Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Algorytm wygładzania temperatur w piecu do palenia kawy

Coffee roaster 24 Paź 2014 15:20 12951 138
  • #61 24 Paź 2014 15:20
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    Pomijając "fałszowanie pomiaru" T-bean, palarka działa bez zarzutu..my chyba także :-)
    Kiedy kupiliśmy Giesena mnóstwo kawy napsuliśmy niepotrzebnie..Ech..:-(

  • Metal Work Pneumatic
  • #62 24 Paź 2014 15:52
    jestam
    Specjalista Automatyk

    linuxtorpeda napisał:
    To, że wyszło mi bardzo odmiennie od jedności świadczy tylko o niedokładności danych pomiarowych i moim braku uwagi Dla K=1 T=5.335, z tym, że wtedy niezbyt zgadza się przesunięcie fazy pomiędzy sygnałami otrzymanymi a uzyskanymi w drodze filtracji jednego z sygnałów policzonym filtrem.


    Albo coś jest popsute i wzmocnienie jest różne od 1. A może filtr wejściowy ma stałą czasową rzędu pojedynczych sekund i przesunięcia rzędu minut to nie jego wina?

  • #63 24 Paź 2014 16:32
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    Niestety, kombinacja klawiszy ALT+Delete podana w menu Moellera nie działa. Mogło to zostać jakoś dodatkowo zablokowane?

    Dodano po 19 [minuty]:

    ..chyba się jednak udało :-)

    Dodano po 21 [minuty]:

    Nie wiemy jak dostać się do ustawień tego modułu mierzącego temperatury...

    Raczej nic się nie zepsuło, bo taki sam charakter mają pomiary we wszystkich piecach tego producenta...

  • Pomocny post
    #64 24 Paź 2014 20:38
    Szacho
    Poziom 14  

    jestam napisał:
    linuxtorpeda napisał:
    To, że wyszło mi bardzo odmiennie od jedności świadczy tylko o niedokładności danych pomiarowych i moim braku uwagi Dla K=1 T=5.335, z tym, że wtedy niezbyt zgadza się przesunięcie fazy pomiędzy sygnałami otrzymanymi a uzyskanymi w drodze filtracji jednego z sygnałów policzonym filtrem.


    Albo coś jest popsute i wzmocnienie jest różne od 1. A może filtr wejściowy ma stałą czasową rzędu pojedynczych sekund i przesunięcia rzędu minut to nie jego wina?


    różnice w wynikach pomiędzy rzeczywistym a policzonym filtrem, mogą wynikać z różnych czasów próbkowań, rozważałbym również operacje na liczbach różnych precyzji (ten moeller to nie jest s7-400 czy s7-300 i zapewne ma swoje ograniczenia w działaniu na floatach)

  • #65 25 Paź 2014 14:35
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    Nie znam się, niestety, na elektronice (Elka), ale sądzę że problemy z danymi mogą być wywołane przekłamaniami w zapisie do bazy danych, z jakiej je czerpiemy. Sterowniki pieca mieszczą się w PLC, ale my korzystamy bezpośrednio z softwaru Giesena na PC i pliku dbo, gromadzącego dane..od początku świata, czyli od dobrych paru lat.

    Informatycy, którzy zaglądali do naszej bazy nazywali czasem jej architekturę "pomysłem szaleńca". Pan Maciej, autor programu Kawa, wielokrotnie uskarżał się na dublowanie pomiarów (dwa pomiary odpowiadające tej samej jednostce próbkowania, czyli 1s). Giesen zapisuje też pomiary T-bean w całkowitych stopniach a Artisan oblicza BT z pomiaru rezystencji z dokładnością co do setnych stopnia. W trakce pomiaru Giesen "połyka sekundy" (widać to na licznikach i na stoperze), potem je ekstrapoluje..bałagan jest ogromny..

    Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

    Zorientowałam się w tym momencie w błędzie popełnionym przy pierwsze przesłanej parze plików:
    Sesji E6_1.10 z Artisana odpowiadał niewłaściwy plik Giesena. Pliki zostały już podmienione. Mea culpa!!

