Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 307 1.4 HDMI 2003rok tryb awaryjny i brak funkcji

rafal-lyzka 14 Paź 2014 21:21 2739 3
  • #1 14 Paź 2014 21:21
    rafal-lyzka
    Poziom 6  

    Witam mam mały problem. kupiłem peugeota 307 1.4 HDMI 2003r. po wymianie BSI, nie działają mi elektryczne szyby, centralny zamek, tylna klapa od bagażnika, i samochód jest w trybie awaryjnym. Na desce rozdzielczej pisze ABS fault i antipollution fault ( te dwa komunikaty pokazują się czasami ) ...kobieta od której kupiłem samochód twierdzi, że przed wymiana BSI nie odpalał , po wymianie odpala ale są te wyżej wymienione usterki, skontaktowałem się z mechanikiem który to robił powiedział mi że tak było przed wymianą , oni wymienili tylko BSI i auto odpaliło było to BSI z takiego samego modelu z takimi samymi numerami ( tak mi powiedział )... Jeżeli wyskoczy błąd ABS to jak jest zimny i hamuje to czuje wibracje po lewej stronie auta po rozgrzaniu to przestaje, jak błąd nie wyskoczy to auto jak jest zimne normalnie hamuje. jak go odpalę i przygazuję odrazu to wkręca się na obroty normalnie i dopiero po chwili wchodzi w tryb awaryjny i pali też się kontrolka od silnika. Kiedy auto jest odpalone otwierając drzwi nie zapala mi się lampka w środku dopiero jak zgaszę to się zapala, i jak mam włączone światła pozycyjne wyłączę silnik nic nie piszczy żebym światła zgasił. czasami jak wcisnę na pilocie żeby go zamknąć zapalą się raz awaryjne ale auta nie zamyka. i jeszcze poziom oleju jest na maxa a na desce pokazuje mi jedna kostkę od poziomi która kilka sekund miga.. co mogę zrobić od czego zacząć. proszę o pomoc ponieważ auto szykuje dla mojej dziewczyny pozdrawiam

    0 3
  • #2 14 Paź 2014 21:44
    mrmsim
    Poziom 10  

    Zacznijmy od tego, że bez Lexii się nie obejdzie. Nawet jeśli komputer był z takiego samego auta, nie znaczy, że miało ono identyczne wyposażenie. W przypadku Twojego auta wszystko jest powiązane z BSI i być może wystarczy przeprowadzić ponowną konfigurację auta. W BSI musi być wszystko skonfigurowane, nawet jak podłącza się fabryczne radio, musi być włączona funkcja w BSI i wprowadzony numer VIN w radiu. Sądzę, że znajdzie się ktoś kto Ci dokładniej naświetli problem, ale bez przyrządu diagnostycznego nic nie zdziałasz...

    0
  • #3 14 Paź 2014 22:49
    rafal-lyzka
    Poziom 6  

    Ale jeżeli mechanik miał rację, że usterki były przed zmianą BSI, to od czego zacząć? Może kobieta kłamała żebym tylko auto kupił. Zapytam jutro tego mechanika czy przeprowadzili konfigurację i jakim programem ..

    Bo może przeprowadził konfigurację a błąd leży gdzieś indziej...

    I teraz zauważyłem w nocy, jak zapaliłem światła, że podświetlenie lewe i prawe szyb przednich nie jest podświetlone i cały panel od sterowania temperaturą, nawiewami i szybkością nawiewu się nie świeci, ale nawiewy i sterowanie działają.

    0
  • #4 20 Paź 2014 10:43
    rafal-lyzka
    Poziom 6  

    Witam, trochę czasu poświeciłem i znalazłem prawdopodobnie przyczynę nie działających szyb przednich, a mianowicie przepala mi bezpiecznik numer 9 , rozebrałem boczki , odłączyłem wtyczki od szyb i zamków i dalej mi przepala bezpiecznik, będę szukał dalej dlaczego tak się dzieje. A tryb awaryjny jak odpalę i gazuje to jakieś 10-20 sekund jest normalnie i wchodzi w tryb awaryjny, podczas gazowania widać jak leci dym na łączeniu turbo z katalizatorem, może być katalizator zapchany ?? mam też drugi egr na zmianę, ale nie wiem czy on tak powinien chodzić tzn muszę użyć dużej siły żeby go wcisną ...

    0