Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośniki do PC / smartfona OK 300zł

16 Oct 2014 10:07 810 1
    Anonymous
    Level 1  
    kulitom
    Level 13  
    Miałem podobną historię, zaczynałem tak jak ty, od 300zł i komputer podłączany do tv. Kupowałem różne zestawy Genius 5.1, bo były tanie i nie plastikowe. Z czasem zrozumiałem, że nie tędy droga, bo za 300zł nie da się po prostu kupić 5.1, które gra choćby poprawnie i nie mam tu na myśli brzmienia audiofilskiego. Obecnie posiadam:

- Sound Blaster X-Fi XtremeMusic (100zł) używane z allegro
    - Yamaha RX-V495RDS (230zł) używane z allegro
    - UNIVERSUM DPV 3057 (30zł) używane z allegro (do subwoofera)
    - Sony SS-E462V, SS-CN10, SS-W444 (200zł) używane z allegro
    - tylne satelity od Genius SW-HF5.1 5100 ze zmienionymi średniotonowymi głośnikami na mocniejsze, z poprawioną (wytłumioną i uszczelnioną) obudową (50zł)

Jak widzisz, zestaw dość duży, ale baaardzo tani, bo za 600zł takie coś zagra w filmach na naprawdę zadowalającym poziomie. O muzyce nie ma co marzyć, że zagra dobrze, co najwyżej przeciętnie, choć niektóre dźwięki jak np. gitara czy głos, mogą zaskoczyć jak na tę cenę. I nie łykam wymówek, że ktoś ma za mały pokój na taki sprzęt, bo mój ma 12m2 i nic nie przeszkadza - kwestia ustawienia mebli.
    Minusem tanich zestawów 5.1 są słabej jakości wzmacniacze, bardzo kiepskie wysokie tony, dźwiękowa papka przy bardziej wymagającej muzyce i dudniący bas. Jedynie jako tako sprawdzają się w grach, bo tu jakość nie ma aż takiego znaczenia, jak w filmach czy muzyce.
    Jeśli jesteś początkującym fanem audio, to właściwie wszystko z Geniusa zagra dla ciebie dobrze, ale z czasem zaczniesz słyszeć coraz więcej wad. U mnie ten proces trwał kilka lat, ale i tak żałuję, że kupowałem Geniusy.
    Problemem jest tu czas. Człowiek ma te 300zł i chce już coś kupić, żeby się cieszyć mocnym dźwiękiem. Dlatego ja zmieniłem strategię i kupuję teraz sprzęt stopniowo. Na razie jestem zadowolony, ale może z czasem zmienię fronty i dokupię jeszcze jeden wzmacniacz specjalnie do nich, żeby poprawić brzmienie w stereo, no i wymienię tylne satelity na bardziej pasujące do zestawu.
    Proponuję ci kupić wpierw wzmacniacz stereo i jakieś monitory. Za 300zł można coś na początek kupić w miarę przyzwoitego, oczywiście używanego. Nawet powinny dać radę na domówce. Proponuję się również uzbroić w cierpliwość, gdyż zdarzają się czasami dobre okazje na allegro. Ja swój zestaw składałem rok, szukając okazji na allegro i jak widać na moim przykładzie, przy ograniczonym budżecie można złożyć coś naprawdę fajnego.