    Dodano po 1 [minuty]:

    Oczywiście idealnie synchroniczne kliknięcie przycisku startowego Giesena i Artisana nie jest też możliwe. Ja korzystam z 2 komputerów, Andrzej z jednego..

  • Metal Work Pneumatic
  • #66 25 Paź 2014 19:57
    linuxtorpeda
    Poziom 20  

    Pomiary nie są zdublowane, one faktycznie odbywają się co sekundę, timestamp może się wydawać nieprawidłowy z tego względu, że jeśli np. jeden pomiar odbył się w czasie t=5s, a kolejny w czasie 5.9s, to ten drugi pomiar również otrzyma timestamp równy 5s, zostanie obcięta część ułamkowa. Lekko przedwczesne dokonanie drugiego pomiaru jest prawdopodobnie kompensowane przy kolejnych, wystarczy sobie policzyć (chociażby z podanego wcześniej przykładu), że ilość pomiarów odpowiada ilości sekund w badanym przedziale czasu.

    Dodano po 2 [godziny] 54 [minuty]:

    Wykresy przedstawiają dane z obu rodzajów czujek oraz widma poszczególnych sygnałów. Żeby skonwertować archiwalne dane do formatu porównywalnego z tym, co mierzy Artisan, wystarczy przemnożyć widmo danych z wybranej archiwalnej sesji przez odpowiednią transmitancję, w kodzie transmitancje oznaczone są nazwami ftb i fte (zakomentowane linie). Myślę więc, że problem rozwiązałem.

    Algorytm wygładzania temperatur w piecu do palenia kawy

    Kod w Pythonie z wykorzystaniem zestawu bibliotek SciPy generujący powyższe wykresy:

    Kod: python
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

  • #67 25 Paź 2014 21:28
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    Niesamowite! Piękne, chociaż nic z tego nie rozumiem (Elka) :-(.
    Zaraz wołam Antonia a odezwiemy się jutro.
    DZIĘKUJEMY PIĘKNIE :-)

  • #68 26 Paź 2014 01:56
    jestam
    Specjalista Automatyk

    linuxtorpeda napisał:
    w kodzie transmitancje oznaczone są nazwami ftb i fte (zakomentowane linie).
    Code:

    fabt = abs(fft(abt))
    fabt = fabt[:int(fabt.size/2)]
    fgbt = abs(fft(gbt))
    fgbt = fgbt[:int(fgbt.size/2)]
    #ftb = fabt/fgbt


    Nie chciałbym się czepiać, ale w tych obliczeniach zostały zagubione fazy... Stosunek dwóch modułów to nie transmitancja.

    Dla porządku trzeba by jeszcze sprawdzić, czy transmitancje dla różnych pakietów danych są podobne. Nie znamy przyczyny zakłóceń.

    Coffee roaster napisał:
    Raczej nic się nie zepsuło, bo taki sam charakter mają pomiary we wszystkich piecach tego producenta...


    I to jest ciekawe... Jak się mają wartości na wyświetlaczu sterownika pieca do wartości pokazywanych przez Artisan? Choćby nawet w stanie ustalonym, po załączeniu zasilania zimnego pieca, bez grzania.

  • #69 26 Paź 2014 02:19
    linuxtorpeda
    Poziom 20  

    jestam, masz rację, ale tamte linie są zakomentowane. Moduły zostały dodane chwilę przed wysłaniem kodu na forum po to, żeby można było wykreślić krzywe. Dobrze, że zwróciłeś na to uwagę, bo można by było wyciągnąć złe wnioski.

    Co do przeprowadzenia pomiarów na większej liczbie przypadków, również masz rację.

    Od siebie w sumie jeszcze mogę dodać, że problemem może też być niewielka rozdzielczość częstotliwości w pomiarze widma, ale to też da się w miarę łatwo poprawić.

  • #70 26 Paź 2014 17:57
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    +Ja (Elka) chciałabym po prostu estymować jakoś dawne temperatury wrzutów kawy do pieca. To dla mnie miałoby praktycznie największą wartość. Teraz, po zmianie sondy na PT100 dual probe używam (manualnie) tabeli z "krzywą kalibracyjną", na podstawie której wyliczam z różnicy w temperaturze pomiędzy ostatnio notowanym maksimum T-air a T-air zanotowanym przez Giesena w momencie wrzutu, jaka jest różnica pomiędzy BT Giesena a T-bean Artisana. Tabela działa idealnie..dla paleń po wymianie sondy ale my w tym przypadku znamy BT Artisana i obliczenia mogą jedynie sprawdzić prawidłowość algorytmu. Lepiej byłoby liczyć od chwili ostatniego włączenia/wyłączenia burnera, ale manualnie jest to niewykonalne. Programowo jak najbardziej :-)

    Problem jednak polega na tym, że palenia archiwalne zostały zarejestrowane ze strony Giesena starą, znacznie wolniejszą sondą, która nie była dual probe. Dla takich samych warunków trybu auto filtr Giesena spłaszczał pomiary inaczej: amplituda T-bean była taka sama, ale cała krzywa sinusoidalna była przesunięta w dół o 10 C.

    W mojej tabeli przeliczeń zrobiłam więc takie przesunięcie, ale nie wiem czy uzyskiwany tą drogą wynik jest poprawny a raczej jakiego rzędu błędu mogę się spodziewać.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Pare paleń wykonałam w przeszłości, rejestrując BT przy pomocy Artisana lub programu Typica i sondy cieńszej a więc bardziej czułej, niż obecna PT100-dual probe. Miała ona niższe minima, niż Artisan i pokazywała dość niskie temperatury wrzutów (kawa trafia do pieca w stanie burner OFF).

    Parę dni temu przeprowadziliśmy testy: sinusoida trybu auto przy SET T-air = 220C (wszystkie testy robimy przy takim ustawieniu). Pomiary wykazały identyczne maksima przy włączonym płomieniu, ale minimum sondy cieńszej było o 15 C niższe (po 60s stanu burner OFF). Dokonując weryfikacji obliczeń wrzutów dla krzywych archiwalnych, musiałabym znać tempo narastania tej różnicy. Wtedy może można byłoby wykoncypować, jaki algorytm wyliczeń przyjąć: czy liczenie z tabeli, w której T-bean jest przesunięte po prostu o 10 C, ma jakiś sens..

    Dodano po 1 [minuty]:

    Mam cichą nadzieję, że linuxtorpeda pomoże mi rozwiązać ten problem :-)

    Dodano po 5 [minuty]:

    W każdym razie od 4 minuty palenia kawy, NIEZALEŻNIE od sondy i niezależnie od alternatywnego softwaru T-bean Giesena to..rzetelny pomiar na alternatywnym medium sprzed 60s.

    Wyliczanie temperatur wrzutów jest trudne, bo one są fałszowane w bardziej złożony sposób..filtr PT100 w tym wypadku po prostu "szaleje".

    Dodano po 13 [minuty]:

    Wczoraj usiłowałam dociec, w jakich temperaturach kawa trafiła do pieców Giesen na Mistrzostwach Świata Roasterów. W tym przypadku założyłam, że filtr zadziałał podobnie, jak u mojego kolegi w Warszawie, u którego z kolei krzywa T-bean poszybowała w górę..o 7 C w stosunku do mojej (amplituda jest o 3 C większa) dla tej samej oscylacji T-air. Przeliczenia dokonywały się w tym wypadku na podstawie różnict T-air-T-bean w chwili wrzutu.





    Myślę, że dla wszystkich zawodników mniej więcej to rozszyfrowałam..z wyjątkiem Dymitri Borodaja, zawodnika którego kawa została oceniona najwyżej na tzw. stole cuppingowym. W zależności od przyjętego algorytmu, realna BT Dmitri mogła wynosić..206 lub 230 (!) C..dla koordynat Giesena: 224 T-bean, 225 T-air!.

    Na zasadzie analogii z wrzutem dla innego zawodnika, dla którego temperaturę wrzutu skalkulowałam na 206-207 C, mogę wnioskować, że było to jednak 206 C: kawy wyrównały temperaturę z powietrzem na identycznym poziomie 120 C (Giesen), ale przy tym, jak Dmitri postępował z airflow, prawdopodobne jest i 230 C.

