Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Creative Fata1ty HS800 - Jak wlutować nowy przewód i potencjometr głośności?

ŁukiSzczecin 15 Oct 2014 18:12 1809 1
    ŁukiSzczecin
    Level 26  
    Witajcie, mam słuchawki jak w temacie - mają już ok 2 lata ale jakość dźwięku nadal jest wystarczająco dobra, abym spróbował je odratować. Otóż ze względu na wiek słuchawek przewód w losowych miejscach jest nadłamany a sam regulator głośności szwankował (trzeba było wymierzyć pokrętłem w milimetrach żeby dźwięk był w porządku, delikatny ruch pokrętłem i już były cuda z dźwiękiem).

Udało mi się zdobyć taki potencjometr:

To jest przewód wychodzący z słuchawek:

Przewód czerowny
    Przewód niebieski
    Przewód zielony
    Przewód miedziany
    Przewód miedziany z niebieskim oplotem

Natomiast to jest nowy przewód który chciałbym zastosować (z dwoma wtykami stereo mini jack dla słuchawek - zielony oraz mikrofonu - czerwony)

Przewód czerwony
    Przewód niebieski
    Przewód zielony
    Przewód miedziany
    Przewód miedziany z zielonym oplotem

Czy ktoś byłby tak miły, i powiedział jak przylutować poszczególne przewody do potencjometru aby wszystko funkcjonowało? Dodam, że zależy mi aby działał również mikrofon (skype). Z góry dziękuję i przepraszam za jakość zdjęć (wykonane komórką).
  • Helpful post
    gradek83
    Level 42  
    Przewody pozostałe połącz parami i zaizoluj. Dwu kolorowy to sygnał mikrofonowy a miedziany masa...