Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Goclever TAB T76 GPSTV - Spuchnięta bateria

nareston 24 Oct 2014 15:54 4647 10
    nareston
    Level 9  
    Witam, posiadam ten tablet z 2 lata może troszke więcej.. No na początku używałem go często, później coraz rzadziej i rzadziej. Ładowałem go normalnie, żeby wszystko pięknie działało, ale wiadomo chinol to chinol. Problemy z tą baterią każdy miał (skoki procentów naładowania) ale czegoś takiego to ja jeszcze nie słyszałem. Nie używałem tabletu z półtora miesiąca. Był rozładowany. I jakiś tydzień temu... coś po prostu tak jakby pękło, wybuchło, dźwięk bardzo podobny do wybuchnięcia napompowanej torebki foliowej, przezroczystej. Było dosyć głośne.. Miałem słuchawki na uszach, więc myślałem, że to coś z słuchawek tak wybuchło, w grze czy cokolwiek. Ale po tym tygodniu zobaczyłem, że w szafce leży napompowany, połamany od strony baterii tablet.. Nawet go nie dotykam, bo boje się, że jeszcze coś się z nim stanie.. Co to w ogóle miało znaczyć, od czego ona wybuchła? Był przechowywany w zacienionym miejscu, temp. pokojowa i po prostu bateria spuchła? Od czego?.. Producent powinien ponosić za to winę? Zamieszczam zdjęcie od boku, klapka tylna cała, tylko zawiasy połamane, przód też cały.. Goclever TAB T76 GPSTV - Spuchnięta bateria
    marek216

Level 43  
    To częsty widok - niestety.
    Baterie pakowane w chinole są wadliwe.
    nareston
    Level 9  
    Ale co z tą baterią? Na śmietnik czy co? Gwarancja się skończyła, a nigdzie w książeczce czy czymkolwiek co się znajdowało w pudełko od tego tabletu nic nie było pisane, że urządzenie jest niebezpieczne.. Wyczytałem, że mogła też po prostu wybuchnąć.. i podobno mam szczęście, że do tego nie doszło. Ci z firmy goclever powinni cos do cholery zrobić...
    qryszard
    Level 21  
    Taki sam wypadek miałem z Pentagramem TAB7,3 .
    W hermetycznej baterii zebrały się gazy .
    Wystarczyło zrobić igłą otworek i oklapła.
    Niestety do wyrzutu jak cała reszta gdyż wyłamało wyświetlacz.
    nareston
    Level 9  
    Nie wiem, czy ekran się zepsuł, ale nie jest połamany ni nic. Tylna klapka odskoczyła bo cała jest na zawiasach, a 2 z nich pękły bo te etui blokowało (3 zatrzaski w etui) więc chyba da się w nim coś uratować żeby ew. sprzedać?
    nareston
    Level 9  
    Wyjąłem baterię, odłączyłem kabelki.. Podłączony do ładowarki nie chce się urochomić, recovery też. Jest jakiś sposób, by działał bez baterii, tylko na ładowarce?
    qryszard
    Level 21  
    Podłącz zasilacz w miejsce baterii i spróbuj odpalić bez ładowarki.

Moderated By marek216:

Porada wybitnie szkodliwa.
    Ostrzeżenie.

nareston
    Level 9  
    A niby jak mam to zrobić jak tam tych kabelków jest kilka? ;/
    Freddy
    Level 43  
    qryszard wrote:
    Podłącz zasilacz w miejsce baterii i spróbuj odpalić bez ładowarki.

Szkodliwa porada !
    Nie rób tego, bo możesz uwalić sprzęt.
    nareston
    Level 9  
    To co mam zrobić, bo TV sie czasem przyda.
    marek216

Level 43  
    nareston wrote:
    To co mam zrobić, bo TV sie czasem przyda.

Kup baterię.
    Jeśli naprawa cię przerasta to poszukaj serwisu.

Zamykam.