Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Suszarka kondensacyjna z pompą ciepła czy bez?

fafiks 23 Apr 2022 22:59 394707 1100
Automation24.pl
    glover
    Level 11  
    Ponieważ korzystałem z tego wątku przy podejmowaniu decyzji o wyborze suszarki, napiszę coś od siebie po dwóch miesiącach użytkowania.
    Jak pewnie większość którzy przeczytali cały ten wątek miałem dylemat czy kupować z PC czy jednak bez. Od ponad czterech lat mam zainstalowaną powietrzną pompę ciepła do ogrzewania domu więc ta technologia nie przerażała mnie... do czasu jak naoglądałem się filmów na YT gdzie goście 2-3 letnie suszarki z PC rozbierają w drobny mak aby dokonać czyszczenia wymienników poprzez mycie myjkami ciśnieniowymi! Nawet LG z tym swoim systemem samoczyszczącym gość rozbierał bo pompa ciepła była załojona kłakami. Uznałem że pompa ciepła jest dobra ale w lodówce, klimatyzatorze czy do grzania domu a nie w suszarce.

Przestrogi że w zwykłej kondensacyjnej z grzałką będę suszył ciuchy we wrzątku uznałem za przesadzone i właśnie teraz widzę że @freebsd jednoznacznie rozprawił się z tym mitem wstawiając film z pomiarami kamerką termowizyjną. Przez dwa miesiące używania też nie zauważyłem żeby ciuchy mi się pokurczyły choć na wszelki wypadek bardziej delikatne suszymy z dodatkowo włączonym przyciskiem "delikatne" bo w tej suszarce co posiadam tak można zrobić. Jest oddzielny program "delikatne" oraz opcja dołożenia "delikatne" do większości programów. Wydłuża się wtedy czas suszenia bo obniża temperaturę ale i tak końcowy czas suszenia zależy od decyzji czujnika wilgotności bo przecież są różne wagi wsadów.
    Jak już zdecydowałem że kupuję bez pompy ciepła to się okazało że w praktyce dostępne są teraz tylko trzy modele bo to już gatunek wymierający i w 200 tyś. mieście żaden sklep nie miał na stanie choćby jednej sztuki jakiegokolwiek modelu bez PC. Wszyscy sprzedawcy mówią że teraz to tylko z pompą ciepła ma sens a jak mówiłem że nie chcę to patrzyli z politowaniem. Tak więc został internet a w lutym 2022 były jedynie dostępne te modele:
    BOSCH WTN86203PL
    Electrolux EW6C428WP
    KERNAU KFD 812 W

Od razu napiszę że argument większego zużycia energii u mnie w ogóle nie był brany pod uwagę bo mam fotowoltaikę i teoretycznie mam naddatek darmowej energii a jeżeli nie przepalę jej to mi przepadnie w PGE. Rozumiem że dla niektórych to jest argument za PC ale wszystko zależy od tego ile się suszy. U mnie przy dwóch osobach wychodzi mi dwa suszenia tygodniowo więc nawet gdybym nie miał PV to w drugiej taryfie wychodziłoby 6 zł taniej na miesiąc suszenie z pompą ciepła więc sprawa pomijalna.

Kernau to polska marka produkowana w Turcji, najtańsza z nich ale też najmniej opinii. Oglądałem na żywo jedynie modele z pompą ciepła które produkuje ta turecka fabryka dla różnych marek i można tam się przyczepiać do niektórych rzeczy np. braku uszczelek przy filtrze w drzwiach. Jeżeli droższe modele z PC nie mają takich uszczelek to założyłem że tani model bez PC tym bardziej nie będzie ich miał. Ponadto silnik jest zwykły szczotkowy ale za to dodali oświetlenie bębna.

Bosch-a też nie widziałem na żywo ale odpadł za brak obrotów rewersyjnych, brak zmiany kierunku otwierania drzwi oraz sygnał zakończenia programu którego nie można wyłączyć a drze się ponoć przez cały czas po skończeniu cyklu, tak przynajmniej piszą ludzie w opiniach.

