A mi wylot powietrza stopił mydło, bo suszarka stoi na pralce i obok jest półka . Suszarka stoi nie zabudowana przylega, do ¶ciany i nic nie szura bo jest wytłumienie.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therecolonial79 wrote:Kupiłem dzisiaj pralkę Sharp ES-HFH714AW3 i suszarkę Sharp KD-HHH7S7GW2-PL z konieczno¶ci, ponieważ w bloku bardzo mało miejsca, a te sprzęty powinny się zmie¶cić na głęboko¶ć, bo z tym wymiarem bieda. Co do dokładnych wymiarów nie uzyskałem odpowiedzi ani od sprzedawcy, ani od dystrybutora w Polsce, nie ma do nich też fabrycznego ł±cznika. Przekopuj±c forum elektrody natrafiłem na ciekaw± sugestię i zastanawiam się czy można takie urz±dzenia dodatkowo wyciszać od ¶rodka? Zamierzam wygłuszeniem pokryć ¶cianki, o ile zmie¶ci się materiał, bo wnęka graniczy z pokojem i hałas może być dokuczliwy.
mjkmjk1 wrote:Cze¶ć
Suszarka (Bosch WTX87MH0PL) przyjechała w czwartek, więc testuje j± od kilku dni.
3 razy suszyłem taki mix codziennych ubrań typu koszulki, bielizna, spodnie bawełniane, dresy itp. Za każdym razem przełożyłem cał± zawarto¶ć pralki 9 kg (przed praniem bęben wypełniony w cało¶ci, ale nie ciasno). W suszarce mokre i odwirowane pranie zajmowało ok. 2/3 objęto¶ci bębna. Nie sprawdzałem etykiet (żona odcina dzieciom z ubrań), nie sortowałem, po prostu wszystko przełożyłem do suszarki. Suszenie "do szafy" bez zarzutu. Wszystko suche, miękkie i nie wymięte. Żona zadowolona, bo ubrania s± w takim stanie, że absolutnie nie ma zamiaru ich prasować. Przy dwójce dzieci to jest oszczędno¶ć czasu 15-20 minut dziennie, pr±du na żelazko nie licz±c.
1 raz suszyłem ręczniki - tak samo pełny wsad z pralki 9kg (ok. 15 ręczników ¶redniej wielko¶ci). Rezultat - tak samo, wszystko wysuszone i miękkie. Celowo nie dawałem płynu do prania. Następnym razem dodam, aby zobaczyć czy jeszcze nie będ± bardziej miękkie.
2 razy suszenie po¶cieli, analogicznie z wypełnionej pralki. Z obaw± obserwowałem co się będzie działo z prze¶cieradłami frotte z gumk±, ale nic się nie zwijało. Tak sobie my¶lę, że może gdybym suszarkę zapakował w całej objęto¶ci odwirowanym praniem, to może zawarto¶ć nie miałaby swobody przemieszczania, ale w moim przypadku nic się nie zwijało w kulę. Za pierwszym razem suszyłem dwa komplety po¶cieli + prze¶cieradła z jednoosobowych łóżek (140x200). Za drugim komplet po¶cieli z dużego łóżka 220 x 200 + 2 prze¶cieradła.
1 raz suszyłem kurtki. Znów podobnie jak poprzednio - dwie narciarskie kurski z dużych dzieci (wielko¶ci dorosłych). W pralce 9kg zajęły luĽno cał± objęto¶ć. Wyprane i odwirowane na niepełnej mocy (1000 obr.). Suszone na programie "delikatne". Kurtki także wysuszone, chociaż wewn±trz, na grubych szwach, tam gdzie była gruba warstwa polara (np. w kapturze) wydaj± się nie do końca wysuszone. Może gdybym wybrał najwyższy poziom wysuszenia "szafa +", albo suszył na lewej stronie, to efekt byłby lepszy.
Zatem podsumowuj±c, nie mam żadnych zastrzeżeń. Do¶wiadczenia bardzo krótkie i niemiarodajne, ale na razie nic mi się nie zwinęło w kulę. Mam nadzieję, że moja przydługa opinia komu¶ się przyda. System czyszczenia z kłaczków opiszę w odrębnym po¶cie.
