Witam. Pracuję na magazynie. Potrzebuję pomocy w ułatwieniu mi lokowania towaru w miejsca paletowe. Mam około 1100 miejsc paletowych (podłoga+ wysoki skład setka oraz dwusetka - półka na samej górze i środkowa), wszystkie palety muszę opisywać w excelu (nr artykuł+ilość+data przydatności+miejsce paletowe), bo nie sposób ich zapamiętać. Dało by się wprowadzać to za pomocą, tak jakby ankiety?
Przedstawię to w załączniku.
Jak wygląda magazyn:
Po obu stronach alejek są regały (2)wysokiego składowania. Numery miejsc paletowych są ułożone: (3)po jednej stronie parzyste, a po drugiej nieparzyste (dołączam załącznik nr.2).
Jak chciałbym żeby to wyglądało (zał. 1):
1) Wybieram alejkę (w tym przypadku 902.)
2) Wybieram na na jaką wysokość wrzucam paletę (w tym przypadku 200)
3) Wybieram czy ma wyszukiwać numery miejsc paletowych parzyste czy nieparzyste (w tym przypadku parzyste)
4) Wybieram miejsce paletowe (przyjmijmy że wybrałem 106)
5) Wybieram artykuł (przyjmijmy że wybrałem kulkę)
6) Wpisuję ilość artykułu na palecie
7) Wpisuję datę
To wszystko bd robił na tablecie w wózku, więc najlepiej, gdyby to były przyciski.
Moja praca, aktualnie wygląda tak:
Wrzucam palety na wysoki skład, spisuję lokalizację na którą wrzucam paletę, ilość artykułu, nazwę artykułu oraz datę ważności na kartkę. Jeżeli zdejmuję z wysokiego składu to spisuję lokalizację i dla pewności nazwę zdjętego artykułu. Kartki przekazuję koledze, który wprowadza to w następujący sposób:
Wyszukuje w innym pliku Excel numer artykułu-> przechodzi do pliku magazynowego-> wyszukuje miejsce paletowe-> wkleja numer artykułu-> wpisuje ilość oraz datę.
Dziennie muszę zdjąć około 40-50 palet, a włożyć 60-70 palet. Dodam jeszcze że mamy około 200 artykułów. Liczę na Waszą pomoc oraz inne propozycje, bo Wy znacie wszystkie możliwości programu Excel.
Mam nadzieję że nie skomplikowałem tego za bardzo. :->
Dziękuję za odpowiedzi.
Przedstawię to w załączniku.
Jak wygląda magazyn:
Po obu stronach alejek są regały (2)wysokiego składowania. Numery miejsc paletowych są ułożone: (3)po jednej stronie parzyste, a po drugiej nieparzyste (dołączam załącznik nr.2).
Jak chciałbym żeby to wyglądało (zał. 1):
1) Wybieram alejkę (w tym przypadku 902.)
2) Wybieram na na jaką wysokość wrzucam paletę (w tym przypadku 200)
3) Wybieram czy ma wyszukiwać numery miejsc paletowych parzyste czy nieparzyste (w tym przypadku parzyste)
4) Wybieram miejsce paletowe (przyjmijmy że wybrałem 106)
5) Wybieram artykuł (przyjmijmy że wybrałem kulkę)
6) Wpisuję ilość artykułu na palecie
7) Wpisuję datę
To wszystko bd robił na tablecie w wózku, więc najlepiej, gdyby to były przyciski.
Moja praca, aktualnie wygląda tak:
Wrzucam palety na wysoki skład, spisuję lokalizację na którą wrzucam paletę, ilość artykułu, nazwę artykułu oraz datę ważności na kartkę. Jeżeli zdejmuję z wysokiego składu to spisuję lokalizację i dla pewności nazwę zdjętego artykułu. Kartki przekazuję koledze, który wprowadza to w następujący sposób:
Wyszukuje w innym pliku Excel numer artykułu-> przechodzi do pliku magazynowego-> wyszukuje miejsce paletowe-> wkleja numer artykułu-> wpisuje ilość oraz datę.
Dziennie muszę zdjąć około 40-50 palet, a włożyć 60-70 palet. Dodam jeszcze że mamy około 200 artykułów. Liczę na Waszą pomoc oraz inne propozycje, bo Wy znacie wszystkie możliwości programu Excel.
Mam nadzieję że nie skomplikowałem tego za bardzo. :->
Dziękuję za odpowiedzi.