Wybrałem Electrolux-a który tak samo jak Bosch ma silnik bezszczotkowy, rewersyjne obroty i przekładane drzwi a sygnał zapiszczy i się wyłączy.
    Electrolux i Kernau mają zbiornik galwanizowany (ocynkowany) czego się trochę obawiałem że będzie się rysował od zamków ale jak na razie po dwóch miesiącach nie ma żadnej ryski. Bosch nie podaje ale widziałem wyższe modele z PC i też były ocynkowane więc zakładam że niższy model bez PC też ma ocynk.

Co do użytkowania to jestem zaskoczony dobrą filtracją filtra w drzwiach w tym electroluxie, jest on pojedynczy a mimo wszystko super wyłapuje co być może wynika z tego że są uszczelki (w boschu chyba też są) bo w wielu suszarkach z PC jakie oglądałem w sklepach to nie było uszczelek.
    Totalnie na wszelki wypadek bo przecież w tej suszarce wymiennik wyciąga się i płucze wodą pod prysznicem dałem od siebie dodatkową filtrację zaraz za filtrem drzwiowym. Kanał powietrzny który prowadzi do wymiennika jest tam tak wyprofilowany że aż się prosi włożyć tam dodatkową gąbkę o otwartych komórkach żeby nie dławiła przepływu a wyłapywała to czego nie wyłapie pierwszy filtr. Widziałem że do electroluxów z PC wkładają niektórzy gąbki w dorabianej ramce przed samym wymiennikiem więc pewnie tam kanał powietrzny jest inaczej wyprofilowany choć to dziwne byłoby ze względu na ekonomię produkcji elementów?

Wczoraj wyciągnąłem do czyszczenia wymiennik po raz pierwszy po dwóch miesiącach i był tam JEDEN kłębek kłaczków widoczny i może jakieś inne których nie byłem w stanie zauważyć. Wymiennik przepłukałem pod prysznicem. Całość czyszczenia zajęła 3 minuty z czego z minutę zaglądałem w komorę wymiennika i oglądałem wymiennik :) Komora wymiennika była idealnie czysta.
    Wyjąłem też moją dodatkową gąbkę z komory filtracyjnej w drzwiach i tam było troszeczkę meszku na powierzchni gąbki który ładnie wypłukał się pod prysznicem.

Tak więc ja póki co jestem zadowolony ale każdy sam musi zadecydować czy chce mieć modną teraz pompę ciepła czy święty spokój :)
    Aaa... ubrania u mnie też są miękkie i też pachną :)
  • Automation24.pl
    PiotrekD
    Level 13  
    glover wrote:
    teraz widzę że @freebsd jednoznacznie rozprawił się z tym mitem wstawiając film z pomiarami kamerą termowizyjną.

Mit (@freebsd) to on chyba stworzył. W 18s swojego filmu pada informacja że w suszarkach z PC temperatura dochodzi do 100*C - co jest bzdurą. Robiłem pomiary w swojej z PC wrzucając do bębna UT330 i temperaturę jak zmierzyłem dla 5kg wsadu nie przekroczyła 44*C
    --> Link
    BTW: Ciekawy jestem jaki współczynnik emisyjności @freebsd ustawiony miał na kamerze.
    freebsd
    Level 41  
    PiotrekD wrote:
    Mit (@freebsd) to on chyba stworzył. W 18s swojego filmu pada informacja że w suszarkach z PC temperatura dochodzi do 100*C - co jest bzdurą. Robiłem pomiary w swojej z PC wrzucając do bębna UT330 i temperaturę jak zmierzyłem dla 5kg wsadu nie przekroczyła 44*C
    --> Link
    BTW: Ciekawy jestem jaki współczynnik emisyjności@freebsd ustawiony miał na kamerze.

Wg ciebie "mit" i "bzdura" - to swoją ciekawość musisz zaspokoić sam :-)
    PiotrekD
    Level 13  
    freebsd wrote:

Wg ciebie "mit" i "bzdura" - to swoją ciekawość musisz zaspokoić sam :-)

Co tu zaspakajać, wspolczynnik pewnie z "czapy" jak wysunięte wnioski w przygotowanym filmie
  • Automation24.pl
    TomekkGe
    Level 6  
    Część,

właśnie mi nawaliła suszarka po 2,5 roku użytkowania - była z pompą ciepła.
    Raczej będę teraz kupował bez pompy ciepła - ale mam pytanie.
    czy ta kondensacyjna suszarka nie wyrzuca z siebie ciepłego i wilgotnego powietrza? Mam trochę słabą wentylację w pomieszczeniu gdzie stoi suszarka.

