Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Denon x1100w i dekoder PC esi-88 - brak dźwięku przez HDMI

Strzondi 17 Oct 2014 13:07 3900 23
  • #1
    Strzondi
    Level 8  
    Próbuję podłączyć dekoder PC Sagem esi88 do tunera kina domowego Denon x1100w za pomocą HDMI. Tuner przepuszcza sygnał video do TV, do którego też jest podpięty HDMI, czyli obraz pojawia się na TV, ale nie widzi dźwięku, czyli w głośnikach cisza. Jak łączę dekoder bezpośrednio z TV po HDMI jest i obraz i dźwięk (na głośnikach TV), więc zakładam, że kabel HDMI jest sprawny i dekoder daje i obraz i dźwięk. Jeśli dołączę tez tuner do dekodera po czinczach, tuner zaczyna grać. Podobnie jeśli zabiorę dźwięk z TV optycznym do tunera.
    Więc niby mogę to jakoś obejść, ale zostaje pytanie: Dlaczego tuner nie widzi dźwięku z dekodera po HDMI?
    Nie mogę połączyć inaczej cyfrowo dekodera z tunerem bo dekoder ma wyjście coaxial albo HDMI, a tuner ma optyk i HDMI więc wspólne to tylko HDMI, a reszta to kombinowanie.
    Czy ktoś ma pomysł?
  • #2
    Polon_us
    Level 42  
    Tak dla uściślenia:

    W pożądanym połączeniu; HDMI dekoder -> wzmacniacz -> telewizor ; rozumiem, że dźwięk nie pojawia się w głośnikach kina, ale obraz przechodzi do telewizora. Czy przy tym połączeniu głos pojawia się w telewizorze?
    Przy okazji kolega może sprawdzić ustawienia dekodera -> HDMI Audio i ustawić Dolby Digital. Sprawdzić, czy to robi jakąś różnicę. Proszę to sprawdzić dla kanału, który będzie miał logo DD na ekranie.

    Kolega nie podał modelu telewizora. Jeśli telewizor wspiera funkcję ARC (Audio Return Chanel) to może kolega rozważyć jej wykorzystanie, wzmacniacz ma tę opcję. Też tylko kable HDMI są w takim przypadku wykorzystane.

    A jeśli już wszystko zawiedzie, to może kolega rozważyć zakup adaptera Coaxial IN -> Optical Out. Bez problemu do kupienia na popularnym portalu aukcyjnym. Mając ten adapter będzie można połączyć cyfrowym sygnałem dekoder z wzmacniaczem.

    Ale z tym adapterem można zaczekać, nie pali się.
  • #3
    Strzondi
    Level 8  
    Dziękuję za rady, teraz doprecyzowuję.
    1) Dekoder -> HDMI -> amlituner kina -> HDMI -> TV (gniazdo HDMI w Ampli i w TV obsługuje ARC): brak dźwięku w kinie, brak z głośników TV (55LB650V)
    2) Dekoder -> HDMI -> TV (ARC): efekt jak wyźej
    3) Dekoder -> HDMI -> TV (bez ARC): dźwięk z głośników TV
    No i teraz kombinacja żeby dowieźć dźwięk do ampli - czincze z dekodera (bo taki kabel znalazłem w domu żeby sprawdzić, czy w ogóle coś zobaczy) lub TV -> optyczny -> amplituner po podaniu sygnału na TV jak w opcji 3 i wyborze wyjścia audio w TV na optyczny zamiast własne głośniki.
    Czyli działa, ale zastanawiam się dlaczego nie hula opcja 1) chociaż tak jest w instrukcji kina, a jest to opcja najprostsza bo wtedy wszystkim był zarządzał z ampli, a tak osobno amplituner do TV, a osobno dekoder.
    Czy to może być kwestia kompatybilności?
  • #4
    Polon_us
    Level 42  
    Trochę dużo tych informacji :) Ale wszystko po kolei.

    Przede wszystkim:
    Polon_us wrote:
    Przy okazji kolega może sprawdzić ustawienia dekodera -> HDMI Audio i ustawić Dolby Digital. Sprawdzić, czy to robi jakąś różnicę. Proszę to sprawdzić dla kanału, który będzie miał logo DD na ekranie.


    Proszę to wykonać. Jest to bardzo istotne. Najlepiej to sprawdzać na kanałach HD. Tam najczęściej można znaleźć program z dźwiękiem Dolby.

