Borutka wrote: Padre7 wrote: Nie logowałem się na forum parę lat, ale z racji tego że w końcu kupiłem suszarkę( po przeczytaniu m.in. tego w±tku) wrzucam parę fot i faktów:
DPY 8506:
Program Bawełna Extra Suche 3:20h
Wrzuciłem 3 poszewki po 2x2m i dwa ¶rednie ręczniki odwirowane 1000. Zużycie 1,57kWh x0.60zł=0.97zł.
Reasumuj±c i porównuj±c do mojego leciwego Gorenje bez pompy 2100 watów:
- zużywa ok. 2x mniej pr±du
- suszy wyraĽnie ponad 2x dłużej niż moja z podobnym wsadem i 800 obrotów
- Kosztuje 800-1800zł więcej niż standardowa obecnie dostępna
- zwróci się co najmniej po 600 suszeniach dużego wsadu, je¶li oczywi¶cie przeżyje
Oczywi¶cie można dywagować na temat ogólnej kultury pracy (wpływ na temperaturę i wilgotno¶ć pomieszczenia, hałas itp). Zaskakuje mnie jednak wiara w to, że suszarki z pomp± ciepła nie niszcz± ubrań. Jednak tu filtr również trzeba czy¶cić z tego, co nam wywiało ze wsadu.
Nie wiem jaki dokładnie ma Pan model suszarki Gorenje, ale porównam do popularnej i jeszcze obecnej na rynku np. WTG86400PL
- 4,61 kWh x0.6zł=2,76zł w tym przypadku 3x więcej pr±du,
- 2:06h = 3:20h w tym przypadku x1,5 dłużej,
- ten model najtaniej widzę 1600zł, A+++ 2300zł = 700 zł taniej
- 390 cykli suszenia.
Nie mam jeszcze wprawy w suszeniu i nie wiem ile będziemy suszyć, nie wiem też jak często korzystałaby z suszarki rodzina wielodzietna. Ale 390 cykli różnicy w opłacalno¶ci to nie jest "kosmos", może się mylę, okaże się.
Co do żywotno¶ci sprzętu zapewne ma Pan racje, ale dzisiejsze suszarki z grzałkami pomimo
zdecydowanie prostszej konstrukcji, s± produkowane wedle zasady "planowania żywotno¶ci" (zreszt± tak samo jak inne sprzęty). Choć w
teorii potwierdzę
jeszcze raz, że ma Pan rację, że samo skomplikowanie budowy z pomp± ciepła na pewno nie sprzyja jej żywotno¶ci. Dodam jednak, że jak kto¶ ma pecha to i "grzałkowa" padnie szybciej niż z pomp±.
Absolutnie nie twierdzę. że suszarka z pomp± ciepła jest lepsza. Każdy niech powyższe posty przemy¶li sam i podejmie decyzję wedle swojego uznania.
Najważniejsze żeby każdy był zadowolony ze swojego wyboru.