Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz hobbisty na kicie NE028

zdzisiek1979 20 Oct 2014 23:05 3759 7
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Witam.
    Złożyłem zasilacz z kitu NE028 jako zasilacz regulowany działa dobrze napięcie mogę ustawić i jest stabilne tak jak było założone w projekcie ~1.3V do ~17V. Z kwestią napięcia jest OK ale jest problem z ograniczeniem prądowym.
    I tak.
    Robię próbę ustawiam napięcie na 12V w obwodzie jest wpięty amperomierz ( miernik ) pomiar prądu jest na poziomie mniej więcej 0.4A wszystko działa dobrze do puki nie za symuluję zwarcia prąd wzrasta ( słychać lekko trafo nawet ) to jak bardzo to zależy jak ustawię na potencjometrze ogranicznika prądu.
    Powiedzmy potencjometr w połowie to prąd osiąga 1.5A dioda informująca o zwarciu świeci jak podkręcę do końca potencjometr to nawet 3A pójdą w obwód zwarcia.
    Zakładam że w momencie zwarcia powinien prąd spaść do prawie zera.
    Nie mogę rozgryźć przyczyny.
    Sam zasilacz ma bezpiecznik 5A ale że stosuje połączone uzwojenia równolegle i dwa mostki to każde uzwojenie wtórne ma swój bezpiecznik.
    W czasie prób wstawiłem bezpieczniki 1.6A symulacja zwarcia na max ustawionym prądzie ograniczenia i bezpieczniki przepalone.
    Wniosek że ograniczenie nie działa.

Schemat z netu.
    Zasilacz hobbisty na kicie NE028

Jedynie moja zmiana dotyczy mostka prostowniczego gdyż go pominąłem bo skoro stosuję dwa mostki równolegle to mam napięcie DC i zasilam płytkę bezpośrednio napięciem stałym tylko bezpiecznik na płytce zachowałem zrobiłem mostki i i tyle.

Jedyne co mnie dręczy to to że wzmacniacz 741 ma na nóżkach 4 - 7 ponad 26V to by oznaczało że napięcie jest za wysokie i go uszkadza. Ale na nóżce 4 względem masy jest ok -8V instrukcja o tym wspomina że Udd powinno być ujemne w przedziale -7...-8V to wskazuje że układ zasilania WO działa prawidłowo.
    Instrukcja wspomina tez że podczas zwarcia na układzie LM317 na nóżce regulacyjnej napięcie ma być -1.25V by napięcie wyjściowe zasilacza sprowadzić do 0V napięcie na nóżce jest ok -1V względem masy układu.
    Wnioskuje że napięcia opisane w instrukcji są OK a niema ograniczenia prądu bo wracając do początku i żarówki to po ustawieniu 12V i prądzie ok 0.40A a potencjometr regulacji prądu ustawiam tak by czerwona dioda zwarcia nie świeciła niby wszystko jest ok to robiąc zwarcie prąd skacze do ~0.55A i w tym stanie mogę podkręcić prąd do 3A o ile wytrzymają bezpieczniki trafo słychać po usunięciu zwarcia wszystko wraca do normalności.
    Nie wiem co robić jestem elektrykiem a nie elektronikiem a raczej elektronikiem hobbistą. Mówię sobie poco kupować i iść na gotowiznę w końcu w hobby chodzi o frajdę coś se zrobić i zrobiłem :cry: miałem dokupić miernik z AVT by były V i A jako dopełnienie i mi tam styka ale to ograniczenie mnie wkurza.
    Już planuje raz jeszcze przelutować układ ale co tam podmieniłem tranzystory bo mam w zapasie nawet WO zakupiłem nowe i to samo.
    Macie jakieś pomysły może ma ktoś go zlutowanego i działa mu. No nie wiem dosłownie co zrobić.

Lutowałem uważnie i wykluczyłem błąd. Chyba że jestem tępym ..... :D
  • Helpful post
    chudybyk
    Level 31  
    zdzisiek1979 wrote:
    Zakładam że w momencie zwarcia powinien prąd spaść do prawie zera.

