Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scania R420 - Błąd VIS kod 79 numer 1889537

Sobol666 25 Paź 2014 17:54 5433 10
  • #1 25 Paź 2014 17:54
    Sobol666
    Poziom 13  

    Witam.
    Jeżdżę Scanią R420 z 2008roku i denerwuje mnie bardzo świecący się na desce na pomarańczowo błąd VIS. Dzisiaj sprawdziłem numery błędów (4 udało się wykasować a jeden został i jest oznaczony jako aktywny). Błąd to 1889537 i tam później było jeszcze 79. Za co odpowiedzialny jest ten błąd? Nieprawidłowości nie stwierdziłem, wszystko świeci, wszystko działa, jedynie to podgrzewanie lusterek nie działa bo prawdopodobnie włącznik podgrzewania jest zepsuty bo jest cały stopiony. Jeszcze mam jakieś 3 błędy EMS. Zapamiętałem tylko dwa: EMS 4106 i 4107. Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.

    0 10
  • #2 25 Paź 2014 18:59
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sobol666 napisał:
    Błąd to 1889537 i tam później było jeszcze 79

    79 to kod błędu a 1889537 jest numer sterownika

    Wymień przekaźnik 19.

    0
  • #3 25 Paź 2014 19:14
    Sobol666
    Poziom 13  

    Chodzi o przekaźnik RP19, tak?

    0
  • #4 25 Paź 2014 21:36
    szaman108
    Poziom 29  

    W centralce elektrycznej jest on pod numerem RP3(na samej górze masz cztery przekazniki jest to trzeci licząc od lewej do prawej)

    1
  • #5 26 Paź 2014 09:38
    Sobol666
    Poziom 13  

    A no to teraz jasne, który to przekaźnik ;)
    Dzisiaj sczytam resztę błędów i będę miał znowu prośbę o ich analizę.

    0
  • #6 26 Paź 2014 14:47
    szaman108
    Poziom 29  

    To zapodawaj jak możemy pomożemy (jak za Gierka :D )

    0
  • #7 10 Lis 2014 10:13
    Sobol666
    Poziom 13  

    Nie mam numerów ale mam zapytanie. Chodzi o komputer w tej scanii, a przede wszystkim o "Chodzenie" po funkcjach komputera.
    Otóż jak wiadomo w scanii menu komputera jest na godz 12, 6, 3 i 9. Otóż jak chcę np wejść w menu po prawej to mi się włącza menu z dołu, a jak u góry to z lewej i tak jest różnie. Nie mogę wejść w menu samochodu, czyli zobaczyć ilość ad blue, stan klocków i takie tam. Wszystko inne działa. Panel sterowania jest nowy, oryginalny, działało przez pół h, i dalej nie działa. Co to może być/

    0
  • #8 23 Lis 2014 11:59
    Sobol666
    Poziom 13  

    W końcu mi się przypomniało i sczytałem błędy:P
    JCL 6 1922751
    i drugi
    EMS 870 4 i 106 4 i ten jest z *
    Dzięki

    0
  • #10 23 Lis 2014 14:00
    Sobol666
    Poziom 13  

    Napisałem kody tak, jak było na wyświetlaczu.
    Ten ICL to chyba zły kod.
    Oryginalnie, tak jak na wyświetlaczu było to tak to wyglądało:
    JCL 6
    1922751

    A te błędy EMS też są w oryginalniej formie. Jest EMS 106 4*. Taka przerwa tam jest

    0
  • #11 23 Lis 2014 19:17
    szaman108
    Poziom 29  

    A numer sterownika EMS też musi być wyświetlony.

    Dodano po 19 [minuty]:

    Znalazłem ten 106 ale tego 870 nie co ciekawe użyłem tego samego numeru sterownika.

    0