Mam problem z naprawą hamulca ręcznego w renault scenic 2. Chodzi mi o jego elektryczna stronę tak więc temat kieruje do osób które przerabiały ten problem osobiście. Pierwotnie hamulec nie działał wcale, komputer pokazywal ze był odblokowany awaryjnie i ze występuje wewnętrzny problem elektroniczny. Po rozebraniu skrzynki hamulca podłączony na krótko silnik zaciagal i zwalnial hamulec. Miałem drugi moduł wiec przelutowalem przewody od silnika no i hamulec zaczął działać. Wszystko pozornie było dobrze ale problem był w tym ze hamulec zaciagal się dobrze ale nie cofal do końca. Po awaryjnym odblokowaniu można było jeździć do czasu zgaszenia silnika, po zgaszeniu hamulec się zaciagal samoczynnie i aby pojechać znowu trzeba było odblokowac rączką. Na tą chwilę przestał reagować, ale tym razem błąd pokazuje "silnik hamulca postojowego " ale silnik podłączony na krótko działa. Mam pytanie do tych którzy już to przerabiali jakie są standardowe usterki układu elektronicznego, które elementy ulegają uszkodzeniu, a może ktoś ma schemat tego modułu?