Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

lokalizator GPS ktory namierza sygnal i wysyla sygnal jak wyjdzie poza zasieg

scerry 21 Oct 2014 01:13 2262 18
Computer Controls
    scerry
    Level 10  
    Witam,

Mam pytanko co musze zakupic by zbudowac lokalizator GPS ktory by nadawal sygnal i wysylal sms czy cos podobnego na telefon jak sygnal wyjdzie z zasiegu.

Mam do zrobienia projekt, chce zrobic nadajnik dla psa ktory bedzie nadawal sygnal i pokazywal go w google maps, na telefonie i jak pies wyjdzie poza zasieg by dal mi jakos znac ze pies jest poza zasiegiem:-)

Z gory dziekuje
  • Computer Controls
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Lista zakupów:
    - dowolny moduł GPS, komunikacja z resztą elektroniki najczęściej po UART, dostępne w Maritex
    - dowolny moduł GSM, np. SIM900D

Ewentualnie można rozważyć takie kombajny, które mają GSM i GPS w jednym module.

- mikrokontroler prawie dowolny, zależy w czym się dobrze czujesz. Musi (powinien) mieć dwa porty UART

A reszta to w miarę prosty soft : moduł GPS wysyła cyklicznie ramkę z pozycją, czasem i innymi. Analizujesz tą ramkę skupiając się na danych o pozycji. Jeśli program uzna, że obiekt jest poza obszarem, to wysyłasz SMS z modułu GSM (tam również jest komunikacja i proste komendy po UART).
    TvWidget
    Level 37  
    Potrzebny jest jeszcze akumulator i pies o odpowiednio dużym udźwigu, który będzie to wszytko nosił.

Użyłeś określenia "jak sygnał wyjdzie z zasięgu". Jeśli chodzi o oddalenie się od telefonu to są dostępne tanie, małe urządzenia z BT4.0 przewidziane do takiego zastosowania. Zasięg działania jest jednak niewielki zwykle około 50m.
  • Computer Controls
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    TvWidget wrote:
    i pies o odpowiednio dużym udźwigu, który będzie to wszytko nosił.

Właśnie, zapomniałem dodać, że ratlerek mógłby nie wstać z tą obrożą :D
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Tak, do tego mikrokontroler, który będzie tym zarządzał i zasilanie, które da "moc" :) Trzeba pamiętać, że SIM900 podczas nadawania może w piku brać 2A.
    TvWidget
    Level 37  
    Możesz też użyć modemu GSM z wbudowanym odbiornikiem GPS. Dzięki temu całość będzie mniejsza. Z procesora ew. też możesz zrezygnować. Wiele modemów pozwala wpisać do nich własną aplikację napisaną w Javie lub w LUA. Są one oczywiście trochę droższe ale przy jednej sztuce nie będzie to miało istotnego znaczenia.
    scerry
    Level 10  
    strasznie drogie 50funtow, a to nie ma sensu jak to robie tylko na zaliczenie :P bo moj piesek jest za maly by miec takie cos na sobie :D

Dodano po 38 [sekundy]:

tylko szukam jakiegos zasilania i nie mam pojecia jak je znalesc...
    TvWidget
    Level 37  
    Rozważ to rozwiązanie z BT4.0 działające lokalnie. Takie urządzenie w zasadzie udźwignie każdy pies. Nie trzeba dbać o naładowanie akumulatora. Do zasilania wystarczy mała zegarkowa bateria.
    scerry
    Level 10  
    ale nauczyciel chce widziec moj program ktory napisze, a watpie ze bede mogl napisac w BT4.0
    TvWidget
    Level 37  
    To ma być program na uP czy na smarfon ?
    scerry
    Level 10  
    chce bym mogl zobaczyc np na mapce google albo na telefonie czy cos podobnego gdzie pies sie znajduje, i chce to zaprogramowac w C++ lub w podobnym jezyku albo uzyc istniejacego tylko pozamieniac nie ktore funkcje np jak pies wyjdzie przez bramke bym dostal powiadomienie na telefon :-)

Dodano po 48 [sekundy]:

moglbys polecic jakies zasilanie?? nazwe najlepiej z ebay.co.uk bylbym niezmiernie wdzieczny
    TvWidget
    Level 37  
    scerry wrote:
    chce bym mogl zobaczyc np na mapce google albo na telefonie czy cos podobnego gdzie pies sie znajduje

Musisz dokładnie wiedzieć co chcesz uzyskać.
    scerry
    Level 10  
    chce by "pies" pokazal mi sie na mapce w telefonie np gdzie jest itd., i jak wyjdzie z zasiegu, zalozmy 20m, bym dostal powiadomienie na telefon
    TvWidget
    Level 37  
    scerry wrote:
    chce by "pies" pokazal mi sie na mapce w telefonie np gdzie jest itd., i jak wyjdzie z zasiegu, zalozmy 20m, bym dostal powiadomienie na telefon

Czy wiesz jak osiągnąć ten cel ?
    scerry
    Level 10  
    wiem co kupic, umiem troszke programowac i wiem juz co kupic jako zasilacz :-)
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    scerry wrote:
    umiem troszke programowac

Tu może być mały problemik, bo taki program musi parsować dane otrzymane z GPS i wyłapywać z niego to co nas interesuje - czyli pozycję.
    Następnie będzie trochę matematyki... Dla uproszczenia można przyjąć, że piesek biega w kwadracie zgodnym ze współrzędnymi geograficznymi (czyli północ-południe w osi X i wschód-zachówd dla Y). Co nie zmienia faktu, że program musi jednocześnie panować nad dwoma UARTami, przechowywać odebrane ramki itp.
    No nie jest to robótka na jeden wieczór.
    TvWidget
    Level 37  
    scerry wrote:
    wiem co kupic, umiem troszke programowac i wiem juz co kupic jako zasilacz :-)

Zaczynasz przysłowiową budowę domu od dachu. Raczej nie wróży to powodzenia.
    Z tego co do jej pory napisałeś wynika, że system jaki chcesz stworzyć będzie się składał przynajmniej z 3 elementów:
    - urządzenia zaczepionego do psa
    - serwera Google
    - telefonu
    Czy zaplanowałeś w jaki sposób te elementy będą ze sobą współpracowały ?
    Czy określiłeś jakim etapie będzie sprawdzane czy "czy pies jest poza zasięgiem" ?
    Czy już wiesz w jaki sposób użytkownik będzie mógł określić obszar po jakim może poruszać się pies ?