Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Countex - Nie kręci rozrusznik -brak prądu Briggs 11.5HP

14 Paź 2014 02:50 11451 17
  • Poziom 7  
    Witam, zakupiłem Kosiarkę traktorek firmy countex rider 30 niestety nie chce odpalić. Nie mogę znaleść skąd powinien się wziąść prąd w stacyjce żeby można było podać go przekręcając zapłon na solenoid na zielony kabel. Jeśli zewrę dwa bolce przy solenoid to rozrusznik kręci. Zabezpieczenia rozpiąłem i złączyłem żeby nie wyłączało silnika przy np wstaniu z siedzenia. Może napisze ktoś mi jak powinna byc podłączona stacyjka z 5 pinami? By znalazł się w niej prąd bo ja fabryczną mam kostke i tam jest tak przy stacyjce: Countex - Nie kręci rozrusznik -brak prądu Briggs 11.5HP Już tyle się oczytałem o tym i w ogóle nie wiem skąd wziąść prąd na stacyjce by podać go na solenid zielonym kablem który tam jest założony. Wszystkie metody z portalu użyłem i nic nie rusza rozrusznika. Dodam że nie mam iskry. Wiele pytań znalazłem takich jak moje ale nikt nie raczył odpowiedzieć może teraz sie uda.
  • Poziom 1  
  • Poziom 7  
    No ja już podłączałem tym schematem i jak przekręce na rozruch to mi bezpiecznik pali, zauważyłem że w tym styku B to ja mam fioletowy kabel który łączy się z czarnym kablem od cewki i dlatego zwarcie robi i wywala bezpiecznik, czyli gdzieś gdzie indziej muszę wpiąć tylko gdzie? tylko dziwne że muszę kabel dokładać bo przecież żadnym tamtym nie podam prądu dziwne. A te dwa kable co wychodzą spod koła magnesowego to oba muszą być podpiete? czy tylko ten z diodą wystarczy? bo mam jakiś jeden różowy urwany i nie wiem czy mam łączyć z tym drugim
  • Poziom 1  
  • Poziom 7  
    Fakt nie zwróciłem na to uwagi, ale ja nie mam w ogóle prądu w kablach co idą do stacyjki. Wezmę podłącze drugimi kablami jak w schemacie i zobaczymy, chciałem wykorzystać istniejąca instalacje ale najwyraźniej się nie uda bo gdzieś coś jest pomylone. do tych zabezpieczeń np pod siedzenie to powinno tymi kablami być prąd?? bo u mnie nic nie ma. Nie pomyślałem że mimo że kostki wyglądaja na fabryczne to mógł ktoś coś przestawiać. Sumując pod B mam mieć + i na S gdy wezmę na zapłon, pod M mase a reszte??
  • Poziom 1  
  • Poziom 7  
    Countex - Nie kręci rozrusznik -brak prądu Briggs 11.5HP reszte kabli dorysuje jak wrócę z pracy bo nie pamiętam ale może coś to już naprowadzi kolegę
  • Poziom 1  
  • Poziom 7  
    No i gra kosiarka aż miło. Podłączyłem tak jak kolego napisałeś. U mnie w kostce całkiem inaczej były kable. Podłączyłem jak napisałeś i odpaliła tylko że musiałem czujniki bezpieczeństwa pozwierać bo nie wiem albo popsute albo nie wiem... Tylko nie wiem dlaczego nie chce mi odpalać na tym kablu zielonym co idzie fabrycznie do stycznika. Jak przekręcam na zapłon to słychać że stycznik zwiera ale rozrusznik nie kręci no i w tym module co jest bimetal to tam błyska na niebiesko chyba coś popsute w tym module a jak dałem oddzielny kabel od stacyjki do stycznika to odpala. Ważne że uruchomiłem silnik. Dzięki kolego bardzo RychuT. :) A móglbyś mi jeszcze powiedzieć jak te dwa kable podłączyć co wychodzą z magneta jeden czerwony ten z diodą mam podłączony do modułu a drugi czarny nigdzie, i co z nim zrobić? można tą diode czymś zastąpić? bo wątpie by była sprawna
  • Poziom 1  
  • Poziom 7  
    Nie ma świateł ani tego sprzęgła, to gdzie go podłączyć? nigdzie? a dlaczego chodzi mi na drugim kablu rozrusznik? A może ten z diodą podpiąć pod ten styk co idzie do stycznika od akumulatora? zamiast tam do tego modułu
  • Poziom 1  
  • Poziom 7  
    Countex - Nie kręci rozrusznik -brak prądu Briggs 11.5HP

    Kabel z diodą pisałem wcześniej mam podpięty pod moduł tak było wcześniej, ale drugi kabel co wychodzi razem z nim czarny nigdzie nie podłączyłem bo nie wiem gdzie.
    A tą diodę można czymś zastąpić innym bo nie wiem czy sprawna?

    Dodano po 3 [godziny] 8 [minuty]:

    Countex - Nie kręci rozrusznik -brak prądu Briggs 11.5HP
    Udało mi się znaleść schemat do mojego traktorka ale na tym ustawieniu to nie odpalał tylko zwarcie robił. Ale na tym schemacie nie widać kabla tego co wychodzi spod magneta z czerwonym z diodą, może to masa??
  • Poziom 1  
  • Poziom 7  
    To czyli ten drugi trzeba do masy dać. Dzięki bardzo za rady mi się przydało wszystko mam nadzieję że komuś też.
    Oryginalna stacyjka była popsuta musiałem zmienić ale kupiłem taką samą.
    Traktorek odpala tylko czasem przy odpalaniu to coś piszczy i nie przekręca rozrusznik chyba jakieś ostrzeżenie ale nie wiem jakie bo wszystkie mam odpięte. Może ten moduł popsuty. Jutro dam koledzę to mi sprawdzi.
  • Poziom 7  
    Traktorek chodzi, miałem zerwane zęby na wieńcu, zmieniłem koło zamachowe no i zaczął się nowy problem, po wymianie traktorek odpalił i chodził około 30 min, po tym czasie zaczęło dymić się spod pokrywy silnika i traktorek zaczął strzelać, po rozebraniu okazał się ścięty klin i stopiony alternator, dlaczego tak się stało? Dodam że przy odpalaniu kable od akumulatora ciepłe były i "-" się grzał i iskra raz była raz nie ,co to się mogło stać? Teraz zdjąłem alternator i złożyłem bez i traktorek odpala bez problemu, tylko że nie mam ładowania.
  • Poziom 1  
  • Poziom 7  
    No ciekawe....
    Jak mogłem coś źle podłączyć jak tylko koła zamieniłem nic więcej...
    Dobra zamykam temat