Bardzo dziękuję za pomoc i rady:)
    TomekkGe
    Level 6  
    Wzrost cen energii zmusił mnie to weryfikacji założeń zakupu… oto wyniki:

Porównałem 2 suszarki, analiza LCC. Nie mam PV wiec cała energii kupuje.

Nakłady inwestycyjne obu wariantów były podobne, z pompą 1800 , bez pompy 1700 zet.

Robię dużo prań, mam dużo suszenia, przyjąłem 250 suszeń rocznie.
    Zużycie energii suszarek za cykl: 1,93 kWh/cykl z pompą, 4,81 kWh/cykl bez pompy.
    Cena energii elektrycznej i opłaty dystrybucyjnej: 0,66 zł/kWh brutto teraz – do analizy przyjąłem 1 zł/kWh (na pewną będą podwyżki energii elektrycznej i opłaty dystrybucyjnej).
    Stopa dyskonta przyjąłem 10%.

LCC po 2 latach: susz_pompa = 2900 zł, susz_bezpompy= 4400 zł - różnica 1500 zł.
    LCC po 3 latach: susz_pompa = 3500 zł, susz_bezpompy= 6000 zł

Wniosek dla mnie – kupuję najtańszą z pompą ciepła i ubezpieczam na 5 lat…

nie uwzględniam, że wyciągając rzeczy z suszarki nie prasuję ich... 1 godz. prasowania to 2 kWh... tyle prasowaliśmy w tygodniu :)

Przydałaby się informacja tylko które suszarki z pompą ciepła są najmniej zawodne – kto podpowie?
    Elektrolux? Bosch? Siemens? Samsung? - ktoś pracujący w serwisie może znać odpowiedź w tym temacie.
    czy to ruletka?
    mrice
    Moderator of Home appliances
    TomekkGe wrote:
    Zużycie energii suszarek za cykl: 1,93 kWh/cykl z pompą, 4,81 kWh/cykl bez pompy.

Pompa z grubsza może mieć taki zużycie na cykl (zalezy co jeszcze będzie suszone), ale dla grzałki to zużycie jest oderwane od rzeczywistości (tyle to wyjdzie mniej więcej na dwa cykle).
    TomekkGe
    Level 6  
    mrice wrote:
    TomekkGe wrote:

Pompa z grubsza może mieć taki zużycie na cykl (zalezy co jeszcze będzie suszone), ale dla grzałki to zużycie jest oderwane od rzeczywistości (tyle to wyjdzie mniej więcej na dwa cykle).

dane o zużyciu wziąłem z popularnej sieciówki...
    dane niezaleznie od sieciówki są:
    - dla suszarki z pompą ciepła ok 1-1,5 kWh za cykl
    - dla bez pompy ciepła ponad 4 kWh.

A jakie realne wartości wziąć? suszarka dla 8 kg.
    chetnie zaktualizuje wyniki.
    mrice
    TomekkGe wrote:
    dane o zużyciu wziąłem z popularnej sieciówki...

Grtuluję. Tam Zawsze dane są super prawdziwe....

TomekkGe wrote:
    A jakie realne wartości wziąć? suszarka dla 8 kg.

Zgrubnie ze strony producenta, ale i tak z rzeczywistością się nie pokryje, dla tego że każdy wsad jest suszony w innym czasie. Grzałki robią to zdecydowanie szybciej (czasami nawet 2 razy szybciej) od pomp.

Jedyny sposób by uzyskać rzeczywiste dane, to trzeba by pod watomierzem lub innym urządzeniem pomiarowym wykonać dwa suszenia identycznego wsadu na danych urządzeniach.
    TomekkGe
    Level 6  
    mrice wrote:

Jedyny sposób by uzyskać rzeczywiste dane, to trzeba by pod watomierzem lub innym urządzeniem pomiarowym wykonać dwa suszenia identycznego wsadu na danych urządzeniach.

może ktoś może takie pomiary zrobić?
    jest wiele liczników energii w gniazdu - dość popularne za ok 50 zet ;)

może takie liczniki mają właściciele suszarek - ten temacik jest dość popularny
    chętnie zaktualizuje wyniki

idą czasy drogiej energii - trzeba się zastanowić co kupić
    coś co jest oszczedne i może paść za 3-4 lata czy coś co jest drogie w eksploatacji ale niezawodne?
    kupię coś niezawodnego i za energię bedę płacił wielką kase co roku? i to przez wiele lat ;) bo mi się nie zepsuje
    mrice
    TomekkGe wrote:
    może ktoś może takie pomiary zrobić?
    jest wiele liczników energii w gniazdu - dość popularne za ok 50 zet

Nie ma problemu, możesz kupić, wysłac mi, zrobię Ci pomiary prądożernej grzałkowej kupionej rok temu. :lol:

TomekkGe wrote:
    coś co jest oszczedne i może paść za 3-4 lata

Raczej tak 5-6 lat i trzeba będzie zrobić duży serwis.

TomekkGe wrote:
    czy coś co jest drogie w eksploatacji ale niezawodne?

Zaczynasz dobrze kombinować

TomekkGe wrote:
    kupię coś niezawodnego i za energię bedę płacił wielką kase co roku?

Nooo, jak nie zarabiasz 20 000 zł na miesiąc to puści z torbami :lol:
    TomekkGe
    Level 6  
    mrice wrote:

TomekkGe wrote:
    coś co jest oszczedne i może paść za 3-4 lata

Raczej tak 5-6 lat i trzeba będzie zrobić duży serwis.

mi padła suszarka po 2 latach i 3 mies :(
    to niesprawiedliwe i jestem mega wkurzony
    może złą markę wybrałem...

kto zdradzi sekret najbardziej niezawodnej suszarki z pompą... 8 kg wsadu

nie mam swojej energii, robie duzo suszeń i nie chce płacić wielkich rachunków za energię
    jeśli by chodziła tylko 5 lat - ta z pompą ciepła - byłoby super biorę w ciemno ;)
    Borutka
    Level 29  
    TomekkGe wrote:

Przetestowany Bosch Auto Clean. Wymiennik po dwóch latach wygląda jak nowy.
    Czyszczenie filtra raz na jakiś czas, ja to robię co 6-8 suszeń. Filtr i kłaki cały czas są mokre. Poza tym sprzęt wyższej klasy, a więc cichutki, podświetlany bęben itp.
    TomekkGe
    Level 6  
    Borutka wrote:
    TomekkGe wrote:

Przetestowany Bosch Auto Clean.

zerknąłem na cenę - ok 4000 zet
    rzeczywiście wyższa półka finansowa ;)

może ktoś ma przetestowany trochę tańszy model :)
    Borutka
    Level 29  
    TomekkGe wrote:
    Borutka wrote:
    TomekkGe wrote:

Przetestowany Bosch Auto Clean.

zerknąłem na cenę - ok 4000 zet
    rzeczywiście wyższa półka finansowa ;)

może ktoś ma przetestowany trochę tańszy model :)

Jeżeli zakup nie jest pilny, to Bosch jesienią robił akcje promocyjne i dopłacał 500zł. Do tego nocna przecena w markecie i ja tak kupiłem dwie, rok po roku.
    Przy tradycyjnym czyszczeniu np. Bosch serie 4 trzeba czyścić regularnie i nie ma powodów żeby się zepsuła.
    mrice
    Borutka wrote:
    trzeba czyścić regularnie i nie ma powodów żeby się zepsuła.

około 6 lat i wymiennik tak czy siak będzie do czyszczenia, nieważne czy ma selfcleaning, czy nie.
    TomekkGe
    Level 6  
    Borutka wrote:

Jeżeli zakup nie jest pilny, to Bosch jesienią robił akcje promocyjne i dopłacał 500zł. Do tego nocna przecena w markecie i ja tak kupiłem dwie, rok po roku.
    Przy tradycyjnym czyszczeniu np. Bosch serie 4 trzeba czyścić regularnie i nie ma powodów żeby się zepsuła.

zakup pilny koniec sierpnia / początek września :)
    ale i tak nie wydam 4 tyś na suszarkę - nie mam takiego budżetu :(

max to 2 -2,5 tys - czy w tych pieniądzach jest jakiś kompromis u Bosch'a
    coś ktoś może podpowiedzieć?
    shyhan777
    Level 10  
    Raport po równo 4 latach używania suszarki Bosch WTG86400PL Serie 6 Avantixx. Wybór modelu bez pompy ciepła był wynikiem lektury tego wątku.
    - suszarka używana praktycznie codziennie, bo mamy dwójkę małych dzieci , w momencie zakupu odpowiednio miały 2 i 4 lata więc suszenia bardzo dużo (można jakąś kombinacją serwisową wyciągnąć licznik cykli, aby potwierdzić - jestem ciekaw?)
    - 0 awarii, 0 błędów
    - filtr czyszczony po każdym suszeniu, wymiennik ciepła czyszczony średnio co 2 miesiące
    - suszarka w małym pomieszczeniu ~ 3.5m2, typowa pralnia
    - najczęściej używanym programem jest MIX, który trwa 57 min. Czasami suszarka używana była 3x dziennie (naprzemiennie pranie, suszenie). Oczywiście staraliśmy się robić jakieś przerwy, aby nieco ostygła a pomieszczenie przewietrzyło się.
    - na rachunki za prąd jakoś nie zwróciłem uwagi, nie wzrosło to jakoś drastycznie bo bym zauważył
    - zamierzam teraz podpiąć na 3 miesiące jakiś licznik poboru (będzie 3-ci potomek więc eksploatacja nawet się zwiększy)
    - aha, "dotykowy" panel chodzi cały czas, świecą wszystkie ikony, wszystko działa

Oby tak dalej z bezawaryjnością i szybkością/skutecznością suszenia.
    krzbor
    Level 25  
    WTG86400PL - klasa energetyczna B - roczne zużycie prądu - 561 kWh
    WTW876E0PL - klasa energetyczna A+++ - roczne zużycie prądu - 177 kWh
    Widać różnicę (są to dane producenta) - niestety jest też spora różnica w cenie, która może nie zrekompensować zysków na energii elektrycznej.
    freebsd
    Level 41  
    Podliczyłem, jak Kolega powyżej, zużycie energii elektrycznej przez moją suszarkę z ostatnich 12 mc.
    Suszarka do ubrań marki Hoover, klasa B.

Wg. danych z smart home Tuya.
    (Dane spisałem z tego filmu https://youtube.com/shorts/Ths8YDRpFjk i zaokrągliłem zawsze w górę.)
    2022:
    Miesiąc 8: 21
    Miesiąc 7: 25
    Miesiąc 6: 23
    Miesiąc 5: 19
    Miesiąc 4: 19
    Miesiąc 3: 11
    Miesiąc 2: 25
    Miesiąc 1: 13
    2021:
    Miesiąc 12: 21
    Miesiąc 11: 21
    Miesiąc 10: 23
    Miesiąc 9: 21
    21+25+23+19+19+11+25+13+21+21+23+21=242

Więc najnowsze dane o zużyciu energii elektrycznej za 12 mc. to 242 kWh.

Podobne badania wykonałem w 2015 roku z tą samą suszarką: https://jackiewiczowie.blogspot.com/2015/01/zuzycie-pradu-przez-suszarke-do-ubran-i.html
    Wtedy dane zbierałem przez dwa miesiące i oszacowałem roczne zużycie energii na 227 kWh. W mojej ocenie całkiem dobra estymacja po jej korelacji z danymi zarejestrowanymi przez smart home.
    krzbor
    Level 25  
    Przytoczyłem dane producenta. Nie znam sposobu pomiaru i ilości prań. Jednak to co da się zauważyć, to że suszarka z pompą ciepła zużywa 3 razy mniej energii.
    freebsd
    Level 41  
    krzbor wrote:
    Przytoczyłem dane producenta. Nie znam sposobu pomiaru i ilości prań. Jednak to co da się zauważyć, to że suszarka z pompą ciepła zużywa 3 razy mniej energii.
    Miałem nadzieję, że to dane rzeczywiste, a nie marketingowe.
    mrice
    freebsd wrote:
    Miałem nadzieję, że to dane rzeczywiste, a nie marketingowe.

