Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zacięcia w grach komputerowych

16 Paź 2014 14:29 966 7
  • Poziom 5  
    Gram w następujące gry: World of Tanks, Warthunder, Neverwinter Online oraz Euro Truck Simulator 2. W 3 ostatnie na platformie Steam. Problem polega na tym, że od paru dni w tych właśnie grach podczas normalnego toku rozgrywki wszystko zacina się na amen na kilkadziesiąt sekund. Sprawa powtarza się przeważnie co kilka minut, nie wiem co mam już z tym zrobić. Podczas gry online ping skacze na jakieś 70-200 i wtedy jest zacięcie obrazu, dźwięk również staje w miejscu i gdy następuje odblokowanie widzę jak ping powoli wraca na poziom 10-20. Czasem również spostrzegłem, że w ogóle ping nie idzie w górę, FPS'y też, a gra nadal się zacina. Gdy gra się odwiesi w ułamku sekundy moja postać, bądź pojazd którym się poruszam znajduje się kilkadziesiąt metrów dalej w kierunku, w którym poruszałem się przed zacięciem. Czasem również widzę jak inni gracze normalnie się poruszają, a ja stoję w miejscu i moje ruchy wykonywane są z kilkusekundowym opóźnieniem. Co dziwne, gdy uruchomię w trybie offline ETS2 dzieje się tak samo, gra zacina się w ten sam sposób przy czym gdy sytuacja wróci do normy, wszystko zostaje w takiej pozycji jak przed zacięciem. Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu grając w te gry. Żaden sprzęt nie był zmieniany, po prostu ot tak nagle pewnego razu zaczęło się dziać. Z tego co szukałem po forach ludzie nie opisywali dokładnie tego samego problemu więc nie wiem co może być przyczyną.

    Internet przewodowy Netia:
    Zacięcia w grach komputerowych

    Specyfikacja komputera:
    Karta graficzna: NVIDIA GeForce GT440
    Karta sieciowa: NVIDIA nForce 10/100Mbps
    Procesor: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4400+ 2.31Ghz
    System: Windows 7 Home Premium SP1
    Pamięć: 2GB DDR3
  • Poziom 5  
    speedy9 napisał:
    Wrzuć SMART dysku z Crystal Disk Info (kompletny zrzut ekranu)


    No problem mam z tym, ponieważ ten program nie wykrywa mojego dysku twardego. "Disk not found" taki komunikat tylko wyskakuje.
  • Moderator na urlopie...
    Bovveer napisał:
    No problem mam z tym, ponieważ ten program nie wykrywa mojego dysku twardego. "Disk not found" taki komunikat tylko wyskakuje.


    Zajrzyj tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic717991.html
    Jest kilka innych programów, dzięki którym odczytasz (powinieneś odczytać) SMART dysku twardego.

    Proszę, byś dodał także zrzut z HWmonitora, uruchomionego wraz z jedną z wymienionych gier. Najnowszą wersję pobierzesz stąd:
    http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html
  • Poziom 5  
    speedy9 napisał:
    Ciekawe...
    Pokaż zrzut z menedżera urządzeń.


    Zacięcia w grach komputerowych

    swiercm napisał:

    Zajrzyj tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic717991.html
    Jest kilka innych programów, dzięki którym odczytasz (powinieneś odczytać) SMART dysku twardego.


    Chyba pomyliłeś link, bo tamten temat jest niezwiązany z moim w żaden sposób.

    swiercm napisał:

    Proszę, byś dodał także zrzut z HWmonitora, uruchomionego wraz z jedną z wymienionych gier. Najnowszą wersję pobierzesz stąd:
    http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html


    Zacięcia w grach komputerowych
  • Moderator na urlopie...
    Bovveer napisał:
    swiercm napisał:

    Zajrzyj tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic717991.html
    Jest kilka innych programów, dzięki którym odczytasz (powinieneś odczytać) SMART dysku twardego.


    Chyba pomyliłeś link, bo tamten temat jest niezwiązany z moim w żaden sposób.


    Tak, masz rację. Tutaj poprawny link:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html

    Pomijając powyższe, HWmonitor wskazuje, że chłodzenie CPU, albo jest niepoprawnie zamontowane, albo pasta, która tam się znajduje, straciła swoje właściwości. Sugeruję wymianę pasty termoprzewodzącej pod radiatorem CPU i sprawdzenie wskazań po tym zabiegu.
  • Poziom 5  
    Wykręciłem wiatrak wentylator wraz z radiatorem, wyczyściłem dokładnie z kurzu, zmieniłem pastę. Powiedzmy, że przez 2 dni rzeczywiście był spokój, dało się normalnie grać, myślałem, że problem został wyeliminowany. Wczoraj wieczorem zaczęło się na nowo, zacięcia takie same jak poprzednio + pingi po 100-250, czasem skoki na 900 do tego 10 fpsów..