Dodano po 29 [minuty]:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
I jeszcze kilka informacji jak wygl±da ten filtr kłaczków. Żeby nie opisywać zrobiłem po prostu fotografie. Jak widać z bębna wszystko leci przez typow± komorę w obudowie drzwi, ale nic się tam nie zatrzymuje tylko jest zasysane niżej w okolice kondensatora. Pierwszy pojemnik ma gęst± siatkę filtruj±c± tuż przed kondensatorem (więc chyba na drodze najsilniejszego ci±gu powietrza), ale ułożona jest pod k±tem ok. 45 stopnia. Wydaje mi się, że te kłaczki opadaj± z niej grawitacyjnie do dolnego zbiornika, w którym się gromadz±. W górnym zbiorniku jest mało kłaczków, tylko trochę wła¶nie na siatce przed kondensatorem. Do kondensatora dostęp jest od przodu i od dołu (gdyby kto¶ chciał odkurzyć. Wydaje mi się, że jednak z tyłu suszarki widziałem też łatwo wyjmowalny moduł na tej samej wysoko¶ci, który powinien dać dostęp do tyłu kondensatora.
zygit78 wrote:Też się zastanawiam nad Boschem serii 8 z AutoClean - dokładnie WTX87K40PL (do jutra znalazłem promkę na pewnej stronie). Z tego co naogl±dałem się i naczytałem o tych różnych suszarkach, to raczej należy omijać Self Cleaning Condenser. W większo¶ci modeli Bosch'a z tym samoczyszcz±cym się kondensatorem/skraplaczem (a tak wła¶ciwie parownikiembo tylko on jest obmywany) nie ma dostępu do niego bez robienia jakich¶ przeróbek w stylu wycinania dziur. Jak dla mnie odpada to rozwi±zanie, bo nie chce mi się wierzyć, że woda która spływa grawitacyjnie na ten wymiennik ciepła, usunie cokolwiek z tych lamelek. Poza tym moczenie tego syfu tylko będzie sprzyjało przyklejaniu się go do powierzchni lamelek. Natomiast to drugie rozwi±zanie o pół do całego tysi±ca droższe, wygl±da obiecuj±co. AutoClean ma klapkę serwisow± do dostępu do parownika, ma również filtr siatkowy zamontowany pod skosem w klapie serwisowej, który jest obmywany wod± i spłukuje kłaki do wyjmowalnego zbiornika który jest pod spodem. Wygl±da to ok. Widać nawet na niektórych filmikach kilka uszczelek które wydaj± się solidne i możliwe że dobrze uszczelniaj± cało¶ć (lepiej niż wkładki przy drzwiach bębna). Plusem jest też, że odpada czyszczenie filtra w drzwiach bębna po każdorazowym użyciu suszarki. Jeszcze się gryzę z zakupem, ale raczej jutro zakupię j±. Dodatkowo sprawdzałem instrukcje i s± dwa programy "konserwacyjne" w tej konkretnej suszarce, więc nie trzeba wchodzić w jakie¶ menu serwisowe do testowania poszczególnych elementów suszarki, żeby wymusić kilka płukań w celu wyczyszczenia większo¶ci syfu z układu.
Tadek_Maciejewski wrote:U mnie ta grzałka skonstruowana jest przy użyciu spirali grzejnej, a wła¶ciwie to dwóch (regulacja mocy). Koszt samej spirali grzejnej to około 20 zł i można j± zupełnie bezproblemowo samemu "nawin±ć" w grzejniku suszarki. Zapewne w twojej będzie tak samo.W przypadku awarii grzałki, wymiana kosztuje 300-400 PLN.
Tadek_Maciejewski wrote:Z mojego do¶wiadczenia w±tpię, by ta różnica wynosiła aż 100 zł rocznie.Różnica 100 PLN rocznie w cenie pr±du, nie zamortyzuje się nigdy, przy wymianach sprzętu co 3-4 lata.
Tadek_Maciejewski wrote:Tańszych nie ma na rynku? Suszarka bez pompy ciepła ma konstrukcję przypominaj±ca brakiem skomplikowania konstrukcję cepa. Można kupić najtańsz±, a i tak będzie działaćWła¶nie zamawiam Boscha kondensacyjnego z grzałk±. Cena sprzętu : 1700 PLN.
Dorilll wrote:No różnica jest taka że ta co jedzie suszy w 80 stopniach, a ta stara suszyla w 50
internick wrote:Nie pomogli¶cie Panowie![]()
Dorilll wrote:O samsungach czytalem kiedys wlasnie, że ciężko czy¶cić wymiennik bo jest słaby dostęp, głęboko schowany.
Dorilll wrote:Albo skrócone rękawy o kilka cm..., znam to z własnego do¶wiadczenia;) polecam Ci program mieszane XL, jest na 6 kg i jest delikatnijeszy od bawelny