Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BAUKNECHT WATS 1000 - nie napełnia się wodą, nie wiruje, włącza się odpływ

lPatelnial 26 Paź 2014 02:46 1083 8
  • #1 26 Paź 2014 02:46
    lPatelnial
    Poziom 5  

    BAUKNECHT WATS 1000 - Ogólnie pralkę kupiłem za 240zł - nie jest to duża cena, ale są tam nowe szczotki, nowy pasek, nowy programator, nowy hydrostat, wymienione części stabilizacji bębna (cała amortyzacja i sprężyny)
    Zrobiłem 5 prań i pralka ma problemy... ogólnie zaczęło się od problemu z odprowadzeniem wody, winny okazał się cały odpływ który kończył się tak wysoko że dawał sobie radę z odprowadzeniem wody, ale cały syf (okruchy i inny drobny bród) nie spływał do ścieku (niestety ten kto robił hydraulikę w mieszkaniu stwierdził że odpływ pralki może być przy samym suficie), oczyściłem cały odpływ, ale pojawił się problem po włączeniu pralki, odprowadzanie wody włącza się kilkakrotnie pomimo że pralka nie ma nawet kropli wody, wyłącza się i jest to koniec... nie napełnia się wodą, nie wiruje... na każdym programie uruchamia się odpływ.
    Wyczyściliśmy elektrozawór, pompę odprowadzenia wody, sprawdzałem wszystkie przewody, zostały przedmuchane łącznie z przewodem hydrostatu, programator jest sprawny, działa jak należy i płytka programatora też nie wygląda na uszkodzoną.
    Pytanie, czy winę za to ponosi hydrostat? jest uszkodzony, zapchany? - po dmuchnięciu w niego pojawia się to charakterystyczne "kliknięcie", a przy ponownym dmuchnięciu przy podłączonej pralce ponownie uruchamia odpływ, a gdy ten kończy pracę - znów nie pobiera wody, nie wiruje, nie pracuje.
    Jest możliwość wyregulowania hydrostatu?

    0 8
  • Pomocny post
    #2 26 Paź 2014 07:43
    johnkatowice
    Poziom 10  

    Niestety teraz nie mam dostepu do schematu tej pralki ale proponuje u góry tam gdzie ida wężyk do czujnika hydrostatu przeczyść to ustrojstwo sztywnym drutem tam często wchodzi wszelkie badziewie proszku i kamien.Na dmuchnięcie niby jest ok a jednak przytyka.

    0
  • #3 26 Paź 2014 08:18
    Zbych034
    Poziom 36  

    Jeżeli włącza odpompowanie to sprawdź czujnik zalania (o ile ten model go ma)

    0
  • #4 27 Paź 2014 00:29
    lPatelnial
    Poziom 5  

    johnkatowice - dzięki za radę, rzeczywiście w wężyku było sporo syfu, ale niestety nic to nie dało... Uruchamia się odpompowanie i po 3 próbach odpompowywania pralka przestaje reagować, zmiana każdego programu uruchamia tylko odpompowanie... Masz jeszcze jakiś pomysł, co może być przyczyną?

    Zbych034 Niestety to najbardziej ubogi automat z tego modelu, który nie posiada czujnika zalania...

    0
  • Pomocny post
    #5 29 Paź 2014 23:28
    johnkatowice
    Poziom 10  

    Miałem na myśli żeby ten drut wcisnąć w ten czujnik, proszę się nie bać, nic się tam nie uszkodzi, druga sprawa czy w tej pralce jest może coś takiego co potocznie nazywa się dzwonem taka tuba zgięta o 90 stopni to też trzeba przeczyścić z syfu.

    To trochę wygląda tak jakby programator startował i nie widzi że pobiera wodę lub w ogóle nie daje sygnału do pobierania wody żeby ruszyć dalej.

    Jeszcze jedno czy tam jest taki czujnik z wiatraczkiem który podaje sygnał ile razy się obróci przy nalewaniu woda czy też jednak czujnik poziomu wody?