Skąd to założenie? Ograniczenie prądowe nie dopuszcza do przekroczenia ustawionego prądu i to wszystko. Powodując zwarcie, można ustawić prąd jaki się chce w granicach możliwości sprzętu.
    Wygląda na to, że zasilacz działa Ci bardzo ładnie.
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Kurna ubzdurałem sobie właśnie ze podczas zwarcia ma nastąpić odłączenie zasilania i dlatego się stresowałem.
    Ok pod tym względem działa dobrze więc działam dalej z jego budową.

Dzisiaj dorobiłem wstępnie układ wykrywający spalony bezpiecznik.

Pomału i do przodu i drania ukończę.
    Dzięki za sprostowanie mojego wypaczonego poglądu.
  • Helpful post
    pipałosia
    Level 28  
    Bądź spokojny mam inny zasilacz złożony z kitu jabla nie pamiętam teraz jaki to. Dołożyłem tranzystor, według informacji znalezionych na elektrodzie. Był na 3 A teraz spokojnie wytrzymuje 5 A. Przy czym ze zwarciem jest tak samo ,amperomierz mam do 5 amper a przy zwarciu wskazówka wyskakuje poza skalę trafo też słychać trochę. Próbowałem na zwarciu minutę go przytrzymać, wytrzymał.
    zdzisiek1979
    Level 38  
    No właśnie nie pomyślałem by chociaż dołożyć jeden zestaw więcej tranzystor z rezystorem i zamiast obciążenie rozkładać na trzy tranzystory to było by na cztery na bogato na pięć zawsze to mniejsze się nagrzewanie rezystora emitera i samego tranzystora ale cóż już po ptokach. To działanie miało by tylko odprężyć układ a nie po to by więcej ciągnąć prądu bo trafo te 3A wytrzyma 1.5A liczę na uzwojenie 2x to 3A na spokojnie.Tak szacuję bynajmniej.

Myślę by dla poprawy wygody ustawiania napięcia dać potencjometr wielo obrotowy było by precyzyjniej ustawić żądana wartość ale cena :|
    Zakładam że podstawowe wymiary potencjometru są takie same jak średnica gwintu i korpusu zaś tylko różnią się długością może kiedy tak zamienię jak uznam że będzie mi wygodniej. Nie wiem jak by się sprawdził.
    Teraz czekam na miernik panelowy by dalej rzeźbić. Obudowę częściowo robię z tekstolitu czy rezokartu nie wiem dokładnie ale będą jajca z wycinaniem otworu pod wyświetlacz :D ale darmo z demontażu to ... niema co narzekać.
    zdzisiek1979
    Level 38  
    No czas zakończyć temat.
    Projekt ukończony co prawda zostały tylko opisy do zrobienia i kupno wentylatorka ale to mało istotne.
    Całokształt przedstawia się tak:
    Zasilacz hobbisty na kicie NE028 Zasilacz hobbisty na kicie NE028

Po podliczeniu kosztów z przesyłką:
    Zasilacz 50zł, multimetr panelowy 59zł, radiator 30, inne 50zł to wychodzę z założenia ze 189zł to no lepiej dołożyć i kupić gotowca ale nie ma wtedy tej zabawy bo tu tylko chodzi o dobrą zabawę połączona z pozyskaniem czegoś przydatnego do rozwoju hobby.

Niestety przeliczyłem się z transformatorem przy obciążeniu 3.1A i napięciu 18V na testowanej żarówce H7 jako test wydajności to napięcie spada na zaciskach do 8V więc trafo nie wyrabia ale jako pierwszy mój zasilacz wystarcza.
    Jeszcze nadmienię że do projektu dodałem zasilacz AVT 1461 bo leżał w szufladzie to mam 5V i 12V stałe i do tego wykonałem wyjście napięcia AC ~14V może kiedy się przyda do jakiegoś układu. Oczywiście ograniczę wydajność bezpiecznikiem by uzwojenia z dymem nie puścić.