety dalej bez zmian.

    A czy może to być spowodowane np zapowietrzeniem. Tak teraz doczytałem, że nie wspomniałem o tym, że jakieś 2 tygodnie temu demontowałem wymiennik w celu poprawienia spawów przy szpilkach po ostatniej wizycie "fachowca". Zostały za mocno dociągnięte nakrętki i puścił spaw. Wcześniej tego nie widziałem, bo myślałem że sączy się z zaworu bezpieczeństwa który też wymieniłem.
    Po zmontowaniu pieca do kupy włączyłem go, zamknąłem (chyba) wszystkie obiegi wychodzące z pieca i odpowietrzałem go zaworkiem po lewej stronie jednocześnie dopuszczając wodę przez zbiornik.
    Nie wiem czy poprawnie wykonywałem tą czynność, ale po pewnym czasie (ok 2-3 min) przestały lecieć bańki powietrza więc zakręciłem zaworek.

    Dodam, że przed demontażem piec zachowywał się tak samo jak wyżej opisane.
  • Pomocny post
    Poziom 10  
    Na 100% zrobią to w Tomaszowie Lub. Wiem co mówię, bo już byłem tam, akurat robiłem do Viessmann vitodens 300, bebechy i płyta jest ta sama, usterka jest w sterowniku kotła. Pozdrawiam.
  • Poziom 23  
    I co zrobiłeś
  • Poziom 10  
    Zrobione mam na cacy. Po uruchomieniu miałem zrobić reset, ale nie trzeba było nic robić, założyłem i chula już 4 miesiące bezbłędnie, jak nowa!
  • Poziom 23  
    No to fajnie że pomogliśmy
  • Poziom 10  
    W poniedziałek wysyłam płytę do tomaszowa. Oby ta naprawa płyty pomagła. Zobaczymy.
  • Poziom 2  
    [quote="CrooQ"]Witam,
    posiadam piec jak w temacie z którym od jakiegoś czasu są problemy. Objawiają się one tym, że piec próbuje odpalić i po chwili wentylator wchodzi na wysokie obroty po czym ponawia próby. Taka sytuacja ma miejsce kilka razy, po czym jest cisza i brak jakiegokolwiek błędu. Resety nie pomagają. Gdy wyłączę piec z sieci na ok 15min lub dłużej i ponownie go włączę to odpala normalnie i grzeje się najczęściej do 70 stopni. Czasami jednak zdarza mu się zagrzać np do 47 stopni i się wyłączy jak wyżej, czyli wentylator zwiększa obroty kilka razy i op chwili cisza i brak błędu. Jeśli już nagrzeje się do tych 70 stopni to po opróżnieniu ciepłej wody znowu ma problem z odpaleniem. Raz na jakiś czas uda mu się prawidłowo zaskoczyć, ale przeważnie muszę wyłączyć go z sieci.

    W międzyczasie wymieniłem pierścień termoizolacyjny (rozpadł się na 3 części), wymienione elektrody na nowe (były lekko przyrdzewiałe), wymieniona uszczelka wymiennika, wymieniony na nowy moduł zapłonowy (układ, cewka, tranformator - różnie to nazywają).


    Szczerze to może ktoś będzie miał jakiś pomysł co to może być zanim wezwę jakiegoś "fachmana" do których niestety kolejno się zrażam. Gdyż jeden niestety miał mi wymienić pierścień po przeglądzie i niestety nie dotarł.

    Gdzie kupiłeś pierścień termoizolacyjny i za ile?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Gdzie można kupić pierścień termoizolacyjny do Vitodens 200 Viessmanna?
  • Poziom 10  
    W końcu miałem kilka dni luźnych i zdemontowałem sterownik żeby go wysłać.
    Tak jak polecaliście wysłałem do Tomaszowa Lub. Tam na drugi dzień naprawili i odesłali. W sumie bez pieca byłem 3 dni. Po montażu sterownika i dwóch dniach pracy na razie stwierdzam, że działa.
    Więc DZIĘKUJĘ za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam