Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel - Magazyn - lokowanie palet

Radek90211 21 Oct 2014 22:02 4878 12
    Radek90211
    Level 9  
    Witam. Pracuję na magazynie. Potrzebuję pomocy w ułatwieniu mi lokowania towaru w miejsca paletowe. Mam około 1100 miejsc paletowych (podłoga+ wysoki skład setka oraz dwusetka - półka na samej górze i środkowa), wszystkie palety muszę opisywać w excelu (nr artykuł+ilość+data przydatności+miejsce paletowe), bo nie sposób ich zapamiętać. Dało by się wprowadzać to za pomocą, tak jakby ankiety?
    Przedstawię to w załączniku.

Jak wygląda magazyn:
    Po obu stronach alejek są regały (2)wysokiego składowania. Numery miejsc paletowych są ułożone: (3)po jednej stronie parzyste, a po drugiej nieparzyste (dołączam załącznik nr.2).

Jak chciałbym żeby to wyglądało (zał. 1):
    1) Wybieram alejkę (w tym przypadku 902.)
    2) Wybieram na na jaką wysokość wrzucam paletę (w tym przypadku 200)
    3) Wybieram czy ma wyszukiwać numery miejsc paletowych parzyste czy nieparzyste (w tym przypadku parzyste)
    4) Wybieram miejsce paletowe (przyjmijmy że wybrałem 106)
    5) Wybieram artykuł (przyjmijmy że wybrałem kulkę)
    6) Wpisuję ilość artykułu na palecie
    7) Wpisuję datę

To wszystko bd robił na tablecie w wózku, więc najlepiej, gdyby to były przyciski.

Moja praca, aktualnie wygląda tak:
    Wrzucam palety na wysoki skład, spisuję lokalizację na którą wrzucam paletę, ilość artykułu, nazwę artykułu oraz datę ważności na kartkę. Jeżeli zdejmuję z wysokiego składu to spisuję lokalizację i dla pewności nazwę zdjętego artykułu. Kartki przekazuję koledze, który wprowadza to w następujący sposób:
    Wyszukuje w innym pliku Excel numer artykułu-> przechodzi do pliku magazynowego-> wyszukuje miejsce paletowe-> wkleja numer artykułu-> wpisuje ilość oraz datę.

Dziennie muszę zdjąć około 40-50 palet, a włożyć 60-70 palet. Dodam jeszcze że mamy około 200 artykułów. Liczę na Waszą pomoc oraz inne propozycje, bo Wy znacie wszystkie możliwości programu Excel.
    Mam nadzieję że nie skomplikowałem tego za bardzo. :->
    Dziękuję za odpowiedzi.
  • Helpful post
    marek003
    Level 40  
    Ale docelowo co chcesz zrobić?
    Pomóc sobie czy koledze? Czy może w ogóle wyeliminować kolegę :twisted:

Innymi słowy chcesz tylko by excel "drukował" kartki dla kolegi (po twoim wybraniu paru opcji)?
    Czy żeby od razu przejął cały system magazynowy?

dodane po chwili
    ------------------------------
    Wybiera się dane z reguły z jakiejś listy rozwijalnej to:

jeżeli ty to masz obsługiwać na tablecie to czy nie łatwiej (szybciej i wg mnie wygodniej) by było zamiast wybierać z kolejnych list alejka/parzyste/setka/numer
    po prostu wpisać "z ręki" cały nr miejsca paletowego?

Wybór z listy pozostawić tylko dla asortymentu a ilość i datę również wklepać z ręki zamiast z pół wyboru.
    Radek90211
    Level 9  
    Banalny, aczkolwiek genialny pomysł!
    Nie można by było w jakiś sposób tego ulepszyć?
    Gdy przyjeżdża dostawa, to ilości konkretnego artykułu są takie same. Jest możliwość podczas wybierania artykułu, automatycznie dopisywało ilość? Zał1
    Masz może pomysł na szybsze wprowadzanie dat?

