Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer Aspire 5720 ICL50 - Brak podświetlenia

21 Paź 2014 16:49 687 4
  • Poziom 12  
    Witam,

    w lapku z tematu nie działa podświetlenie, obraz jest, tyle, że ciemny (na zewnętrznym monitorze normalny), napięcia na inwerterze względnie prawidłowe (poza wyjściowym, brak możliwości pomiaru), lecz strasznie się grzeje w nim U2 (obojętne czy podłączona jest świetlówka czy nie). Przy wyłączaniu i włączaniu matrycy za pomocą kombinacji klawiszy Fn+F6 podświetlenie pojawia się na niecałą sekundę i gaśnie (raz z większą jasnością, raz z mniejszą). Chciałbym tylko wiedzieć, czy takie objawy i zachowanie, eliminują uszkodzenie świetlówki? Jeśli tak zamawiam inwerter i temat zamknięty. Oczywiście poinformuję jaki efekt.

    Pozdrawiam
    Karol
  • Spec od komputerów
    [quote="zawil13" napięcia na inwerterze względnie prawidłowe [/quote]
    Jakieś wartości?
    Świetlówkę podstawiałeś?
  • Poziom 12  
    No jak bym miał świetlówkę, to bym nie pytał o jej wyeliminowanie :|
    Napięcia 18,8V zasilanie, 2,84V to pewnie załączanie i 2,55V jasność.
  • Spec od komputerów
    zawil13 napisał:
    No jak bym miał świetlówkę, to bym nie pytał o jej wyeliminowanie :|

    No niestety bez podstawienia innej nie da się na odległość wyeliminować.
    Zdobycie świetlówki chyba nie graniczy z cudem?
  • Poziom 12  
    Ale z czasem jest problem, no nic, będę w weekend w Polsce, to sobie przywiozę, póki co zamawiam inwerter.