Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujnik ruchu - przerobienie na czujnik otwarcia drzwi.

an_mat 22 Oct 2014 21:25 1953 3
Optex
    an_mat
    Level 12  
    Witam.Chciałbym się dowiedzieć czy można "przerobić" taki czujnik ruchu na czujnik otwarcia drzwi magnetyczny kontaktronowy:
    Link
    Czujnik ruchu - przerobienie na czujnik otwarcia drzwi.
  • Optex
    elektroziom
    Level 20  
    Witam. Najlepiej jak byś rozebrał nadajnik i zrobił fotkę płytki PCB- jeśli oczywiście posiadasz taki zestaw.

Wtedy będzie możliwe przebadanie, w jaki sposób czujka ruchu realizuje wykrywanie ruchu. Zazwyczaj sygnał z detekcji ruchu trafia na komparator który po porównaniu z napięciem referencyjnym decyduje o wysłaniu impulsu przez nadajnik. Wtedy wystarczyło by podać napięcie przez kontaktron na nóżkę komparatora.

Może też się okazać, że w nadajniku jest moduł radiowy na którego wejście wystarczy podać napięcie zasilania co w ostateczności wyśle impuls do odbiornika. Pozdrawiam.
  • Optex
    an_mat
    Level 12  
    OK. mam taki ,zrobię foto
    an_mat
    Level 12  
    Problem rozwiązany. Rozkręciłem czujnik i dostałem się do płytki. Znalazłem miejsce, gdzie wlutowany jest optyczny czujnik ruchu i przylutowałem przewód 2X 0.5 mm zakończony wyłącznikiem krańcowym. Czujnik zakleiłem izolacją. Teraz system działa tak jak chciałem, na zasadzie otwarcia drzwi, a nie czujnika ruchu.