Excel - Magazyn - lokowanie palet
  • Helpful post
    marek003
    Level 40  
    Kłopot polega na tym że nadal nie do końca wiem co chcesz.

Jeżeli to w pełni zautomatyzujemy i ty będziesz to obsługiwał bezpośrednio na pliku excela to praca kolegi z tym związana nie będzie już potrzebna. (zanudzi się na śmierć :) )

Jeżeli dopuszczasz makra w swoim docelowym pliku "magazynie" to widzę to tak:
    otwierasz plik wciskasz przycisk np. nowa dostawa
    otwiera się arkusz z formatką/formatka w której wybierasz z listy asortyment, wpisujesz ilość na palecie i datę przydatności oraz określasz miejsce paletowe wciskasz OK dane zostają zapisane w arkuszu i wyskakuje pytanie czy następna paleta. Jak "tak" to należy wpisać tylko nowy nr miejsca paletowego - pozostałe dane zostają niezmienione choć możesz je zmienić. Jak "nie" to wracasz do okna głównego gdzie oprócz przycisku "Dostawa" jest jeszcze drugi przycisk np. "Wysyłka" który będzie zdejmować palety z miejsc paletowych.

W wolnej chwili spróbuję taki najprostszy pliczek podesłać.
    Jak masz inny pomysł to pisz.

----------------------
    Dodałem prosty przykład. (dla excela 2007 i wyżej) aby działał musisz włączyć makra
    Jeszcze nie do końca działający bo ponieważ to makra to zależy jak będą ułożone dane końcowe (magazynowe)

W związku z tym:
    nie wiem czy magazyn jako taki musi być podzielony na opcje parzysta/nieparzysta czy nie? Tzn czy może być po kolei czy jednak najpierw wszystkie parzyste w kolumnie a potem nieparzyste?

I proszę o pełne numery najmniejszego nr miejsca paletowego i największego miejsca paletowego.
    Radek90211
    Level 9  
    Odwaliłeś KAWAŁ DOBREJ ROBOTY! Wygląda lepiej niż się spodziewałem! Kratę piwa Ci wiszę.

Czy musi być podzielony? Nie musi. :)

Quote:
    I proszę o pełne numery najmniejszego nr miejsca paletowego i największego miejsca paletowego.

Wysyłam mój plik magazynowy bez asortymentu.

Nie działa mi dodawanie/zdejmowanie palet, a mam włączone wszystkie makra w bezpieczeństwo makr... :|
    Excel 2013
  • Helpful post
    marek003
    Level 40  
    Pisałem ze nie do końca działający bo musiałem mieć więcej wiedzy na temat tego twojego magazynu.
    Zachowałem twój układ - w sumie dla makra to bez różnicy.

W załączeniu plik.
    Przetestuj czy dobrze działa i czy tak jak chcesz bo ... to tworzył człowiek, a mylić się jest rzeczą ludzką. :)

----------------------
    Jest jeszcze jeden błąd który będę mógł poprawić dopiero po 18.00 (Muszę wyjść z pracy)
    Błąd polega na tym że można wpisać inny numer i makro to przepuszcza - ale po 18 poprawie
    Radek90211
    Level 9  
    Wszystko działa bardzo dobrze. Moja praca różni się nieco od pracy magazyniera. Muszę dokładać chłopakom towar do ścieżki kompletacyjnej. Dało by się stworzyć taką wyszukiwarkę miejsc paletowych, na których jest dany artykuł z uwzględnieniem dat ważności (FIFO - pierwsze weszło - pierwsze wyszło)? :D

Wybacz że tak komplikuję, ale do tego co teraz zrobiłeś, chyba nigdy bym nie doszedł. :please:
    marek003
    Level 40  
    :) Znaj moją dobroć i ... to że miałem chwilę wolnego czasu. :)

Choć powiem Ci że rozwiązanie sposobu prezentacji od strony czysto programowej nie jest profesjonalne ale ... "jeżeli klient jest zadowolony" :)

Sprawdź wszystko jeszcze raz bo porobiłem trochę zmian. Dodałem przycisk pokaż magazyn w dostawie i wywozie - jeżeli pozostanie w okienku nr miejsca paletowego po wciśnięciu tego przycisku przeniesie cię do magazynu w pozycję tego miejsca (jasne? )

Jakby coś jeszcze to pisz - miła zabawa - choć zastrzegam że mogę nie mieć czasu.

