Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router EDIMAX BR-6428nC - Jak poprawnie skonfigurować do kablówki.

domex32 25 Paź 2014 15:23 1443 11
  • #1 25 Paź 2014 15:23
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Witam, mam pytanko odnośnie parametrów i konfiguracji tego routera.

    Używam go do rozdziału sieci miedzy komputer, telewizor po kablu oraz wi-fi dla trzech telefonów i dwóch laptopów i czasami mam wrażenie ze łącze nie działa jak powinno na 20Mb.

    Czy ktoś był by ta dobry i przeanalizował instrukcje obsługi i w skrócie opisał jak skonfigurować ten router, szczególnie jeśli chodzi o wi-fi ustawienie kanałów, jak i zasięg, oraz resztę parametrów które są mi obce.

    0 11
  • Pomocny post
    #2 25 Paź 2014 15:34
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    InSSIDer zainstalować i wstawić tutaj na serwer wynik.
    A ta kablówka, to co to dokładnie jest: jaki masz ich sprzęt?.

    0
  • #3 25 Paź 2014 17:06
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Thomon TCM-420 to model modemu, resztę zaraz dorzucę.

    Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

    Jak zrobić wynik?

    0
  • Pomocny post
    #4 26 Paź 2014 12:37
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    Printscren tego, co widzi karta sieciowa w Twoim komputerze.
    Tak, by wszystkie sieci były widoczne.

    0
  • #5 26 Paź 2014 14:06
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Router EDIMAX BR-6428nC - Jak poprawnie skonfigurować do kablówki.

    0
  • Pomocny post
    #6 26 Paź 2014 15:10
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    Jeśli możesz, to ustaw kanał 4, albo 8 na routerze.

    0
  • #7 26 Paź 2014 15:23
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Ustawiłem kanał 4 a jeśli chodzi o te ustawienia?

    Router EDIMAX BR-6428nC - Jak poprawnie skonfigurować do kablówki.

    0
  • #8 26 Paź 2014 15:30
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    domex32 napisał:
    jeśli chodzi o te ustawienia?

    Mam inny router, ale jeśli tam nic nie zmieniałeś, niczego nie wpisywałeś ręcznie, to wydają się być ok.

    Ja mam Asusa RN-18U, niczego nie zmieniałem w jego ustawieniach (też mam kablówkę z modemem Cisco 3212), wpisałem tylko w router lokalne IP moich sprzętów, by zawsze dany komputer, sprzęt miał to samo IP (ważne, jeśli ktoś ma serwer Synology, drukarkę sieciową, switche zarządzalne itd.).

    0
  • #9 26 Paź 2014 15:36
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Po testujemy, zobaczymy, dziękuje za pomoc.

    0
  • #10 02 Lis 2014 14:59
    domex32
    Moderator na urlopie...

    A powiedz jeszcze kolego czy dopisanie urządzeniom stałego ip będzie skutkować szybszym łączeniem się urządzeń z siecią czy przesyły i stabilność czy zasięg też się może poprawić?

    0
  • #11 02 Lis 2014 18:27
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    Nie, nie ma to na to żadnego wpływu.

    Jedyna korzyść, to, że sprzęt w sieci domowej można łatwiej "znaleźć".
    Po prostu wiem, co mam w mojej sieci domowej, i jeśli są jakieś anomalie, to mój router w logach to pokaże, a mnie szybciej będzie znaleźć winowajcę.
    No i odpada konieczność konfiguracji sprzętów w sieci, bo Windowsa "coś piknęło" i sobie postanowił zmienić IP np. mojego komputera, a co za tym idzie, nie mogę się gdzieś zalogować, bo to IP nie jest do mojej sieci "dopuszczone".

    0
  • #12 02 Lis 2014 18:31
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Teraz już rozumiem, czyli z mojego punktu widzenia nie ma sensu kombinować.

    0