Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SSD/OCZ Vertex 3/długi start - Długie uruchamianie komputera na dysku SSD

22 Oct 2014 12:48 1617 15
  • Level 7  
    Witam, przejrzałem już wiele wątków w tym temacie, ale nigdzie nie ma problemu jak mój. Sprawa wygląda tak - losowo, nie za każdym razem, komputer bardzo długo się uruchamia. Przeważnie wiesza się na logo mojej płyty głównej, wówczas wciskam reset i po resecie od razu mam okienko kolorowe uruchamiania systemu i to trwa do 10 minut !! Po 10 minutach albo więcej słyszę pyknięcie w głośnikach i system uruchamia się. Jeżeli wcisnę reset podczas uruchamiania na logo windows, po następnym uruchomieniu system zaleca uruchomienie naprawy systemu a tam tylko sugeruje przywrócenie systemu, co nie daje nic. Sprawa jest o tyle wnerwiająca, że system mam na dysku SSD OCZ Vertex 3, który przebadany programem SSDLife pokazuje, że jest on na 100% sprawny. W biosie ustawione AHCI, defragmentacja wyłączona. Dysk jest ok, ale w takim razie co może być przyczyną ? Podam jeszcze jedną rzecz, po takim długim uruchamianiu nie widać w systemie w ogóle napędu DVD. Zauważyłem, że zawsze jak długo się uruchamia to po włączeniu nie ma napędu, a jak się zdarzy uruchomić system szybko - to jest on widoczny. Kompletnie nie wiem o co tutaj chodzi, nie jestem specem, jak ktoś wie co powinienem zrobić to proszę o pomoc.
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.30] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Level 42  
    Pokaż SMART z CRYSTAL INFO.
    Podaj cały konfig komputera.
  • Level 7  
    Konfiguracja z Everest :

    Płyta główna:
    Typ procesora 4x , 3000 MHz
    Nazwa płyty głównej ASRock b85 pro4
    Mikroukład płyty głównej Nieznane
    Pamięć fizyczna 7845 MB
    Typ BIOS'u Nieznane
    Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

    Ekran:
    Karta wideo Standardowa karta graficzna VGA (262080 KB)
    Monitor Rodzajowy monitor PnP [NoDB] (55198043)

    Multimedia:
    Karta dźwiękowa Głośniki (Realtek High Definiti

    Magazyn:
    Kontroler IDE Intel(R) 8 Series/C220 Chipset Family SATA AHCI Controller
    Kontroler SCSI/RAID ASRock RAM Disk
    Dysk fizyczny ATA ST2000DM001-1CH1 SCSI Disk Device
    Dysk fizyczny ATA OCZ-VERTEX3 SCSI Disk Device
    Status dysków SMART Nieznane

    Partycje:
    C: (NTFS) 114470 MB (63281 MB wolne)
    E: (NTFS) 1907726 MB (1361400 MB wolne)
    Rozmiar całkowity 1974.8 GB (1391.3 GB wolne)

    Urządzenia wejściowe:
    Klawiatura Urządzenie klawiatury HID
    Klawiatura Urządzenie klawiatury HID
    Mysz Mysz zgodna z HID
    Mysz Mysz zgodna z HID

    Sieć:
    Karta sieciowa Intel(R) Ethernet Connection I217-V (192.168.1.1)

