Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ecostar AGS VDE 0700 - Dodatkowe radio przy napędzie Ecostar

tomczaq 20 Oct 2014 23:06 5265 8
    tomczaq
    Level 10  
    Witam wszystkich,
    Jak w temacie - posiadam napęd Ecostar AGS VDE 0700 (tak tak ten "szajs" marketowy) :) ale odpukać póki co ma się dobrze i nigdy nie miałem z nim problemów. Mogę w 100% powiedzieć że jestem z niego bardzo zadowolony.

Teraz chciałbym otwierać bramę garażową i wjazdową jednym pilotem.

Przy bramie wjazdowej mam Faac 414.
    Do tego piloty 4-kanałowy FAAC XT4 RCBE. Chciałbym wykorzystać jeden z przycisków do otwierania bramy garażowej.

Mam zamiar dokupić radioodbiornik FAAC zewnętrzny - np. taki
    http://www.automaty-bram.pl/radioodbiorniki/14-radioodbiornik-zewnetrzny-faac-fix-2-25u.html - tylko nie wiem czy to wszystko będzie grało ... :)

Zamieszczam zdjęcia identycznego napędu (z bliźniaczego wątku - w tym tutaj padły jakieś tranzystory) oraz jedną stronę z instrukcji gdzie opisane są styki do których można podpiąć tzw. akcesoria.

Ecostar AGS VDE 0700 - Dodatkowe radio przy napędzie Ecostar Ecostar AGS VDE 0700 - Dodatkowe radio przy napędzie Ecostar

Niestety nie ma nic na temat podłączenia zewnętrznego radia do tej centralki - lecz w podobnych wątkach wyczytałem że do każdego napędu można dorzucić swoje radio :) - dlatego tutaj jestem.

Czy jesteście w stanie podpowiedzieć mi jak albo gdzie mam podłączyć zewnętrzne radio do tej centralki ?

A może zaproponujecie inne zewnętrzne radio (jakąś alternatywę).
    Na pewno chciałbym zostać przy radiu faac (bo pilotów mam najwięcej - 5 sztuk)

Pozdrawiam i dziękuję

Łukasz
    Anonymous
    Anonymous  
    tomczaq
    Level 10  
    dziękuje za odpowiedź.
    Czyli podsumowując - (przełączam DIP'a tak aby na stykach było zasilanie 24V)
    tomczaq wrote:
    a wyjście bez potencjałowe według ryc.19 (sterowanie krok po kroku z radiolodbiornika).
    tego dokładnie nie rozumiem (ale mam nadzieję że się dowiem)

Może inaczej: czy muszę kupować radioodbiornik faac fix tzw. zewnętrzny ?

czy mogę spokojnie zastosować wersję wewnętrzną taką samą jak przy centralce

Może na tych zdjęciach nakierujecie mnie jak to ze sobą połączyć ?

Bardzo dziękuję za odpowiedź,

Pozdrawiam
    tapczan0
    Level 22  
    Jeżeli masz kartę FIXa (na załączonym zdjęciu jest karta FAAC RC nie FAAC FIX) to możesz ją wykorzystać, chociaż powinieneś potrafić lutować.
    Jeżeli nie masz masz karty FIXa możesz użyć znacznie mniejszego i tańszego zewnętrznego odbiornika PROXIMY (bez lutowania)

PS
    Ecostar to dziecko dobrej firmy HORMANN

pozdarwiam
    tomczaq
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź,
    dokładnie mam odbiornik RPE 433 2 kanałowy Faac z pilotami XT4 taki jak na zdjęciu

czyli to nie jest FIX ?

Jeszcze nie mam nic kupionego - wolę najpierw 3 razy zapytać przez zakupem.

Dziękuje tapczan0 za poradę.

Czyli spokojnie odbiornik Proximy podepnę pod centralę Ecostar ?

To teraz znowu pytanie co z czym :) ?
    W dniu jutrzejszym zamówię w takim razie odbiornik Proximy.

Pozddrawiam
  • Helpful post
    tapczan0
    Level 22  
    To masz oryginalne (Włoskie) radio FAAC RC,
    Rekomenduję zewnętrzny odbiornik FAAC RC który potrzebuje czterech przewodów.
    Póki co najtańsza jest dalej PROXIMA NMx_RC, ale oczywiście możesz wybrać oryginalne rozwiązanie...

pozdrawiam
    tomczaq
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź,

A jakiej jakości są odbiorniki Proxima ? Jest to dobry sprzęt czy za rok dwa trzeba będzie wymieniać ?

Czy faktycznie muszę kupować PROXIMA NMx_RC ??? Czy wystarczy mi Uniwersalny sterownik radiowy NM Proxima (z opisu wynika że też obsługuje Faac_RC) http://allegro.pl/uniwersalny-sterownik-radiowy-nm-i4723641117.html który jest dużo tańszy od PROXIMA NMx_RC.
    tapczan0
    Level 22  
    Oczywiście możesz kupić tańsze NMx Proxima, ale to radio obsługuje pilota RC tylko stałokodowo (mało bezpiecznie jeżeli jest to brama do domu, wystarczająco bezpiecznie dla bramy prowadzącej na teren posesji).
    Twoja brama, to brama do domu (chyba), rekomenduję radio PROXIMA NMx_RC obsługujące pilota tak jak radio oryginalne (zmiennokodowo).Karta oryginalna jest droższa, większa i bardziej kłopotliwa w montażu niż PROXIMA NMx_RC.

Jeżeli bezpieczeństwo nie jest ważne, możesz kupić też odbiornik DTMu Nano Multi, czy też odbiornika Nano Multi, ich nowej wundrwaffe, tańszej marki ChipControl.
    tomczaq
    Level 10  
    O.K teraz wszystko rozumiem.
    W takim zakupię PROXIMA NMx_RC. Rozumiem że jak już będę mieć ten odbiornik radiowy to połączenie nie powinno mi stworzyć problemu ? W razie czego na pewno będę pytać .

Dziękuję

Pozdrawiam