Chcę kupić BOSCH WTW85460PL. Ktoś ma? Jakieś minusy? Jak się sprawuje? Dzięki
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereBaby boom wrote:Witam. Przeczytałam cały wątek i trzeba przyznać że jest to ogromne źródło wiedzy na temat suszarek. Oczywiście jak większość osób tutaj też planuję zakup suszarki (dobrze że zaglądają tu również użytkownicy suszarek bo inaczej było by kiepsko). Mieszkam w bloku i rozmiar łazienki nie powala. Chciałabym suszarkę postawić na pralce i całość zbudować czyli umieścić w szafie. Z tego co tu większość pisze to lepsze są suszarki bez pompy ciepła ale oddają duża ilość ciepła do otoczenia. Zatem umieszczenie jej w obudowanej szafie nie jest wskazane (a może ktoś z Was zna sposób aby bezpiecznie zabudowa i zapewnić jej odpowiednie warunki do prawidłowego funkcjonowania?). A czy suszarka z pompą ciepła można zbudować? Wydaje się że skoro oddaje mniej ciepła to chyba tak. Może ktoś z Was ma zabudowana suszarkę i macie już doświadczenie w tej sprawie. Pozdrawiam
Michaelen wrote:Będzie suszyć. Suszarka tego typu, kondensacyjna bez pompy ciepła, doskonale działa latem, gdy na zewnątrz jest np.: ponad 30 stopni. Sam używam takiej suszarki przez cały rok.A to oznacza, ze praktycznie suszenia nie będzie ?
Michaelen wrote:Dla mojej nie ma takiego parametru. Może suszyć cały czas.Ile powinien wynosić odpoczynek między kolejnymi cyklami suszenia w jednym i drugim rodzaju suszarki ?
Michaelen wrote:Moja, Gorenje, D62.... sprzed 5 lat dostała zadyszki. Rok temu miała awarię, być może spowodowaną przez brak dostatecznie częstego czyszczenia filtrów, być może przez inne problemy. Mimo, że serwis doprowadził ją do stanu jak nowa, to użytkowniczka, osoba wynajmująca lokal, ciągle ma zastrzeżenia. Zimę przetrwaliśmy, a teraz, gdy przed 1 kwietnia zrobiło się ciepło temat odżył. Wezwaliśmy technika z Gorenje. Ten stwierdził, że wszystko jest OK tylko jest zbyt często eksploatowana. Nie zdąża "ostygnąć", a już ma kolejną porcję. Pralka też jest na 6 kg, a przecież rzeczy z pralki są cięższe niż przed praniem. Dlatego wg zaleceń technika takie 6 kg pranie dzielone jest na 2 części. Poprzednie uszkodzenie dotyczyło łożyska i fartucha, a takie podobno się nie zdarzają, stąd to zalecenie. Jeżeli pralka chodzi 2 x dziennie to suszenie wymaga przynajmniej 3 cykli. W godzinach pracy. Otwieranie drzwi i wentylowanie pomieszczenia też niewiele pomaga.
On, ale i kiedyś fachowiec "niezależny" zalecali przerwę między suszeniami po min. 1 h. Czyli 3 suszeń w 9 godzin zrobić się raczej nie da ... No i obaj twierdzili, że przerwa to normalna rzecz, a że jej się nie opisuje to z powodu, ze to urządzenie do domowego użytku i nikt nie przewiduje, ze ktoś może chcieć suszyć raz za razem.
Dlatego pytam o te parametry. Z tego co napisał Maras77 dwie strony wcześniej, to w takim pomieszczeniu lepiej sprawdzałaby się suszarka z pompą ciepła. Moja ma wpisany zakres pracy od 0-25 st.C. Te z pompami ciepła mają najczęściej 5-35 st.C. Stąd m.in. moje pytanie.
Michaelen wrote:Wstaw zdjęcie strony instrukcji obsługi z tymi danymi. Nie podałeś jaki masz model suszarki, nie ma się do czego odnieść. Wyższa temperatura może spowodować wydłużenie czasu suszenia, ale my tego jakoś nie odnotowaliśmy.. Moja ma wpisany zakres pracy od 0-25 st.C.
Michaelen wrote:Dzięki za szybką informację.
Moja, Gorenje, D62.... sprzed 5 lat dostała zadyszki. Rok temu miała awarię, być może spowodowaną przez brak dostatecznie częstego czyszczenia filtrów, być może przez inne problemy. (...) Wezwaliśmy technika z Gorenje. Ten stwierdził, że wszystko jest OK tylko jest zbyt często eksploatowana. Nie zdąża "ostygnąć", a już ma kolejną porcję. Pralka też jest na 6 kg, a przecież rzeczy z pralki są cięższe niż przed praniem. Dlatego wg zaleceń technika takie 6 kg pranie dzielone jest na 2 części. Poprzednie uszkodzenie dotyczyło łożyska i fartucha, a takie podobno się nie zdarzają, stąd to zalecenie. Jeżeli pralka chodzi 2 x dziennie to suszenie wymaga przynajmniej 3 cykli. W godzinach pracy. Otwieranie drzwi i wentylowanie pomieszczenia też niewiele pomaga.
On, ale i kiedyś fachowiec "niezależny" zalecali przerwę między suszeniami po min. 1 h. Czyli 3 suszeń w 9 godzin zrobić się raczej nie da ... No i obaj twierdzili, że przerwa to normalna rzecz, a że jej się nie opisuje to z powodu, ze to urządzenie do domowego użytku i nikt nie przewiduje, ze ktoś może chcieć suszyć raz za razem.