    Krótko mówiąc, dla wielu moich paleń nie wiem, w którą stronę liczyć..

    Dodano po 5 [minuty]:

    Tzw. temeratura charge jest jedną z najważniejszych decyzji, jaką podejmuje roaster. Ja przywiązuję do niej ogromną wagę. Mam zamiar kupić sobie termometr na podczerwień, żeby mierzyć temeraturę powierzchni bębna. Póki co, muszę jednak jakoś zinterpretować dawne krzywe i teraz utknęłam właśnie na problemie charge.

    Reszta krzywej nie nastręcza trudności: temperatury finalne liczymy na podstawie wskaźnika przyrostu Rate of rise z programu Kwa i uzyskana dokładność przewidywań jest dla nas wystarczająca.

    Dodano po 18 [minuty]:

    Wracając do charge: dla paru paleń popełniłam w przeszłości "szaleństwo": nagrzałam piec do maksimum i czekałam (2-3 minuty), żeby T-air i T-bean się zbiegły (tak jak, jest to możliwe u kolegi W-wie, któremu filtr i nowszy software producenta kupiony za astronomiczną kwotę przesunęły krzywą T-bean bliżej krzywej T-air). Krzywe te zaczynają się zbiegać po czasie przekraczającym okres "normalnej oscylacji" i przy wyłączonym płomieniu.

    Mam więc receptury zaczynające się wyłączeniem płomienia 2-3 minuty od wrzutu kawy do pieca (zapisane także przez Typikę lub Artisana korzystające z cienkiej, czułej sondy). Temperatura wrzutu to np. 185 C (rzetelny pomiar), ale nie mogę po prostu dodać 15C różnicy między cienką sondą a PT100 obserwowanej po minucie od wyłączenia płomienia do pomiaru tej cienkiej sondy, gdyż płomień był wyłączony dłużej, niż przez minutę.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Z tego samego powodu nie mogę skorzystać z moich wymyślnych tabelek z "krzywą kalibracyjną". gdyż oparte są one na relacjach pomiarów w sytuacji trybu auto: burner 54 s ON, 64 s OFF.

    Chyba sensowne byłoby dodawanie minutowych spadków temperatury (ujemny Rate of rise), ale te wszystkie operacje manualnie są bardzo pracochłonne: dla każdego palenia należy ustalić, kiedy wyłączono burner.

    Teoretycznie powinno to zostać rozwiązane programowo w softwarze Kawa, ale tak czy tak jakieś założenia należy tu przyjąć..

    Dodano po 5 [godziny] 11 [minuty]:

    Po całodziennych dociekaniach, w jakich temperaturach wzrucałam kawy do pieca w przeszłości czuję się jak po przekopaniu ogródka lub po rozładowaniu wagonu z węglem :-( (Elka)

    Muszę przyznać, że piękno i prostota podejścia do problemu, jakim cechuje się propozycja Linuxtorpeda zafascynowały mojego męża. Będziemy myśleć, jak to zaimplementować w praktyce.

    Chciałam jednak zadać prozaiczne pytanie: czy ktoś kiedyś "unieszkodliwił" filtr PT1?
    Antonio napotkał w tej kwestii trudności..Mamy pytanie: czy do sterownika można się dostać z klawiatury?
    Jak to paskudztwo WYŁĄCZYC? :-)

  • #72 27 Paź 2014 09:48
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    Dziekuję. Wiemy już, czemu operacja wejścia w menu się nie udała. Kolega, który kopiował oprogramowanie PLC coś tam zablokował. Czekamy więc do jutra, żeby zająć się filtrem wspólnie, zmienić jego skalowanie a przede wszystkim sprawdzić, jak zachowuje się piec w nowych warunkach.

  • #73 28 Paź 2014 22:25
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    FILTR JUŻ WYŁĄCZONY!!!..na razie dla BT (T-bean).

    Po drodze zdarzyło się złamanie jakiegoś mini-drucika, ale Antonio miał zapasową kostkę i wszystko skończyło się dobrze.

