Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ford fiesta mk6 - Ford fiesta mk6 1.4 TDCI szarpanie

thomas667 23 Oct 2014 19:14 18825 12
    thomas667
    Level 10  
    Witam jestem posiadaczem forda fiesty mk6 1.4 TDCI z 2006 r przebieg 112tys.
    Problem polega na tym ze podczas jazdy na biegu od 1 do 3 przy obrotach ok 1500 zaczyna nim szarpac gdy dodam delikatnie gazu. Dodam ze jest po wymianie wszystkich filtrow oraz oleju. Szarpanie wystepuje przy zimnym silniku jak i zagrzanym. Silnik pracuje rowno na biegu jałowym. Szukałem na internecie tematow zwiazanych z tym problemem lecz nie znalazlem na to konkretnych odpowiedzi prosił bym o fachowa pomoc może ktos miał podobny problem z góry dziękuje i pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    r6665
    Level 14  
    Zgadzam się z moim przedmówcą co do tego, że to EGR na 99% tyle tylko, że chyba lepiej jest go wymontować i przeczyścić niż gazować na skrzyżowaniu :D
    Najczęściej to pomaga przynajmniej na jakiś czas poza tym nie jest to żadna skomplikowana operacja i możesz zrobić to we własnym zakresie.
    Czy podczas szarpania zapala się jakaś kontrolka ?
    thomas667
    Level 10  
    Podczas szarpania nie zapala się zadna kontrolka
    r6665
    Level 14  
    więc to nie musi być EGR aczkolwiek przemyć, przeczyścić nigdy nie zaszkodzi spróbuj od tego a jak nie pomoże to powiem Ci co dalej diagnoza polega na wykluczaniu innych możliwości
    thomas667
    Level 10  
    a co to jest to EGR ?
    r6665
    Level 14  
    to taki zawór w dieslu po polsku to układ recylkulacji spalin
    thomas667
    Level 10  
    Dziękuje jutro zrobie tak jak Pan zaleca i napisze czy pomogło pozdrawiam
    thomas667
    Level 10  
    gdy otworzyłem maskę to zauważyłem dziwny wyciek oleju nie wiem co to jest, czy może to być przyczyną tych szarpań ? Jeszcze jedna sprawa wlałem do niego olej total quartz 5W40 syntetyczny nie mam pojecia jaki był wcześniejszy bo auto było sprowadzane z francjii czy taki olej powinno się wlewać do takich silników ?
    ford fiesta mk6 - Ford fiesta mk6 1.4 TDCI szarpanie
    thomas667
    Level 10  
    Przeczyscilem zawór EGR był bardzo brudny ale nic nie pomogło i silnikiem dalej szarpie a z wtyczki od przepustnicy wycieka mi delikatnie olej prosze o pomoc
    Luki12
    Level 15  
    Hej , wiem że temat stary ale może pamiętasz rozwiązanie problemu???
    Mam podobny problem 2008 rok i czasami szarpie, wtryski po przeglądzie i regeneracji , 2 miesiące jeździł bez problemu, i znów się zaczęło , ale tylko jak wilgotno dużo deszczu , ręce już mi opadają
    marco_polo4
    Level 2  
    Podpinam się pod temat, jednocześnie go odświeżając. Parę lat minęło i jesteśmy bogatsi o doświadczenia. Może ktoś może pomóc?
    boro303
    Level 2  
    Mam to samo z odmy i dolotu kapie. Wyczyściłem egr chłodniczkę i kolektor ssący razem jest z porkywa zaworów plus uszczelki .Stawiam na egr niesprawny daje dużo spalin do dolot zmieszanych z olejem odma nie daje rady i puszcza dalej. ale mam teraz problem z zapowietrzeniem i nie moge odalić żeby zobaczyć czy pomogło.