Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Octavia 1 2002 elegance - Zablokowane lewe tylne drzwi.

nokian82 24 Oct 2014 12:50 6120 12
    nokian82
    Level 10  
    Proszę wszystkich o pomoc w rozwiązaniu problemu i proszę o wyrozumiałość.
    Problem polega na tym, że lewe tylne drzwi są zablokowane cały czas jak po zamknięciu centralnym zamkiem.Daremne próby otworzenia z wewnątrz i zewnątrz.Zdjęcie klemy z akumulatora nic nie zmienia.W przeszłości wiązka kabli w tych samych drzwiach była naprawiana , bo kable były przerwane.Jeszcze sprawdzę przez gumę przed tylnymi drzwiami czy są wszystkie całe.
    Czy ktoś miał podobne doświadczenie? Wszelkie sugestie mile widziane.
    pietia86
    Level 26  
    Miałem dokładnie ten sam przypadek w Zafirze teścia. Powód - uszkodzona wiązka kabli idąca do drzwi.

Myślę że nie musisz daleko szukać, tym bardziej że to było już naprawiane (ktoś mógł odwalić fuszerke przy naprawie)
    kamiloooxxx
    Level 11  
    Jeśli byłaby uszkodzona wiązka idąca do drzwi to owszem centralny zamek w tych drzwiach nie będzie działać, ale otwierając drzwi klamką od środka nie potrzebujemy żadnego napięcia żeby drzwi się otwarły bo my ręcznie własną siłą otwieramy drzwi.
    Jak uda ci się rozwiązać problem to daj znać co było. Jestem początkujący więc będę wdzięczny.
    nokian82
    Level 10  
    Może jest uszkodzony zamek w pozycji zamkniety?
    Alfred_92
    Level 33  
    Nie miałeś włączonej przypadkiem blokady rodzicielskiej w drzwiach?
    nokian82
    Level 10  
    Wszystko było ok do chwili awarii.Żona użytkuje samochód na codzień.
    rys00
    Level 12  
    po otwarciu przednich drzwi zobacz przewody w harmonijce najczęściej pęka brązowy (masa) jeśli były już lutowane to będzie pękał zaraz za lutem, musisz wyciąć ten kawałek i polutować tam gdzie nie będzie zaginany, po naprawie musisz odłączyć na pare sekund kleme aby skasował się błąd w pamięci zamka,
    MobilTruck
    Level 31  
    Jak nie ruszy go z poziomu elektryki,to nic tylko demontaż tapicerki i blachy na zamkniętych drzwiach,i "prucie" zamka.
    rys00
    Level 12  
    w skodzie nie da się zdemontować tapicerki bez jej połamania przy zamkniętych drzwiach, więc jeśli nie spadła kostka z zamka można spróbować podawać mase, a tak zapytam jeszcze szyba działa ?
    MobilTruck
    Level 31  
    skoda simply clever....Nie zwróciłem nigdy uwagi czy się da czy nie ,robiłem to w passatach,i po pewnej wprawie nie sprawia to dużego problemu.
    nokian82
    Level 10  
    Raz zamek sam odpuścił po otworzeniu pilotem, odpiąłem kostkę elektryczną od słupka i tak na razie jeżdżę.
    nokian82
    Level 10  
    Uszkodzony zamek drzwi , muszę go wymienić.
    josephmike
    Level 16  
    Bardzo łatwo da się go naprawić. Prawdopodobnie pęknięte luty w płytce zamka. Bardzo częsty i łatwy do naprawy problem aut grupy VAG.