    Jutro okaże, się czy pomiary BT Giesena różnić się będą od tych spod Artisana :-)
    Kolega z Warszawy też już żegluje po szerokich wodach, bo wyłączył filtr także dla T-air.

  • #74 29 Paź 2014 11:27
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    Filtr PT1 wyłączony, palarka działa idealnie :-). Niesamowity komfort pracy z "prawdziwymi pomiarami". Teraz pomiary Artisana i Giesena różnią się..o 2C.
    Wkrótce wyłączamy filtr dla T-air :-)

    Dodano po 3 [minuty]:

    Na nierozgrzanym piecu różnica Giesen/Artisan wynosi 4 stopnie, potem maleje do 3, potem do 2 C.

    Z czego to może wynikać? Marko Luther, autor Artisana, sugeruje niedokładność Giesenowych obliczeń w tym względzie. Artisan oblicza temperaturę PT100 z jej rezystencji, wg dokładnyvh formuł..

  • Pomocny post
    #75 29 Paź 2014 11:32
    QuantumXXX
    Poziom 18  

    Coffee roaster napisał:
    Filtr PT1 wyłączony, palarka działa idealnie :-). Niesamowity komfort pracy z "prawdziwymi pomiarami". Teraz pomiary Artisana i Giesena różnią się..o 2C.
    Wkrótce wyłączamy filtr dla T-air :-)

    Dodano po 3 [minuty]:

    Na nierozgrzanym piecu różnica Giesen/Artisan wynosi 4 stopnie, potem maleje do 3, potem do 2 C.

    Z czego to może wynikać? Marko Luther, autor Artisana, sugeruje niedokładność Giesenowych obliczeń w tym względzie. Artisan oblicza temperaturę PT100 z jej rezystencji, wg dokładnyvh formuł..


    Kalibracja czujników, stażenie się, nieliniowość przetwornika, dryf części analogowej i kilka innych powodów.

  • #76 29 Paź 2014 12:58
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    To jest ta sama sonda w każdym razie, więc chyba kalibracja czujników odpada. Co możemy z tym zrobić? :-)

    Marko Luther, autor Artisana pisze tak:

    I have no idea where the remaining delta in temperatures come. However, I told you before that the bridge values need to be converted to temperatures using a non-linear approximation. Depending on how exact this is calculated there might be some resulting differences. Artisan uses the standard precise conversion from the literature as said before. I could imagine that the Moeller device uses a simplified formula that results in a larger error term due to the limited processing capabilities on the device.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Cała dyskusja jest zresztą tutaj:

    https://www.facebook.com/andrzej.kaffeinatic/...ffset=0&total_comments=60¬if_t=share_reply

  • Pomocny post
    #77 29 Paź 2014 13:57
    QuantumXXX
    Poziom 18  

    Coffee roaster napisał:
    To jest ta sama sonda w każdym razie, więc chyba kalibracja czujników odpada. Co możemy z tym zrobić? :-)


    Co to znaczy ta sama sonda? To są dwa oddzielne rezystory platynowe w jednej obudowie. Każdy rezystor jest robiony ze skończoną tolerancją, a to oznacza że odczyt też ma jakiś błąd. Co pisze producent w specyfikacji sondy? Jaka jest tolarenacja wykonania? Dodatkowo, moduł do pomiaru temperatury MFD−TAP13−PT−A ma zapisane w specyfikacji: "Accuracy of actual value Within a single device +/- 2%" więc jeśli urządzenie pokazuje 200 st.C to faktyczna temperatura może się zawierać w zakresie 196-204 st. C.

  • #78 29 Paź 2014 14:24
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    No to jak można zrobić kalibrację? :-)

  • #79 29 Paź 2014 14:29
    QuantumXXX
    Poziom 18  

    Coffee roaster napisał:
    No to jak można zrobić kalibrację? :-)


    Na przykład w Głównym Urzędzie Miar. Ale oczywiście to jest bez sensu, szczególnei przy tak losowym procesie jak palenie kawy. Nie ma się co podniecać różnicą jednego czy dwóch stopni.

  • #80 29 Paź 2014 14:46
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    Wiem :-). Problem został rozwiązany. Zastanawiamy się, czy wyłączyć filtr dla T-air, ale wtedy musimy zwiększyć zakres pomiaru a to oznacza, niestety podwojenie błędu.

