pukury napisał: czy dipol będąc anteną symetryczną (jak to dipol ) powinno zasilać się koncentrykiem czy przewodem symetrycznym ?
Już ktoś pisał, że zasilać można koncentrykiem. Chodzi o to, by sam dipol był zasilany
sygnałem symetrycznym, a przewód jest nie istotny (jak to w większości antenach...).
pukury napisał: czy PCV ma własności antystatyczne ?
Tak mi się wydaje. Tzn. nie na tyle, by wsadzać tam dla bezpieczeństwa CMOSy, ale nie powinien się zebrać tak duży ładunek, by uszkodził radio (o czym pisałem).
pukury napisał: to dlaczego iskry lecą jak dotykam framugi (metalowej)
Jakiej framugi?! Jakiej metalowej? Uziemionej? I w ogóle o co chodzi?
pukury napisał: gdzie według Ciebie Kol. ma uziemić dipol ?
A czy ja pisałem, że ma uziemiać? Bez uziemienia nie będzie działał?
shg napisał: oba ramina dipola spiąć rezystorem powiedzmy 1M i masę radia połączyć z uziemieniem. ładunki statyczne "spłyną" do ziemi, a dipol będzie wciąż zasilany symetrycznie.
I na obudowie radia będziemy mieli potencjal uziemienia, a może obudowa radia jest połączona z zerem? Poza tym barierka też jest (czasami) uziemiona. Może lepiej by było rezystorami połączyć ramiona z uziemieniem (proponuję jednak trochę mniej, ~100k), ale nie polecam. Tylko po co? Niech pytający sprawdzi rezystancję wejścia antenowego w odbiorniku, bo jeśli jest cewka, to zbierające się ładunki będą "spożytkowane" na podgrzewanie cewki.
A zakładając zamiast rezystorów dobrze wykonane dławiki można się nieco zabezpieczyć przed piorunami...