Oczywiście, że marketingowe, dane rzeczywiste zweryfikuje rzeczywistość, a na ta wpływ ma wiele czynników i nigdy się nie pokryje z tymi z papieru....
    yanes
    Level 30  
    krzbor wrote:
    suszarka z pompą ciepła zużywa 3 razy mniej energii.
    Absolutnie się z tym nie zgodzę, owszem moje dwie suszarki z pompą ciepła zużywały mniej prądu, ale maksymalnie o 1/3 . Trzy razy mniej to naciągany wynik. Aha, miałem te suszarki z BSH jedna używana padła po roku druga kupiona nowa wysiadła dokładnie po skończonej gwarancji. Przedtem miałem zwykłą Siemensa, który do tej pory działa u koleżanki żony, teraz kupiłem używaną Miele i już nikt, nigdy nie namówi mnie na te pseudo ekologiczne wynalazki.
    krzbor
    Level 25  
    Moja z pompą ciepła jeszcze działa, ale w styczniu będzie miała dopiero 3 lata. Chcę jednak podkreślić, że nie chodzi o "wynalazek do grzania" jakim jest pompa ciepła. Chodzi o cały proces suszenie, a właściwie skraplania. Jeśli do skutecznego wykroplenia w zwykłej suszarce potrzebujemy powiedzmy 30st różnicy, to przy temp otoczenia 25st i w skraplaczu 30 st na wejściu potrzebujemy parę 60st Celcjusza - taka też będzie temperatura suszenia - jak dla mnie to sporo.
    A teraz pompa ciepła - załóżmy, że zimny koniec ma 5st, a w skraplaczu da się utrzymać 10st. Dodajemy do tego te same 30st i mamy temperaturę pary na wejściu równą 40st - jest to też temperatura suszenia.
    Wpisane wartości są zupełnie orientacyjne - przedstawiłem je aby pokazać zyski z pompy ciepła - to nie tylko "tańsza grzałka", ale cały proces wykorzystujący zarówno stronę zimną jak i ciepłą.
    Nie wiem skąd taka legendarna awaryjność - sama technologia nie jest awaryjna - przykładowo klimatyzatory działają wiele lat.
    mrice
    krzbor wrote:
    na wejściu potrzebujemy parę 60st Celcjusza - taka też będzie temperatura suszenia - jak dla mnie to sporo.

Zrób pomiary temperatury suszenia pompy. Znakomita większość suszarek z pompami które miałem na warsztacie kończyły suszenie w temperaturze ok 65 stopni.

krzbor wrote:
    Wpisane wartości są zupełnie orientacyjne - przedstawiłem je aby pokazać zyski z pompy ciepła

No niestety, jest to jakieś tam twoje założenie i nie do końca pokrywa się z rzeczywistością.

krzbor wrote:
    Nie wiem skąd taka legendarna awaryjność - sama technologia nie jest awaryjna - przykładowo klimatyzatory działają wiele lat.

Awaryjnośc to rzecz względna i zalezy jeszcze jaki egzemplarz się trafi. Jeden zdechnie po kilku latach, drugi będzie działać i 15. NAtomiast suszarka z pompą ciepła ma jedną wadę, średnio raz na około 506 lat wymaga poważnej rozbiórki i czyszczenia wymiennika, ponieważ ma tendencje do zapychania się i z doświadczenia wiem, ze żadne dodatkowe filtry nie pomagają.

Co do klimatyzatorów, to że użytkuje się je wiele lat nie oznacza się, że się nie psują, natomiast klimatyzator jest droższym urządzeniem i przy jako takim właściciel chętniej go naprawi niż tanie urządzenie domowe.
    krzbor
    Level 25  
    mrice wrote:
    No niestety, jest to jakieś tam twoje założenie i nie do końca pokrywa się z rzeczywistością.

Widzę, że masz doświadczenie praktyka - możesz rozwinąć zacytowany fragment? To znaczy, jak wygląda rzeczywistość?
    mrice
    Porównywać możemy dwa konkretne urządzenia. Porównywanie i dyskusja nad wyższością pompy nad grzałką to jak odwieczna dyskusja nad wyższością lpg nad ropą.