    I napisać efekty, niezależnie, jakie one by nie były.
  • #5
    Strzondi
    Level 8  
    Zrobiłem tzn. dekoder - HDMI - amplituner - HDMI (ARC) - TV
    Na wyjściu HDMI dekodera Dolby Digital, program Nat Geo HD w Dolby Digital.
    Efekt jak zawsze tj. obraz bez problemu, dźwięku nie ma.
    Trochę mi zeszło bo byłem poza domem.

    Dodano po 44 [sekundy]:

    Zrobiłem tzn. dekoder - HDMI - amplituner - HDMI (ARC) - TV
    Na wyjściu HDMI dekodera Dolby Digital, program Nat Geo HD w Dolby Digital.
    Efekt jak zawsze tj. obraz bez problemu, dźwięku nie ma.
    Trochę mi zeszło bo byłem poza domem.

    Dodano po 45 [sekundy]:

    Zrobiłem tzn. dekoder - HDMI - amplituner - HDMI (ARC) - TV
    Na wyjściu HDMI dekodera Dolby Digital, program Nat Geo HD w Dolby Digital.
    Efekt jak zawsze tj. obraz bez problemu, dźwięku nie ma.
    Trochę mi zeszło bo byłem poza domem.
  • #6
    Polon_us
    Level 42  
    Hmm, interesujące ...

    Pierwsza sugestia dla kolegi, którą trzeba sprawdzić:

    Podłączyć tuner do HDMI 1. Następnie w menu wzmacniacza przejść do punktu "Input Assign" i ustawić odpowiednio te wejście.

    Dla tunera SAT widziałbym to tak :
    HDMI - 1
    Digital - HDMI
    Analog ---
    Video --- (zakładam tu, że chodzi o wejście analogowe video)

    Po tej operacji proszę przejść do menu "Input mode" i wybrać HDMI

    Poniżej załączam zrzut ekranowy instrukcji tego wzmacniacza dla punktów o których piszę powyżej:

    Denon x1100w i dekoder PC esi-88 - brak dźwięku przez HDMI

    Denon x1100w i dekoder PC esi-88 - brak dźwięku przez HDMI

    Jeśli to nie przyniesie spodziewanego efektu, proszę wykonać przywrócenie do fabrycznych ustawień (tzw. "reset") i ponownie przypisać te wejście do tunera.

    Powyższe nie wyczerpuje możliwości rozwiązania problemu, ale o tym później. Zobaczymy, co przyniosą zmiany o których piszę powyżej.

    Powodzenia :)
  • #7
    Strzondi
    Level 8  
    No niestety, ustawiłem, z tą różnicą, że Digital da się tylko ustawić optyczne 1 lub 2.
    I dalej nic. Na razie ciągnę audio po optycznym z TV.
    Jedyny z tym kłopot, że jak chcę widzieć na TV tuner to HDMI1, a jak dekoder to HDMI2, więc przełączania więcej.
    Czyli w sumie gra, tylko zostaje z czystej ciekawości problem do rozwiązania :)
  • #8
    Polon_us
    Level 42  
    Polon_us wrote:
    Powyższe nie wyczerpuje możliwości rozwiązania problemu,

    Cóż, jeżeli moje uprzednie sugestie nie przyniosły efektu, kolega może rozważyć użycie ARC - Audio Return Chanel.
    Wzmacniacz wspiera tę funkcję, a telewizor myślę, że także. Sądząc po opisie gniazd, jakie kolega tu przytoczył.
    Ale więcej można napisać, jak kolega poda model telewizora.
  • #9
    sheryll_666
    Level 10  
    Witam,
    u mnie jest podobny problem - podobny, bo dźwięk pojawia się po próbie przepięcia kabla hdmi z amplitunera do tv tzn raz działa w hdmi arc a raz w zwykłym - jeżeli to u mnie nie pomaga, to resetuje przypisanie wejść - ustawiam w amplitunerze na domyślne w i działa.
    Ale najważniejsze jest to, że działa tylko do kolejnego włączenia amplitunera - nie mam pojęcia co może być przyczyną już mnie to zaczyna irytować - nie wiem co jest nie tak...

    Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz - jak podłączone mam wszystko czyli dekoder do amplitunera i amplituner do tv to jak wyciągnę wtyczke hdmi z tv to po kilku sekundach pojawia się głos w głośnikach podłączonych do amplitunera - jeśli tę wtyczkę włożę z powrotem to dźwięk znika
  • #10
    Polon_us
    Level 42  
    Z objawów można wywnioskować, że ARC zostało uaktywnione tylko po stronie TV. A powinno być również w wzmacniaczu.
  • #11
    sheryll_666
    Level 10  
    A nie wie ktoś jak uaktywnić to arc w amplitunerze? bo ja już nie daje rady...
  • #12
    Polon_us
    Level 42  
    sheryll_666 wrote:
    nie wie ktoś jak uaktywnić to arc w amplitunerze?

    A ten amplituner to ?

    Producent i model.
  • #13
    sheryll_666
    Level 10  
    Taki sam jak założyciela tematu - Denon X1100W
  • #14
    Polon_us
    Level 42  
    W wzmacniaczu wejść do menu -> HDMI Setup -> HDMI Control -> ustawić na ON.

    I tak na wszelki wypadek:

    - w Tv powinno być włączone HDMI-CEC - zależnie od od producenta może mieć to nazwę SimpLink, Anynet, Viera-Sync. itd
    - dodatkowo, trzeba włączyć opcję ARC w Tv

    Przestrzegałbym przed wkładaniem/wyciąganiem wtyczek HDMI na "żywca". Może to się źle skończyć.

    Powodzenia :)
  • #15
    sheryll_666
    Level 10  
    Mam wszystko połączone kablami hdmi 1.4 w amplitunerze wyjscie hdmi tv arc do wejścia w tv arc. W tv mam viera link ustawione kino domowe, w amplitunerze mam ustawione hdmi control na on, mogę sterować kinem za pomocą pilota od tv tylko, że wciąż nie mam dźwięku
  • #16
    Polon_us
    Level 42  
    Pozostaje tylko przywrócić wzmacniacz i/lub telewizor do ustawień fabrycznych czyli generalny reset. Po tym zabiegu trzeba będzie zmienić ustawienia na nowo.

    Może to uzdrowi sytuację. Takie przypadki na forum już były.
  • #17
    sheryll_666
    Level 10  
    przywracanie fabrycznych też już mam za sobą;) Przywróciłem dekoder, amplituner i co najgorsza tv - najgorsza, bo z tv miałem najwięcej ustawiania - obraz itd.
    Chyba się poddam, pójdę jutro po jakiegoś optyka i podepnę dekoder bezpośrednio do tv hdmi a z tv wyjściem optycznym puszczę dźwięk na amplituner.
    Na co zwrócić uwagę kupując kabel optyczny - oprócz długości;)
  • #18
    intenso
    Level 39  
    Na nic, taki za 10 zł czy za 100 zł będzie działał tak samo ;)
  • #19
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    sheryll_666 wrote:
    Na co zwrócić uwagę kupując kabel optyczny - oprócz długości;)

    By miał "zatyczki" na portach i nie był połamany, złamany.
    intenso wrote:
    taki za 10 zł czy za 100 zł będzie działał tak samo

    Warto kupić taki z metalowymi wtykami.
  • #20
    intenso
    Level 39  
    KOCUREK1970 Masz racje, ale wejścia w urządzeniach są i tak plastikowe ;)
  • #21
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    intenso wrote:
    Masz racje, ale wejścia w urządzeniach są i tak plastikowe

    Tylko, że tam nie manipulujesz, a wtyczkę z kabla optycznego kilkanaście razy "włożysz i wyjmiesz" ;) .

    Kiedyś mi się taki "plastikowy" kabel rozleciał w rękach, podczas pierwszego podłączania.... - mina moja i klienta - bezcenna :) .
  • #22
    intenso
    Level 39  
    Wstydu nie było że powiedzmy bubel byś sprzedał na nieświadomce?;)
  • #23
    sheryll_666
    Level 10  
    Koniec końców zakupiłem kabel optyczny i podpiąłem dekoder do tv kablem hdmi i tv z amplitunerem kablem optycznym oraz hdmi i jest dźwięk - jest to jakieś rozwiązanie choć mam świadomość, że powinno się dać inaczej ale nie potrafię...
    Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i pomoc.
  • #24
    Strzondi
    Level 8  
    Po upgrade oprogramowania Denon, odpalił na HDMI