Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skuter 4t - silnik 137qmb - nie odpala

pomóżmi 21 Paź 2014 11:46 903 2
  • #1 21 Paź 2014 11:46
    pomóżmi
    Poziom 12  

    Witam. Posiadam skuter 4t z silnikiem 137qmb. Wracałem kiedyś do domu i skuter nagle stracił moc i zgasł. Po jakimś czasie odpaliłem go ale nie chciał wchodzić na obroty, jeżeli popuściłem manetkę gazu to gasł. Później nie odpalał wgl. Kupiłem cylinder i tłok 80, założyłem, nic. Rozebrałem głowicę, wyczyściłem nagar, złożyłem,głowica szczelna, nic. Kupiłem nową świecę, wyczyściłem gaźnik i dalej nie pali. Iskra jest, paliwo dostaje, rozrząd i zawory ustawione i dalej nie pali. Po założeniu 80 ccm ciężko nawet wałem przekręcić jakby coś się zblokowało. Pomocy.. Dzięki

  • #2 21 Paź 2014 12:30
    urbanpl4_97
    Poziom 10  

    Miałem taką sytuację w 2t, zgasł podczas jazdy,zdusiło go. Może być tak, ze jest zalany, może być tak, że jakaś śrubka jest niedokręcona- jak u mnie, wtedy wylewało się tam paliwo. Powinieneś to sprawdzić

  • #3 21 Paź 2014 19:56
    Staszek49
    Poziom 33  

    Trudno na odległość pomóc, ale jeśli jest stały - jednakowy opór podczas obracania wałem silnika, to pewnie coś źle założyłeś tłok z pierścieniami lub nie ten wymiar. Jeśli opór jest jednak tylko w jednym miejscu, to sprawdź dokładnie ustawienie rozrządu, może zawory blokują obrót wału. Aby nie uszkodzić silnika (o ile to już się nie stało) obracaj wałem silnika ostrożnie np. kołem zamachowym i jeśli faktycznie wyczujesz opory, to niestety czeka Cię ponowna rozbiórka i być może wymiana uszkodzonych części. Zwiększyłeś pojemność silnika, to i są większe opory podczas próby uruchamiania. Dla ewentualnej informacji - ustawianie rozrządu, wymianę tłoka i cylindra znajdziesz na forach internetowych.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME