Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cichy, solidny laptop na dwa-trzy lata

aandrzej91 26 Oct 2014 00:46 1215 4
    aandrzej91
    Level 2  
    Hej, poradzicie coś w kwestii wyboru nowego laptopa?

Wymagania:
    - gwarancja co najmniej na dwa lata
    - cichy, wytrzymały, nie grzejący się
    - ekran 15 cali, błyszcząca matryca (koniecznie, świadomy wybór)
    - dobry wifi i bluetooth (co do bluetooth widzę wyraźną różnicę stabilności i zasięgu między moim prywatnym budżetowym lenovo i służbowym dellem na niekorzyść tego pierwszego)

Nie są mi potrzebne:
    - duży dysk twardy
    - wydajność w grach
    - ekran dotykowy
    - napęd optyczny

Zastosowania:
    - oglądanie filmów, słuchanie muzyki
    - internet
    - aplikacje biurowe

Laptopa używam w trybie 24/7 - zostaje prawie cały czas włączony. Od czasu do czasu tuła się ze mną pociągami, gdzie go trochę wytrzęsie. Potrzebuję maszyny, która pociągnie co najmniej ze dwa latka. Zależy mi na solidnym wykończeniu i komforcie użytkowania.

Rozważałem Satellite C55-A-1FN i Inspiron 5547, ale może polecicie coś lepszego? Wstępnie szukałem czegoś do 3 tyś, ale jeśli ktoś ma do polecenia wytrzymały i ergonomiczny model za więcej to strzelajcie.

Dodano po 8 [minuty]:

http://www.x-kom.pl/p/182153-notebook-laptop-...llite-c55-a-1fn-i5-3230m-8gb-120ssd-win8.html

http://www.x-kom.pl/p/203753-notebook-laptop-...nspiron-5547-i5-4210u-8gb-128500-r7-m265.html
    dt1
    Admin of Computers group
    Witaj,
    Jeśli ma być dość solidny to może HP Probook + wymiana dysku na SSD:
    http://www.x-kom.pl/p/168362-notebook-laptop-...obook-450-i3-4000m-4gb-500-dvd-rw-7hp64x.html
    i do tego Crucial MX100 128 lub 256GB, zależnie od potrzeb. Niestety nie spełnia jednego z Twoich wymagań - jak większość porządniejszych laptopów ma matrycę matową (co bym traktował jako wielki plus, szczególnie jeśli ma być używany poza biurkiem niezbyt nasłonecznionego pomieszczenia).

Alternatywnie niektóre tańsze wersje Lenovo T530 też są dość solidne: http://red5.pl/p/181/8820636/lenovo-thinkpad-...5-6-quot-1920x1080-dvd-rw-lenovo-laptopy.html - znowu matryca matowa, tym razem full hd (1920x1080). Tu również warto wymienić dysk na SSD bądź jeśli jest opcja - dołożyć dysk w postaci msata/m.2. Ten ma nawet 3 lata gwarancji według opisu na stronie.
    aandrzej91
    Level 2  
    Dzięki za sugestie. Ciekawe laptopy, tylko problem w tym, że oba z matową matrycą.

Ja jednak zdecydowany jestem na błyszczącą. W większości przypadków używam laptopa właśnie w niezbyt nasłonecznionym pomieszczeniu, sporo czytam na ekranie wieczorami. Miałem okazję pracować i na matowych i na błyszczących ekranach. Przy błyszczącym ekranie wolniej męczy mi się wzrok przy czytaniu. Nie mam pojęcia z czego to wynika. Korzystałem kiedyś z matowego monitora, który na pewno miał lepszy kontrast niż mój obecny błyszczący ekran i było to samo...

A jeśli chodzi o lapki wymienione przeze mnie, myślisz, że to w miarę rozsądne opcje, jeśli właśnie preferowałbym błyszczący ekran?

Dodano po 47 [minuty]:

Jeszcze mi polecono Inspirona 7537 i na ten moment skłaniam się chyba właśnie w kierunku tego modelu. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym lapkiem?
    dt1
    Admin of Computers group
    Seria Inspiron to seria budżetowa Della. Nie ma co spodziewać się po tych laptopach ponadprzeciętnej jakości wykonania niestety.

Powłoka matrycy nie powinna mieć nic wspólnego z męczeniem się wzroku, czyli w idealnych warunkach obie matryce powinny męczyć wzrok tak samo. Wraz ze wzrostem oświetlenia padającym zza naszych pleców na ekran komputera zmęczenie korzystanie z matrycy błyszczącej staje się bardziej uciążliwe i tu wzrok może się bardziej męczyć przez refleksy na matrycy.

Jestem zdania, że porządna matryca matowa powinna męczyć wzrok dokładnie tak samo lub mniej niż błyszcząca.
    aandrzej91
    Level 2  
    Wiesz, zdaję sobie sprawę, że z tą matrycą nie ma teoretycznego uzasadnienia, czemu tak to subiektywnie odbieram, ale tak to właśnie w moim przypadku jest. Mam porównanie na kilku laptopach i monitorach lcd i na błyszczących matrycach czyta mi się najlepiej.

Mam służbowego Della latitude e5420 i akurat jest to przykład laptopa jakiego bym nie chciał (abstrahując nawet od za małego ekranu). Jest ciężki, ma funkcje, które nie są potrzebne użytkownikowi domowemu. Ja szukam jakiegoś laptopa, który nie będzie ani budżetową tandetą ani maszyną stricte biznesową czy gamingową. Żeby mieć coś solidnego ale nie dopłacać za możliwość podłączenia do stacji dokującej, czytnik smart card, czy super kartę graficzną. Jeśli muszę już dopłacać za jakieś rozwiązanie, którego nie potrzebuję, to niech to będzie ekran dotykowy.

Jeszcze wcześniej myślałem o Dellu XPS 15, ale czytałem, że się grzeje.

Dodano po 19 [minuty]:

O cenie XPSów już nie mówiąc, ale pytanie ile opłaca się dołożyć, żeby mieć coś naprawdę porządnego pozostaje otwarte.