    0
  • #6 30 Paź 2014 07:54
    lPatelnial
    Poziom 5  

    zrobiłem wszystko co było napisane... niestety ani wyczyszczenie tego drutem, ani wyczyszczenie dzwonu nic nie dało...
    a tam gdzie odpompowuje wodę jest wiatraczek i z pewnością przy zasilaniu tego jest pewnie czujnik, ponieważ pralka przestawała odpompowywać kiedy wody już nie było...
    Niestety, pralka nadal zachowuje się tak jakbynie wysyłała sygnału że ma zacząć pobierać wodę, a później zacząć pracę... rozebrałem wczoraj także programator, by zobaczyć czy któryś z elementów się nie przepalił, czy kondensatory nie napuchły... niestety programator jest ok... nie wiem co mi jeszcze pozostało... bęben pralki jest ok... nie wiem czy silnik może mieć jakiś wpływ na to, ale nie przychodzi mi już nic więcej do głowy :(
    podsumowując wyczyściłem dzwon, hydrostat, pompę odprowadzającą, elektrozawór, sprawdziłem cały programator. I nic, zostaje chyba już tylko silnik, ale nie wiem czy on ma jakiś wpływ, pozatym szczotki w nim przeszły 7 może 8 prań łącznie, a ja za niedługo nie będę mieć ze swoją partnerką w czym chodzić...

    0
  • Pomocny post
    #7 30 Paź 2014 08:19
    johnkatowice
    Poziom 10  

    Super czyli jesteśmy w domu. Proszę wyjąć ten element z wiatraczkiem. W środku jest kontaktron taka rureczka szklana a w środku dwie blaszki ze stykami które się wypalają nad wiatraczkiem są magnesy i jak wiatraczkiem się kręci to styki się zwierają i idą impulsy do programatora. Ten kontaktron trzeba wymienić radzę kupić taki w sklepie z częściami AGD chodzi o moc te ze sklepów elektronicznych są za słabe i po miesiącu problem wraca. Teraz masz tak że nie ma impulsów i programator nie widzi że trwa wypompowywanie i nie przechodzi dalej. Możesz też sprawdzić przewody i czy gdzieś nie ma przerwy na tym obwodzie. Tak często się dzieje jak pralka stoi dłużej to kontaktron się zawiesza.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Jeszcze jedno sprawdź czy wiatraczkiem chodzi płynnie czyli po naprawie podświetla go od tyłu i będziesz widział czy kręci jak nalejesz trochę wody do bębna

    0
  • #8 30 Paź 2014 08:24
    lPatelnial
    Poziom 5  

    Dobrze... teraz zbieram się do pracy, ale po godzinie o 18 wrócę i zajmę się tym, zaś jutrzejszego dnia mam wolne, więc na pewno dam radę od rana załatwić wszystko co będzie potrzebne, dzisiaj po 18 jeszcze napiszę czy na pewno jest tam kontrakton czy ja z kolei czegoś nie pomieszałem i wrzucę dokładne zdjęcia wszystkiego :)
    Dziękuję za pomoc, będę pisać na bieżąco jak efekty :)

    0
  • #9 30 Paź 2014 18:39
    lPatelnial
    Poziom 5  

    no i spotkała mnie niemiła niespodzianka otóż okazuje się że kontaktronu tam wogóle nie ma...
    Ale mam pytanie z innej beczki - silnik może być sprawcą tego że nie włącza się nic poza wypompowywaniem? zawsze, ale to zawsze było pierwsze odpompowywanie, sprawdziliśmy wszystkie części poza silnikiem... i muszę się przyznać do jednego, przed momentem włożyłem palec tam gdzie szczotki... na palcu została mi sama sadza... przeraża mnie to ponieważ tam były nowe szczotki wsadzone, a całość była wyczyszczona - ale nie ja montowałem szczotki, więc to mógł zepsuć ten partacz który mi sprzedał pralkę - pytanie czy to możliwe żeby silnik elektryczny miał wpływ na elektrozawór przy wypełnianiu bębna?
    BAUKNECHT WATS 1000 - nie napełnia się wodą, nie wiruje, włącza się odpływ

    0