Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Colorofon C230 słabo świeci

Unitra95 16 Paź 2014 15:36 1161 2
  • #1 16 Paź 2014 15:36
    Unitra95
    Poziom 2  

    Witam.
    Posiadam colorofon - jego problem polega na tym, że słabo świeci trzecia lampa - czerwona. Gdy jest cicho, to wszystkie kolory działają, gdy jest głośniej nagle ostatnia czerwona lampa gaśnie, nie świeci. Wymieniłem wszystkie BC308, kondensator, jeszcze zostały mi dwa, ale nie wiem czy jest sens wymieniać. A i jeszcze kupiłem zamiennik tyrystora i też nie wiem czy wymieniać.

    0 2
  • #2 16 Paź 2014 16:41
    miro.nasz
    Poziom 21  

    Witam!
    Problem ze świeceniem koloru czerwonego to szukał bym na wejściu sygnału koloru czerwonego w układzie filtrów /dławik kondesatory/ jeśli jest potęcjometr /PR/ to bym zwiększył sygnał. Kolor czerwony pracuje na niskich częstotliwościach /Basy/ Kondesatory jakie tam są to są dobrane do danych częstotliwości i takie same muszą być przy mymianie. Takie colorofony robiłem w latach 70 tych.
    Na stronie Elektrody jest moje urządzenie opisany pod hasłem /ILUMINOFONIA z lat 70./ Sygnał z wzmacniacza wchodził na lumifonię gdzie był odpowiednimi filtrami rozdzielony na poszczególne częstotliwości /kolory/ Żarówki kolorowe 100 watowe.
    Sygnał ze wzmacniacza czy radia który wchodzi na twoje urządzenie można sprawdzić słuchawkami. Jeden koniec do masy a drugim przez kondesatorek dotykasz do miejsc sterujących tyrystory. Dla bezpieczeństwa napięcie na tyrystorach możesz wyłączyć. Włączasz muzykę i w słuchawkach słyszysz poszczególne kanały, które będą grały o różnych częstotliwościach od wysokich do niskich.
    Pozdrawiam Miro nasz

    0
  • #3 16 Paź 2014 20:43
    Unitra95
    Poziom 2  

    to tak wymieniłem wszystkie bc 308 i kondensator 25V 100uf i zaczął mrugać ale tylko jak jest cicho a potencjometry przy colorofonie są podkręcone maksymalnie poprawiałem luty kilka razy został mi tyrystor mam zamiennik tic 106 i tak w oryginale jest tak K,A,B a tic G,A,B czyli podpiąć tak do K-G :A-A i B-B pytam dla pewności że jak podłącze to nic się nie stanie

    Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

    problem rozwiązany padnięty tyrystor

    0