Dodam od siebie (choć nie jestem magazynierem tylko ekonomistą) że u nas z firmie takie coś jak wskazanie gdzie jest dana paleta, gdzie są dane asortymenty, czy jak ty to piszesz zrobienie listy załadunkowej to jedynie namiastka obowiązków magazyniera.

Ach jeszcze jedno - Dla zasady:
    Zrobiłem zestawienie kolejności po dacie przydatności towaru (i po nr miejsca) a nie wg metody FI-FO.
    Nie mam pojęcia (nie zapisuję danych - chyba że trzeba będzie to się zrobi) kiedy dany towar "wszedł" do magazynu więc nie jestem w stanie na tych danych działać wg metody FI-FO czyli jak napisałeś: pierwsze weszło pierwsze wyszło (tu nie ma nic do tego data przydatności)

Dodane po czasie
    __________---------------

Podmieniłem plik.
    Dodałem jeszcze arkusz info (zaznaczam że formuły w nim troczę czasu przeliczają niemniej pokazują te dane które masz w twoim pliku.
    Czy ta "wizualizacja" regałów z twojego pliku też jest potrzebna?
    Radek90211
    Level 9  
    GENIALNE!

Quote:
    Sprawdź wszystko jeszcze raz bo porobiłem trochę zmian. Dodałem przycisk pokaż magazyn w dostawie i wywozie - jeżeli pozostanie w okienku nr miejsca paletowego po wciśnięciu tego przycisku przeniesie cię do magazynu w pozycję tego miejsca (jasne? )

Jasne! :D

Quote:
    Nie mam pojęcia (nie zapisuję danych - chyba że trzeba będzie to się zrobi) kiedy dany towar "wszedł" do magazynu więc nie jestem w stanie na tych danych działać wg metody FI-FO czyli jak napisałeś: pierwsze weszło pierwsze wyszło (tu nie ma nic do tego data przydatności)

Chodzi tutaj o daty ważności. Krótsza data wychodzi najpierw, ale to mniej ważne. Sortowanie zarzucę. :D

Niestety Wyskoczył błąd...
    Code: vbscript
    Log in, to see the code

Code: vbscript
    Log in, to see the code
    marek003
    Level 40  
    Zobacz nowy plik bo podmieniłem.

Druga rzecz - dodałem wcześniej zapis danych, a ty piszesz że na tym wywala błąd, więc:

Czy jesteś zalogowany jako administrator?
    Rozpakuj i zapisz gdzieś na dysku mój plik i jeszcze raz sprawdź. Bo makro zgłasza błąd "autozapisu" pliku.

Dodane po chwili
    --------------------------
    Nie sprawdzałem szybkości działąnia.
    Strasznie jednak obliczenia w arkuszu "info" wpływają na szybkość działąnia pliku więc poniżej plik bez tego.

Jeżeli trzeba to wyrzucę "autozapis" tylko że musisz wtedy pamiętać o zapisywaniu danych.
    Radek90211
    Level 9  
    Wszystko działa! Dziękuję że poświęciłeś dla mnie tyle czasu. :D
    Jeżeli będziesz w Łodzi, to zapraszam na ogromne piwo. :wink: :please:
    marek003
    Level 40  
    Nie ma sprawy - miła zabawa - choć będę musiał jeszcze raz obejrzeć Holmsa (obecnie w TVN) bo mimo wszystko się nie skupiłem dobrze na filmie. :)
    Radek90211
    Level 9  
    Jeszcze raz dzięki. :)