    Tak to wygląda, że przed wrzutem kawy do pieca różnice T-air Giesen versus Artisan są szokujące; dla 225 C (Giesen) Artisan pokazuje 278 C.

  • #81 29 Paź 2014 14:59
    jestam
    Specjalista Automatyk

    QuantumXXX napisał:
    Na przykład w Głównym Urzędzie Miar

    Bez przesady. Woda z lodem + wrzątek wystarczą. Natomiast w pełni zgadzam się, że w tym układzie pomiarowym kilka stopni na plus czy minus nie ma znaczenia.

    Coffee roaster napisał:
    Co możemy z tym zrobić?

    Pogodzić się z tym :)

    Czy elektronika modułu nie jest narażona na ogrzewanie podczas pracy pieca?

    Coffee roaster napisał:
    FILTR JUŻ WYŁĄCZONY!!!..na razie dla BT (T-bean).

    Jak jest w tej chwili ustawiony zakres pomiarowy? Na 0..200 czy 0..400 stopni?

    Coffee roaster napisał:
    Zastanawiamy się, czy wyłączyć filtr dla T-air

    Uwaga: po przekroczeniu mierzonej wartości 250 stopni algorytm sterowania coś przełącza/wyłącza. Może się okazać że
    - wygładzanie przez filtr wejściowy jest niezbędne i razem z tym algorytmem robi za regulator-samoróbkę (bloczek PID nie jest użyty w programie)
    - pojawią się pomiary ponad 250 stopni, których z filtrem nie ma, co np. wyłączy piec.

    Zalecam ostrożność :)


    Wysłałem zapytanie do Eaton o charakterystykę tego filtru. Dam znać kiedy będzie odpowiedź.

  • #82 29 Paź 2014 21:05
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    Odpowidam po kolei:

    Zakres jest na 250C.
    Elektronika nie jest narażona na przegrzanie.
    W trakcie zasadniczego palenia T-air NIGDY nie ma szans przekroczyć 250C.
    To ja lubię "dobrze napalić w piecu" zanim trafi tam kawa.
    Nie sądzę, żeby smoothing był potrzebny do czegokolowiek. Po co jest, napiszę na priva, bo dostałam list "do użytku wewnętrznego".

    Chodzi oczywiście o aspekt "prestiżowy" mało prestiżowego, jak dla mnie, producenta pieca.

    Dodano po 5 [godziny] 53 [minuty]:

    QuantumXXX napisał:
    Coffee roaster napisał:
    No to jak można zrobić kalibrację? :-)


    Na przykład w Głównym Urzędzie Miar. Ale oczywiście to jest bez sensu, szczególnei przy tak losowym procesie jak palenie kawy. Nie ma się co podniecać różnicą jednego czy dwóch stopni.


    Palenie kawy nie jest procesem "losowym".
    Różnica 1-2 stopni może wiele oznaczać..

  • #83 30 Paź 2014 16:06
    QuantumXXX
    Poziom 18  

    Coffee roaster napisał:

    Palenie kawy nie jest procesem "losowym".
    Różnica 1-2 stopni może wiele oznaczać..


    Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale praw fizyki się nie zmieni. Pomijając że ten 1-2 stopnie to błąd czujnika, dodatkowo +/-2% jest z przetwarzania, to nawet jeśli co do grama wsad do pieca będzie taki sam to żadnej proces nie będzie wyglądał identycznie. Nie mówię już o tym, że w podwójnej ślepej próbie człowiek nie ma szans wykryć różnicy.

  • #84 30 Paź 2014 16:13
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    Wiem, że nie będzie wyglądał identycznie. Potrzebny jest jednak dość ścisły pomiar, bo 1-2 C różnicy na końcówce oznacza inny profil sensoryczny produktu.

    Dziś różnica Giesen/Artisan wynosiła 3C przy stabilnych wzrostach i 5-6 C przy dynamicznych spadkach//

  • #85 30 Paź 2014 16:23
    QuantumXXX
    Poziom 18  

    Coffee roaster napisał:
    Wiem, że nie będzie wyglądał identycznie. Potrzebny jest jednak dość ścisły pomiar, bo 1-2 C różnicy na końcówce oznacza inny profil sensoryczny produktu.