    Urządzenia zewnętrzne:
    Drukarka Bullzip PDF Printer
    Drukarka Fax
    Drukarka HP LaserJet P1005
    Drukarka Microsoft XPS Document Writer
    Drukarka Wyślij do programu OneNote 2010
    Urządzenie USB Generic USB Hub
    Urządzenie USB Generic USB Hub
    Urządzenie USB HD Pro Webcam C920
    Urządzenie USB Logitech HD Pro Webcam C920
    Urządzenie USB Logitech USB Camera (HD Pro Webcam C920)
    Urządzenie USB Urządzenie kompozytowe USB
    Urządzenie USB Urządzenie kompozytowe USB
    Urządzenie USB Urządzenie wejściowe USB
    Urządzenie USB Urządzenie wejściowe USB
    Urządzenie USB Urządzenie wejściowe USB
    Urządzenie USB Urządzenie wejściowe USB
    Urządzenie USB Urządzenie wejściowe USB
    Urządzenie USB Urządzenie wejściowe USB
    Urządzenie USB Xbox 360 Wireless Receiver for Windows
  • Level 42  
    A zasilacz jaki masz? Zdejmij ściankę obudowy i przeczytaj.
    To co podałeś to targedia - gorzej się chyba nie dało.
  • Level 7  
    Ok, to podam inaczej :

    Procesor: Intel i5-4430 @ 3.00 GHz
    Płyta główna : ASROCK B85 Pro4 Intel B85 LGA 1150
    Pamieć Ram: KINGSTON HyperX DDR3 2x4GB 1600MHz
    Karta Graficzna: Obecnie brak, jadę na grafice z płyty
    Zasilacz: BE QUIET! PURE POWER L8 700W (BN224) 80+ BRONZE
    Dysk 1: SSD OCZ Vertex 3
    Dysk 2: Seagate 2TB ST2000DM003
    Napęd: LiteOn

    Mam nadzieję, że będzie ok .
  • Level 42  
    Pozostawienie tylko dysku SSD coś zmienia?
    Podmieniałeś taśmy SATA?
  • Level 7  
    Jak odłączyłem dysk HDD to po włączeniu dostałem komunikat : Reboot and slecet proper Boot devie or insert Boot media in selected boot device and press a key . Wciskanie klawisza nic nie dało, ale po podłączeniu i restarcie wszystko uruchomiło się szybko i nawet dvd jest widoczne. Myślisz, że może to być kwestia kabli sata ?
  • Level 42  
    Na którym dysku masz zainstalowany system? Wychodzi że nie na SSD.
  • Level 7  
    Też się zdziwiłem, ale system postawiony jest na bank na SSD. I upewniałem się dwa razy czy odłączyłem poprawny dysk. Nie wiem, ale może to jest kwestia tego, że jak sprawdzałem w biosie pod złączem sata_1 mam HDD a pod złączem sata_3 mam SSD. Czy zmiana obsadzenia tych portów robi różnicę ?
  • Level 42  
    Co z tego że masz do wyższego nr portu podpięty SSD. Bios przy rozruchu sprawdza jakie są podpięte urządzenia (nie tylko z dysku da się bootować) i jeśli dane urządzenie jest dostępne to próbuje bootować. Nie ma natomiast tak że jeśli ustawisz jako pierwsze urządzenie na liście bootowania dysk który potem odepniesz i z niego komputer będzie próbował się uruchomić.
  • Level 7  
    No to co może być przyczyną ?
  • Level 42  
    Może i system jest na SSD ale taka mała partycja (zwykle około 100MB) na tradycyjnym dysku.
  • Level 7  
    A czy z podanych wyników badań dysków wynika, że z którymś może być coś nie tak ?
  • Helpful post
    Level 42  
    Nie wynika.
    Czy teraz jest ok? Jeśli tak i sytuacja się powtórzy to spróbuj podmienić taśmy SATA.
  • Level 7  
    Ok, właśnie zamówiłem nowe, więc jak tylko podłączę je to zobaczymy jaki będzie tego efekt. Oczywiście napiszę. Dzięki

    Dodano po 29 [minuty]:

    Ok, nowe taśmy przyszły właśnie. W pierwszej kolejności wyminiłem taśmę od napędu, bo to on znikał z mojego komputera sam z siebie. Póki co wszystko hula szybko, system włącza się w 16 sekund albo i szybciej. Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia wydaje mi się.
  • Level 43  
    Jeśli nie sama taśma start mogło opóźniać niesprawne DVD. Monitoruj parametr AE, czy nie rośnie.
    ps. nie wkleiłeś SMART z HDD.