logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KAC-714 - dziwny bas przy podłączeniu do wyjść głośnikowych radia

ppaspp 02 Maj 2005 13:17 3378 7
  • #1 1454850
    ppaspp
    Poziom 10  
    Witajcie !
    Kilka dni temu podłączyłem w aucie wzmacniacz mono Kenwooda KAC-714.
    Niestety moje radio nie posiada wyjść chinch, więc podłączenia dokonałem zgodnie z instrukcją do wyjść głośnikowych - załącznik. Wszystko jest niby OK lecz bas jest jakiś dziwny. Odnosi się wrażenie jakby sygnały z dwóch kanałów "znosiły się wzajemnie" i co ciekawe ustawiając balans w pozycji innej niż "0" pojawia się zdecydowanie więcej basu, podobnie przy odpięciu jednego wejścia. Próbowałem zmieniać biegunowość przewodów wejścia ale nie przynosi to żadnego efektu. Teoretycznie mógłbym doprowadzać sygnał z jednego kanału, jednak zauważyłem, że przy takiej opcji, korzystając z jednego lub drugiego wejścia "barwa" i "czystość" basu są różne. Sam już nie wiem czy sknociłem coś przy podłączeniu, czy "ten typ wzmacniacza tak ma", czy może jest popsuty ?. Paweł
    Załączniki:
    • Kenwood KAC-714 - dziwny bas przy podłączeniu do wyjść głośnikowych radia kac-714.jpg (54.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1454892
    luk1980
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam

Wiadomo że jak podłączysz go w ten sposób to nigdy nie osiągniesz czystego dzwięku najlepiej podłaczyć jest przez chiche ale ty takowych nie msz możnało by dorobić takowe ale to już jest ingerencja w radio .

Pozdrawiam
  • #3 1454922
    ppaspp
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o chinch kontra we. głośnikowe to zdaję sobie sprawę z mogących wystąpić różnic jakości ALE DLACZEGO balans w pozycji "0" tłumi bas ?
  • #4 1454935
    luk1980
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    ppaspp napisał:
    Jeśli chodzi o chinch kontra we. głośnikowe to zdaję sobie sprawę z mogących wystąpić różnic jakości ALE DLACZEGO balans w pozycji "0" tłumi bas ?
    Jeżeli podłączyłeś tak jak na zamieszczonym zdięciu to powinno grać a dzieje sie tak jak dasz głośno?Jezeli tak to przesterowuje się wejscie wzmaka.

Pozdrawiam
  • #5 1454951
    ppaspp
    Poziom 10  
    Nie. Głośność nie ma nic do rzeczy. Przy jednakowym jej poziomie przestawienie balansu dosłownie już o 1-2 (skala do 7) powoduje, że pojawia się znacznie więcej basu zarówno w odczuciu głosności i "głębokości".
  • #6 1454962
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Tak to jakoś jest, ze wejścia po wysokiej we wzmacniaczach nie pracuja najlepiej. Spróbuj może zastosować zewnętrzny reduktor poziomów Polecam produkt firmy Orion. Ma od razu galwaniczną separację i regulację tłumienia. Lub jakąś podobną. W dobrym sklepie car audio będziesz mógł nawet wypróbować przed zakupem.
  • #7 1454981
    ppaspp
    Poziom 10  
    Czy ten "zewnętrzny reduktor poziomów" to droga impreza ? Czy znaczy, że wzmacniacz ma problemy z separacją (kanałów) ? To klasyczny monoblok chyba nie taki zły, więc czy mozliwe aby był tak kiepski w tej materii ?
  • #8 1455085
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Taka impreza to od 30 do około 60 zł. Zależnie od producenta i jakości. Nie chodzi o separację. Obniżanie poziomów we wzmacniaczach jest zazwyczaj na zasadzie prostego dzielnika i traktowane jest po macoszemu.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączając wzmacniacz mono Kenwood KAC-714 do wyjść głośnikowych radia bez wyjść chinch, pojawia się problem z jakością basu, który jest tłumiony przy ustawieniu balansu na "0" i wzrasta przy przesunięciu balansu lub odłączeniu jednego kanału. Próby zmiany biegunowości przewodów nie przyniosły poprawy. Przyczyną może być brak dedykowanego wejścia liniowego (chinch) i wynikające z tego interferencje sygnałów z dwóch kanałów, co powoduje częściowe znoszenie się sygnałów basowych. Wzmacniacze podłączone do wyjść głośnikowych często mają problemy z czystością sygnału, gdyż wejścia wysokopoziomowe są realizowane prostym dzielnikiem napięcia, co może skutkować zakłóceniami i brakiem separacji kanałów. Zalecane jest zastosowanie zewnętrznego reduktora poziomów sygnału (np. firmy Orion) z galwaniczną separacją i regulacją tłumienia, co poprawi jakość dźwięku i rozwiąże problem dziwnego basu. Koszt takiego urządzenia to około 30-60 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA