Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

radiator przyklejony super glue.

13 Paź 2014 17:27 2880 27
  • Poziom 6  
    Witam, jakiś czas temu naszło mnie, aby dokładnie odkurzyć komputer. No więc tak też zrobiłem. Chcąc zdjąć radiator z procesora, aby dokładnie go wyczyścić, zupełnie przez przypadek wyrwałem zaczepy. Gdy się zorientowałem, pomyślałem tylko "fuck, jak ja to teraz przyczepie? ". Nie zastanawiając się zbyt długo, wyjął em z szuflady super glue i przykleiłem radiator. Przy próbie włączenia komputera wiatrak kręci się na wolnych obrotach przez jakieś 20 sekund, po czym sam się wyłącza. Tutaj pojawia się moje pytanie: Czemu tak się dzieje? I czy to możliwe, abym uszkodził płytę główną klejem? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam. :)

    Płyta główna: Gigabyte GA- 8I945GMF -
    Procesor: Intel Pentium D
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 6  
    Nieee, tylko plastikowe zaczepy przykleiłem do płyty.
  • Poziom 22  
    A nowe pasty termoprzewodzące założyłeś?
  • Poziom 22  
    Jeżeli procek masz tak czysty jak na zdjęciu to nie dziw się, że w ciągu parudziesięciu sekund wyłącza ci się komputer.
  • Poziom 43  
    Podaj pełną listę sprzętu z modelem i marką zasilacza.
    Wykonaj reset CMOS.
    Możesz wejść do bios? Jeśli tak - podaj temperatury z zakładki Hardware Monitor.
    Dotknij radiator palcem - ma być gorący. Jeśli nie nagrzewa się, to znaczy, że przez "działania z superglue" radiator utracił prawidłowy kontakt z IHS procesora.
  • Poziom 6  
    Wcześniej, zanim go rozebrałem działał, dlatego napisałem ten post. Komputer niby się uruchamia, ale na monitorze nie wyświetla się żaden obraz, chłodzenie karty graficznej normalnie działa. Tylko radiator na procesorze kręci się bardzo wolno, a po dosłownie 15-20 sekundach komputer sam się wyłącza.
  • Poziom 40  
    Zdjęcie słabe, ale wygląda trochę na wyłamany laminat przy mocowaniach radiatora.
    Jeśli tak jest to płyta do kosza.
  • Poziom 43  
    Zobacz Autorze na okolice złącza ATX4pin - jest tam tona kurzu - do oczyszczenia pędzelkiem.
    Nie mam doświadczenia jak działa superglue na PCB, ale wiem, że jest to substancja żrąca. Jeśli już to należało pokleić elementy plastikowe osobno z daleka od płyty, a nie "lać klej" prosto na PCB. To mogło rozpuścić PCB. Ja bym w takim stanie rzaczy nic już nie ruszał, tylko zaczął od pozbycia się uszkodzonego koszyka i jego wymiany na nowy. Jedyna szansa, że radiator nie dolega do IHS z powodu jego montażu typu "zrób to sam". Jest po prostu zły odstęp radiatora od IHS z powodu "naddatku" z kleju(?). Miejmy nadzieję, że procesor nie uległ uszkodzeniu z przegrzania...
  • Poziom 15  
    tak dla pewności, skleiłeś urawne zaczepy, czy przykleiłeś radiator do płyty?
  • Poziom 6  
    Przykleiłem radiator do płyty, w miejscach gdzie były owe zaczepy.
  • Poziom 15  
    no to wygląda, że źle zrobiłeś... brak właściwego docisku, stara pasta, syf dookoła... Może uda się uratować płytę, zmyj klej acetonem, bardzo ostrożnie. Aceton może rozpuścić pcb, jesli jakimś cudem operacja się uda, załóż nowy radiator. Oczywiście z nową pastą, po wyczyszczeniu obecnej.
  • Poziom 30  
    Nikt tu nie pisze o samym wiatraku. Radzę sprawdzić wiatrak oddzielnie poza komputerem jakimś zasilaczem 12V - czarny + czerwony. Mogły dostać się opary super glue do łożyska.
  • Poziom 15  
    diantus napisał:
    Nikt tu nie pisze o samym wiatraku. Radzę sprawdzić wiatrak oddzielnie poza komputerem jakimś zasilaczem 12V - czarny + czerwony. Mogły dostać się opary super glue do łożyska.


    sprawdzić nie zaszkodzi, ale to nie to. Procesor nie oddaje ciepła na radiator, możliwe że płyta jest uszkodzona.
  • Poziom 30  
    Napisałem tak, ponieważ wiatrak przy przegrzewaniu procesora powinien przyśpieszać obroty a nie zwalniać.
  • Poziom 15  
    diantus napisał:
    Napisałem tak, ponieważ wiatrak przy przegrzewaniu procesora powinien przyśpieszać obroty a nie zwalniać.


    słuszna uwaga... o ile jest dobrze podłączony, a czujnik jest w procesorze a nie w radiatorze. Poza tym prawdopodobne jest uszkodzenie płyty, więc wiatrak do niej wpięty może robić co chce.

    Ale bez pesymizmu :) może uda się to ożywić :)
  • Poziom 43  
    majkel3d napisał:
    Procesor nie oddaje ciepła na radiator

    Nikt nic takiego nie stwierdził - Autor miał to właśnie sprawdzić, wyczyścić megabrud z płyty, a najlepiej najpierw wymienić koszyk i podać pełną listę sprzętu.
    majkel3d napisał:
    wiatrak

    Jeśli już to wentylator.
    majkel3d napisał:
    zmyj klej acetonem, bardzo ostrożnie. Aceton może rozpuścić pcb

    Skoro sam napisałeś, że aceton może rozpuścić pcb dlaczego zalecasz nim ją przemywać?
    Może Autor wklei w końcu dokładne nierozmyte foto sytuacji, bo ciągle nic nie wiadomo?
    Po co przemywać acetonem pcb, skoro problem może polegać na złym docisku radiatora?
    Nawet nie wiadomo, czy obudowa stoi, czy leży... Autorze prosimy o pełne info.
  • Poziom 40  
    Ja jednak bym obstawiał uszkodzenie płyty przy 1szym wyrwaniu radiatora.
    Świadczyć o tym może właśnie problem z uruchomieniem jak i powolną pracą wentylatora.
    Teorii o dostaniu się oparów kropelki do łożyska pozwólcie że nawet nie skomentuję.
    Dodatkowo, kropelka nie przewodzi prądu, można sobie ubabrać nią całą płytę, komputer się uruchomi.
    Przegrzewanie? Nie wydaje mi się, na tak krótką chwilę by pokazać POST procesor nawet bez chłodzenia powinien zaskoczyć.
    Kurz? Jak dla mnie kolejna teoria bez podstaw praktycznych. Gorzej zasyfione komputery pracują.

    Zresztą zrób eksperyment, zdemontuj to pouszkadzane mocowanie, wyczyść procesor z resztek starej pasty.
    Połóż obudowę na płasko, dociśnij do procesora radiator ręką, by miał pewny kontakt z IHS, i spróbuj uruchomić komputer.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 15  
    Czy kolega sprawdzał kości RAM?
    Dobrze byłoby przeczyścić pola stykowe pamięci, choćby suchą chusteczką. Kostki RAM umiejscowione w pobliżu wentylatora procesora są szczególnie narażone na kurz, co powoduje pogorszenie styku między bankiem pamięci a samą pamięcią, a w konsekwencji niemożność poprawnego uruchomienia komputera.
  • Poziom 21  
    nadul napisał:

    Nie, nie zakładałem nowej pasty.


    Przecież w #6 napisał wyraźnie, że nie zakładał nowej pasty.
    To jest moim zdaniem przyczyna, choć prawdopodobne jes też uszkodzenie mechaniczne tej płyty.
    Położyłeś radiator na procesorze bez pasty.
    A starą zapewne usunąłeś, zgadza sie?
  • Poziom 6  
    Komputer próbowałem uruchomić za równo w pozycji stojącej, jak i leżącej, oczywiście bez skutku. Próbowałem też docisnac ręką radiator do procesora, mimo to komputer nadal robi to samo. Co do pasty, to nie położyłem żadnej. Czyli komputer nadaje się tylko na śmietnik? :(
  • Poziom 43  
    RaeRae napisał:
    Możliwe, że przy wyrwaniu radiatora Autor naruszył strukturę płyty i porobiły się mikropęknięcia.

    Dlatego potrzebne dokładne foto. Fakt, nawet bez pasty i radiatora na 5 sekund powinien się pojawić obraz. Buzzer podłaczony? (coś się Autor nie odzywa)...
  • Poziom 6  
    Jestem niemal pewien, że przyczyną jest uszkodzenie płyty głównej, ponieważ sprawdziłem radiator u kolegi i kręci normalnie. :/
  • Poziom 40  
    Niestety, zbieraj kolego na nową płytę.
    I następnym razem nie urwij radiatora! ;)
  • Poziom 26  
    GMF to kiepskie płyty,sam przerabiałem kilka.Uszkodzona sztuka powinna kręcić wentylatorem na max.-Spostrzeżenia z uszkodzonych czterech sztuk.Odpal w minimalnej konfiguracji na stole po założeniu pasty z chłodzeniem nie koniecznie zapiętym lecz dobrze przylegającym(może być stare) zresetuj ustawienia biosa i nasłuchuj co buzer podpowie:)Czytaj posty dokładnie

    [quote="safbot1st"]Podaj pełną listę sprzętu z modelem i marką zasilacza.