    Dziś różnica Giesen/Artisan wynosiła 3C przy stabilnych wzrostach i 5-6 C przy dynamicznych spadkach//


    Już pisałem to wcześniej -- nie istnieje coś takiego jak ścisły pomiar w takim układzie. Każda część pieca czy bębna ma inną temperaturę które się zmienia. Jeśli nawet PT100 w piecu pokazuje stałą wartość to temperatura kawy czy powietrza może się fluktuować. Wiem, że ten fakt burzy wizję całości ale tak jest i należy się z tym pogodzić.

  • #86 30 Paź 2014 16:27
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    Wolałabym mówić o przyczynach różnic w pomiarach z jednej sondy, niż o kwestiach filozoficznych :-)

  • #87 30 Paź 2014 19:42
    linuxtorpeda
    Poziom 20  

    Wynika to z różnic budowy torów pomiarowych, nie ma co wnikać w szczegóły techniczne, bo i tak nie ma się na to wpływu.

    http://datasheet.octopart.com/MFD-TAP13-PT-A-Moeller-datasheet-5399030.pdf strona 5, pomiędzy dwoma urządzeniami tego samego typu producent przewiduje niedokładność rzędu +/- 3%, czyli jeśli mierzy Pani temperaturę 100 stopni na zakresie 250 stopni C, to obydwa urządzenia mają prawo pokazać pomiar od 92.5 do 107.5 stopnia, np. jedno z nich pokaże 95 stopni, drugie 104 stopnie. Analogicznie dla jednego urządzenia pomiary tej samej wartości temperatury mogą dać w wyniku dwa pomiary odbiegające maksymalnie o 2% zakresu pomiarowego (czyli 2% * 250 = 5 stopni w Pani przypadku) - czyli między sobą mogą się różnić nawet o 10 stopni (2 * 5 stopni). Zaznaczam, że ciągle mówię o przypadku pomiarów z jednej sondy. W przypadku dołączenia innej sondy należałoby doliczyć błąd pomiarowy samej sondy. Na pocieszenie dodam, że podawane przeze mnie wartości błędów to wartości maksymalne, których poprawnie działające urządzenie nie ma prawa przekroczyć, dlatego z reguły błąd będzie mniejszy.

    Jeśli chce Pani uzyskać rzetelniejsze odczyty, należy zakupić sprzęt pomiarowy o pożądanej dokładności.

  • #88 03 Lis 2014 22:21
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    Wczoraj Antonio wyłączył filtr PT-1 dla T-air. Ze wstępnych obserwacji wynika, że palarka działa bez zarzutu.

    Mam pytanie:
    w jaki sposób możemy się dokopać do formuły wygładzania używanej niegdyś przez ten filtr.
    Pan Roberto Ariosto z Moellera odpowiedział mi tylko, że ten filtr nie jest "matematyczny"..

    Dodano po 9 [minuty]:

    Odnośnie dual probe, tylko jedna z sond połączona jest z PLC Moellera. Druga połączona jest z Phidgetem przez mostek Wheatestona (?). W drugim przypadku obliczenia temperatury dokonywane są za pomocą dość precyzyjnej formuły na podstawie rezystencji.

    Nie wydaje się, żeby różnice między obu pomiarami podlegały tak bardzo prawu losowości. Z tego co widzimy, bezpośredni pomiar z Phidgeta WYPRZEDZA zawsze pomiar przetrawiony przez PLC Moellera: o 2-3 C na wzrostach (Artisan pokazuje regularnie WYŻSZE temperatury) i o 4-6 C na gwałtownych spadkach (Artisan rejestruje temeratury NIŻSZE).

  • #89 03 Lis 2014 23:26
    QuantumXXX
    Poziom 18  

    Podaj tym sondy używanej do pomiarów temperatury.

  • #90 04 Lis 2014 06:39
    Coffee roaster
    Poziom 11  

    Sonda to PT100

  Szukaj w 5mln produktów