Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DryTek/Cisco - Router do firmy

r2tango 23 Oct 2014 23:32 921 3
Nazwa.pl
    r2tango
    Level 8  
    Witam Wszystkich na forum, Nie tak dawno zmieniłem w firmie łącze z 4/4MB na 20/20MB BDI Netii. W ostatnim czasie zwiększył się ruch w naszej sieci i router zaczął się dławić - jest więc dobra okazja aby go wymienić. Poszukuję routera, który ogarnie co najmniej 60 stacji końcowych(tyle jest w sieci LAN), dwa serwery aplikacji dla użytkowników LAN'u, 4 switche, z czego jeden przełącznik inteligentny 3COM, 3 drukarki sieciowe i w niedalekiej przyszłości VoIP w całej firmie + kilka mniej istotnych urządzeń sieciowych typu AP np. wydzielone pasmo www dla gości(i tutaj chcę wykorzystać VLAN). Ruch zwiększył się znacznie nie tylko w samym LANie, ale także na interfejsie WAN, gdyż wszyscy użytkownicy korzystają teraz dodatkowo z chmury publicznej(głównie download/upload sporych paczek małych plików).

Oczekiwania wobec routera:

- QoS
    - VLAN(obsługa 4-6 VLANów)
    - dobry firewall
    - serwer DHCP
    - VPN
    - port USB na zapasowe łącze typu modem 3/4G
    - chciałbym monitorować w trybie rzeczywistym, kto najbardziej zapycha mi łącze
    - preferowane zarządzanie przez WWW

Budżet to ~1500zł

Zastanawiam się nad DryTek(poniższy model trochę przekracza budżet, no i nie potrzebuję dwóch portów WAN) lub Cisco - muszę przyznać, że nigdy nie miałem do czynienia ze sprzętem tej firmy, ale interfejs wygląda intuicyjnie w tym routerze.

CISCO RV325
    DryTek Vigor 2960

Co o tym sądzicie?
  • Nazwa.pl
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Oba będą działać.

Do pola wyboru możesz jeszcze właączyć coś od Mikrotika np. jakiś modem z Routerboard 2011
  • Nazwa.pl
    r2tango
    Level 8  
    Jak najbardziej się nad tym zastanawiałem, aczkolwiek PC pod router pobierał by według mnie 30-40 W, gdzie urządzenie typu RB2011UiAS-RM pobiera pewnie koło 5 W. Rachunek za prąd w skali dajmy na to 3-4 lat zniechęca, to jest jednak dodatkowy PC, który chodzi 24/7, oczywiście nie mówię już o dodatkowym miejscu, w już i tak zagraconej mikro serwerowni:)