Dlatego pytam o te parametry. Z tego co napisał Maras77 dwie strony wcześniej, to w takim pomieszczeniu lepiej sprawdzałaby się suszarka z pompą ciepła. Moja ma wpisany zakres pracy od 0-25 st.C. Te z pompami ciepła mają najczęściej 5-35 st.C. Stąd m.in. moje pytanie.
Quote:Wygląda, że masz nieudany model suszarki, albo pechowy egzemplarz - jakiś dramat przeżywasz z nią.
Nigdy nie słyszałem o dzieleniu wsadu na części, nigdy nie dzieliłem, a czasami po powrocie z wakacji było i 4 suszenia ciągiem, bez przerw. Zwykle robimy dwa suszenia, jedno po drugim.
Quote:.W suszarce kondensacyjnej nie ma co stygnąc - nagrzewa się bęben i obudowa i w sumie lepiej, jak się wsadza do ciepłej. Czekanie na wystygnięcie dla mnie to jakaś herezja. Po co? I tak zaraz po włączeniu będzie znów gorąca[/i
Quote:[i]W suszarce nie ma też fartucha - jest uszczelka filcowa. Jak uległa uszkodzeniu razem z łożyskiem to IMO coś ją musiało załatwić mechanicznie - może piasek się dostał, może jakiś pył, albo padła rolka i filc się podarł. Ja dodatkowo smaruję ten filc smarem silikonowym (zgodnie z instrukcją serwisową).
Quote:Dzielenie wsadu, bo jest za ciężki - to musi być jakiś trefny typ suszarki, jeśli tak trzeba robić. Bęben suszarki jest lekki, wolnoobrotowy, nie działają na niego duże siły. Poza tym spoczywa na rolkach.
Quote:Co do pracy w małych pomieszczeniach - suszarka to układ zamknięty - produkuje tyle ciepła do otoczenia, ile pobiera z sieci - nie ma tam żadnej przemiany fazowej, która by akumulowała trwale ciepło - woda tak jak dostała się w postaci cieczy w praniu - w takim samym stanie trafia do pojemnika - ciekłym.
Quote:Dlatego model z pompą ciepła lepiej sobie w takich warunkach poradzi - wyprodukuje mniej ciepła a i schładzanie skraplające jest parownikiem kompresora zamiast powietrzem z otoczenia.
Quote:A jeśli suszarka gorzej suszy - to sprawdź grzałki (np. watomierzem, czy suszarka pracuje na dwóch stopniach grzania).
Quote:Może być też coś zanieczyszczone - kurz w wentylatorach, kanałach powietrznych. Albo coś pęknięte i miesza się powietrze obiegowe z chłodzącym.
Quote:Warto też przetrzeć kwaskiem cytrynowym bęben od środka - pomaga, jak jest problem z detekcją wilgoci.
I koniecznie w menu ustawić prawidłową konduktywność (przewodnictwo) wody.
Quote:Jak masz opcję ustawiania w menu suszarki (w pralce muszą być jak najwyższe) obrotów pralki, to też ustaw tam na mniejsze - będzie lepiej dosuszała (wydłuża się cykl suszenia).
Dodatkowy hint: Jak się pierze na programach dla syntetyków lub delikatnych to pralka wiruje z mniejszą prędkością i suszarka ma znacznie więcej wody do wysuszenia.
KarasPL wrote:Została podjęta decyzja o zakupie nowej suszarki. Czy obecne modele z pompą ciepła pracują ok? Czy lepiej dalej się tego wystrzegać? Jedyną jaką znalazłem bez pompy ciepła to: BOSCH WTG 86400PL, więcej na placu boju brak. Najlepsza by była wywiewowa, ale tu już całkowity brak.
Ten Bosch razi mocno zużyciem Energii, robimy średnio 10 prań na tydzień. 52 tygodnie w roku. tj 520 suszeń x 4,6kwh = 2392kWh. Duużo, licząc, że wszystko pójdzie w 2 taryfie to będzie ok: 480zł rocznie.
Taki np BOSCH WTH8520SPL zużywa 1,9kWh, czyli wyjdzie: 988kWh na rok, co daje 200zł.
(2000zł bez pompy ciepła z 5 letnią gwarancją, 3000zł z pompą ciepła i 5 letnią gwarancją)
280zł różnicy zwróci się po 3,5 roku, więc teoretycznie jeszcze 1,5 roku mamy gwarancje i niższe zużycie prądu, ale w przypadku wymiany na nowy sprzęt, musimy zapłacić 10% jego wartości, więc już tylko w razie w zostaje półroczna oszczędność, czyli żadna.
Głowa mała ;d
Stansil wrote:Serwisant powiedział, że teraz nie montują bezpieczników między jednym modułem i drugim i jak pali się jeden to leci drugi. Jak mają taką politykę, to niech niedługo nikt im tego dziadostwa nie kupi.
marecki_78 wrote:2) INDESIT IDC 75B EU -1100zł - tej nie ma na stronie indesita
Stansil wrote:... I faktycznie przy takich cenach serwisu lepiej dołożyć do nowej 500 zł. Ale co tu kupić, Bosch, Whirpool?? tak do 1600 bez pompy, co radzicie? Podobno teraz już nie ma znaczenia jaka firma, bo wszystko się psuje. Zgadzacie się z taką opinią.