Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kenwood KAC-714 "dziwne zachowanie" ?!

ppaspp 02 May 2005 13:17 3270 7
    ppaspp
    Level 10  
    Witajcie !
    Kilka dni temu podłączyłem w aucie wzmacniacz mono Kenwooda KAC-714.
    Niestety moje radio nie posiada wyjść chinch, więc podłączenia dokonałem zgodnie z instrukcją do wyjść głośnikowych - załącznik. Wszystko jest niby OK lecz bas jest jakiś dziwny. Odnosi się wrażenie jakby sygnały z dwóch kanałów "znosiły się wzajemnie" i co ciekawe ustawiając balans w pozycji innej niż "0" pojawia się zdecydowanie więcej basu, podobnie przy odpięciu jednego wejścia. Próbowałem zmieniać biegunowość przewodów wejścia ale nie przynosi to żadnego efektu. Teoretycznie mógłbym doprowadzać sygnał z jednego kanału, jednak zauważyłem, że przy takiej opcji, korzystając z jednego lub drugiego wejścia "barwa" i "czystość" basu są różne. Sam już nie wiem czy sknociłem coś przy podłączeniu, czy "ten typ wzmacniacza tak ma", czy może jest popsuty ?. Paweł
    luk1980
    Level 22  
    Witam

Wiadomo że jak podłączysz go w ten sposób to nigdy nie osiągniesz czystego dzwięku najlepiej podłaczyć jest przez chiche ale ty takowych nie msz możnało by dorobić takowe ale to już jest ingerencja w radio .

Pozdrawiam
    ppaspp
    Level 10  
    Jeśli chodzi o chinch kontra we. głośnikowe to zdaję sobie sprawę z mogących wystąpić różnic jakości ALE DLACZEGO balans w pozycji "0" tłumi bas ?
    luk1980
    Level 22  
    ppaspp wrote:
    Jeśli chodzi o chinch kontra we. głośnikowe to zdaję sobie sprawę z mogących wystąpić różnic jakości ALE DLACZEGO balans w pozycji "0" tłumi bas ?
    Jeżeli podłączyłeś tak jak na zamieszczonym zdięciu to powinno grać a dzieje sie tak jak dasz głośno?Jezeli tak to przesterowuje się wejscie wzmaka.

Pozdrawiam
    ppaspp
    Level 10  
    Nie. Głośność nie ma nic do rzeczy. Przy jednakowym jej poziomie przestawienie balansu dosłownie już o 1-2 (skala do 7) powoduje, że pojawia się znacznie więcej basu zarówno w odczuciu głosności i "głębokości".
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tak to jakoś jest, ze wejścia po wysokiej we wzmacniaczach nie pracuja najlepiej. Spróbuj może zastosować zewnętrzny reduktor poziomów Polecam produkt firmy Orion. Ma od razu galwaniczną separację i regulację tłumienia. Lub jakąś podobną. W dobrym sklepie car audio będziesz mógł nawet wypróbować przed zakupem.
    ppaspp
    Level 10  
    Czy ten "zewnętrzny reduktor poziomów" to droga impreza ? Czy znaczy, że wzmacniacz ma problemy z separacją (kanałów) ? To klasyczny monoblok chyba nie taki zły, więc czy mozliwe aby był tak kiepski w tej materii ?
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Taka impreza to od 30 do około 60 zł. Zależnie od producenta i jakości. Nie chodzi o separację. Obniżanie poziomów we wzmacniaczach jest zazwyczaj na zasadzie prostego dzielnika i traktowane jest po macoszemu.