Witam Wszystkich na forum, Nie tak dawno zmieniłem w firmie łącze z 4/4MB na 20/20MB BDI Netii. W ostatnim czasie zwiększył się ruch w naszej sieci i router zaczął się dławić - jest więc dobra okazja aby go wymienić. Poszukuję routera, który ogarnie co najmniej 60 stacji końcowych(tyle jest w sieci LAN), dwa serwery aplikacji dla użytkowników LAN'u, 4 switche, z czego jeden przełącznik inteligentny 3COM, 3 drukarki sieciowe i w niedalekiej przyszłości VoIP w całej firmie + kilka mniej istotnych urządzeń sieciowych typu AP np. wydzielone pasmo www dla gości(i tutaj chcę wykorzystać VLAN). Ruch zwiększył się znacznie nie tylko w samym LANie, ale także na interfejsie WAN, gdyż wszyscy użytkownicy korzystają teraz dodatkowo z chmury publicznej(głównie download/upload sporych paczek małych plików).
Oczekiwania wobec routera:
- QoS
- VLAN(obsługa 4-6 VLANów)
- dobry firewall
- serwer DHCP
- VPN
- port USB na zapasowe łącze typu modem 3/4G
- chciałbym monitorować w trybie rzeczywistym, kto najbardziej zapycha mi łącze
- preferowane zarządzanie przez WWW
Budżet to ~1500zł
Zastanawiam się nad DryTek(poniższy model trochę przekracza budżet, no i nie potrzebuję dwóch portów WAN) lub Cisco - muszę przyznać, że nigdy nie miałem do czynienia ze sprzętem tej firmy, ale interfejs wygląda intuicyjnie w tym routerze.
CISCO RV325
DryTek Vigor 2960
Co o tym sądzicie?
Oczekiwania wobec routera:
- QoS
- VLAN(obsługa 4-6 VLANów)
- dobry firewall
- serwer DHCP
- VPN
- port USB na zapasowe łącze typu modem 3/4G
- chciałbym monitorować w trybie rzeczywistym, kto najbardziej zapycha mi łącze
- preferowane zarządzanie przez WWW
Budżet to ~1500zł
Zastanawiam się nad DryTek(poniższy model trochę przekracza budżet, no i nie potrzebuję dwóch portów WAN) lub Cisco - muszę przyznać, że nigdy nie miałem do czynienia ze sprzętem tej firmy, ale interfejs wygląda intuicyjnie w tym routerze.
CISCO RV325
DryTek Vigor 2960
Co o tym sądzicie?