Pompy z natury suszą dużo dłużej niż grzałki. Sprężarka podczas pracy suszarki chodzi niemal cały czas, grzałki w cyklu przerywanym. Kolejny ciemny aspekt to zasyfiajacy się z biegiem czasu wymiennik / skraplacz, który przy grzałce bez problemu sie wyjmuje i myje, aw pompie nie da sie do wyjać po dobroci, co z biegiem czasu i zasyfiania zmniejsza jego skuteczność i wydłuża cykl pracy.
    Średnio raz na 5-6 lat trzeba dołożyć potencjalny koszt serwisu w kwestii czyszczenia wymiennika, a tanie to też nie jest, bo pracy przy tym dużo.
    Mając suszarki na serisie zawsze testuj je z dwoma mokrymi ręcznikami. PRzeciętnie pompy potrzebują od 2- 3,5 godziny na ich wysuszenie (mokre, wykręcane ręcznie). Grzałkowiec coś takiego mniej więcej w godzinę, może ciut ponad to obrobi.

Chcąc uzyskać realne porównanie, potrzeba by dwóch bratnich kostrukcji suszarek, jednej na pompie, drugiej z grzałką, i suszyć identycznie przygotowany wsad, np takie same dwa ręczniki odwirowane w tej samej pralca.

Poza tym też trzeba uwzględnić, że to samo pranie może być w pralce odwirowane raz lepiej, raz gorzej, wystarczy, że inaczej się poukłada i już czas suszenia znów się zmieni.

Dane podawane przez producenta to jk katalogowe spalanie podawan przez producntów samochodów, z rzeczywistością później nijak się to ma.
    krzbor
    Level 25  
    mrice wrote:
    krzbor wrote:
    na wejściu potrzebujemy parę 60st Celcjusza - taka też będzie temperatura suszenia - jak dla mnie to sporo.

Zrób pomiary temperatury suszenia pompy. Znakomita większość suszarek z pompami które miałem na warsztacie kończyły suszenie w temperaturze ok 65 stopni.

krzbor wrote:
    Wpisane wartości są zupełnie orientacyjne - przedstawiłem je aby pokazać zyski z pompy ciepła

krzbor wrote:

Awaryjnośc to rzecz względna i zalezy jeszcze jaki egzemplarz się trafi. Jeden zdechnie po kilku latach, drugi będzie działać i 15. NAtomiast suszarka z pompą ciepła ma jedną wadę, średnio raz na około 506 lat wymaga poważnej rozbiórki i czyszczenia wymiennika, ponieważ ma tendencje do zapychania się i z doświadczenia wiem, ze żadne dodatkowe filtry nie pomagają.

Co do klimatyzatorów, to że użytkuje się je wiele lat nie oznacza się, że się nie psują, natomiast klimatyzator jest droższym urządzeniem i przy jako takim właściciel chętniej go naprawi niż tanie urządzenie domowe.

Zgodnie z sugestią zrobiłem pomiary - program "bawełna" "suszenie do szafy +1"
    Suszenie w mojej suszarce z pompą trwa długo - pranie suszyło się przez 3h52min. Podczas pierwszych 3h20min temperatura wynosiła ok. 30stC +/-2st C - dokonałem 8 pomiarów pirometrem. Pod koniec temperatura wzrosła do 34st. C i na tym suszenie się zakończyło.
    Jak widać podczas całego procesu suszenia temperatura nigdy nie przekroczyła temperatury ludzkiego ciała. Zatem taka suszarka jest bardzo bezpieczna dla ubrań pomijając problem długiego "mielenia".
    Obliczyłem także efektywność takiego suszenia - podczas suszenia suszarka zużyła 1,413kWh. Zważyłem pranie przed i po - odparowane zostało 1,710 kg wody, co daje efektywność 0,826 kWh na kg (litr) odparowanej wody.
    Jest to całkiem niezły wynik - ciepło parowania wody to 0,627kWh/kg, co oznacza, że tyle energii trzeba dostarczyć aby wysuszyć pranie na sznurach. W sezonie grzewczym to ciepło brane jest z ogrzewania pomieszczenia. Moja suszarka dogrzewa pomieszczenie i sądzę, że bardziej niż te brakujące 0,340kWh. Oczywiście poza sezonem grzewczym jest to marnowana energia cieplna.
    Jestem ciekawy jak u innych wygląda efektywność suszenia (kWh/kg(wody)) - jeśli możecie podajcie swoje wyniki. Ciekawi mnie także temperatura suszenia - "strzelałem", że u mnie to 40stC - okazało się że nawet mniej.
    [Edycja 02.01.2023]
    Okazało się, że suszarka była częściowo niesprawna. Opis problemu i nowe wyniki w umieściłem w poście #1097