Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV LCD Daewoo + Soundbar - jak podłączyć

dani87ol 26 Oct 2014 21:22 4668 13
    dani87ol
    Level 9  
    Witam.
    Kupiłem soundbar philipsa, a mam TV LCD Daewoo z przed 6 lat oraz dekoder polsatu HD3000 i dwie konsole(xbox360 i ps3) i chciałbym to wszystko połączyć w jedną całość. Otóż xboxa podłączyłem za pomocą 2 chinchów jest git, ps3 za pomocą optycznego, jest git a teraz pytanie jak podłączyć to do dekodera? Skoro mam tam jedynie wejscie HDMI, LAN, SCART, USB i jakiś IR ? Proszę o pomoc
    Polon_us
    Level 42  
    Temat należy zakładać wg zasad Elektrody. M. in. należy podać modele/producentów sprzętu których dotyczy dany problem.

Tutaj: modele telewizora i tego ustrojstwa muzycznego - "soundbar" - są konieczne.
    dani87ol
    Level 9  
    TV Daewoo model DLP32H1 oraz soundbar Philips HTL2163B
    Polon_us
    Level 42  
    Moim zdaniem, kolega powinien wykorzystać wyjście optyczne w telewizorze. Przecież wszystkie te urządzenia muszą być podłączone do TV siłą rzeczy. Także, przy wykorzystaniu wyjścia optycznego w telewizorze, można podać na "soundbar" dźwięk z tego urządzenia, którego obraz jest widoczny na ekranie.

Dobrze było by, gdyby kolega podał, jak w tej chwili podaje obraz/dźwięk z tych urządzeń na telewizor. Rozjaśniło by to sytuację.

Trzeba pamiętać o tym, że wyjście optyczne zwykle trzeba włączać w ustawieniach telewizora. Niestety, nie udało mi się znaleźć instrukcji tej wersji telewizora.

Nie jestem pewien, czy w sytuacji, kiedy sygnał jest wprowadzony analogowo do Tv, to czy dźwięk pojawi się w wersji cyfrowej na wyjściu optycznym. raczej wątpliwe.

Także, przykładowe połączenia mogły by wyglądać tak:

- dekoder + ps3 - przewodami HDMI do wejść telewizora - dźwięk optycznym połączeniem z Tv do "soundbar"
    - xbox - połączenie analogowe do Tv, a dźwięk bezpośrednio do wejścia AUX IN w "soundbar".

O ile się nie mylę, to telewizor ma tylko dwa wejścia HDMI.
    dani87ol
    Level 9  
    Niestety mój tv nie ma wejscia optycznego dlatego tu jest problem Ps3 mam podłączone optycznym, xboxa chinchami a dekodera za cholerę nie wiem jak podłączyć Mógłbym teoretycznie podlaczyc soundbara z tv za pomocą hdmi a wtedy dekoder z tv za pomoca scart ale nie wiem czy bedzie dźwięk bo musiałbym kupic dodatkowo ten kabel A po za tym nie chciałbym tracić na jakości z obrazu Może istnieje jakies inne racjonalne wyjaśnienie
    grubs
    Level 32  
    Najprościej było by podłączyć wyjście słuchawkowe TV z wejściem audio in w sounbarze.
    Można też przez przejściówkę scart na chinch podłączyć dekoder bezpośrednio do tego wejścia kablem 2xchinch na mini jack.
    Polon_us
    Level 42  
    dani87ol wrote:
    Niestety mój tv nie ma wejscia optycznego

Hmm, wg danych jakie udało mi się znaleźć, ten telewizor powinien mieć wyjście optyczne.

Kolega mógłby zrobić zdjęcie gniazd połączeniowych tego telewizora?
    dani87ol wrote:
    Mógłbym teoretycznie podlaczyc soundbara z tv za pomocą hdmi

Obawiam się, że te połączenie nic by nie dało. Działa ono tylko z telewizorem, który wspiera funkcję ARC - Audio Return Chanel. W opisie tego telewizora nie znalazłem takiej informacji.
    grubs
    Level 32  
    Tutaj jest instrukcja serwisowa.
    DLP-32H1
    Nie ma cyfrowego wyjścia dźwięku w tym TV według niej aczkolwiek jak wiadomo różnie jest z danymi modelami więc zdjęcia też by się przydały.
    Polon_us
    Level 42  
    Przyznam, że nie przejrzałem instrukcji serwisowej. Opierałem swoje wpisy dotyczące tego wyjścia optycznego na danych z niemieckich stron. A moja znajomość pięknego języka Goethego jest znikoma i być może coś pokręciłem.

A to by oznaczało, że moje wcześniejsze sugestie są bezwartościowe :(

Ale poczekajmy na ostateczne potwierdzenie ze strony autora tematu.
    dani87ol
    Level 9  

Podaje fotke dla dowodu.Tak jak pisałem wcześniej, nie ma wyjścia optycznego. Także nie ma możliwości podłączenia...
    Polon_us
    Level 42  
    Cóż, to teraz mamy pełną jasność sytuacji.

Moja sugestia jest następująca - piszę tylko o połączeniach audio:

Tuner - przejściówka SCART + 2x CINCH do wejścia AUX w soundbar
    PS3 - wejście optyczne
    xbox - adapter optyczny na koaksjalny do wejście Coax w soundbar.

Moim zdaniem, to jest optymalne połączenie. Poniżej załączam zdjęcia przejściówki SCART i adaptera Optical IN -> Coaxial Out.

Również można rozważyć wyjście słuchawkowe, ale sam nie jestem pewien, czy telewizor ma takowe.
    Inną sprawą jest to, że nie jest to najlepsze rozwiązanie, choć w wielu sytuacjach pomocne.
    dani87ol
    Level 9  
    Czyli podłączam tą przejściówkę SCART do dekodera cyfrowego polsatu, przewody chinch do soundbara i dźwięk na pewno będzie się już wydobywał z soundbara oglądając TV?
    A może lepiej zainwestować w nowy TV;)
    Polon_us
    Level 42  
    dani87ol wrote:
    Czyli podłączam tą przejściówkę SCART do dekodera cyfrowego polsatu, przewody chinch do soundbara i dźwięk na pewno będzie się już wydobywał z soundbara oglądając TV?

Tak powinno było być :)
    dani87ol wrote:
    A może lepiej zainwestować w nowy TV;)

Jeżeli sytuacja na to pozwala, jak najbardziej :) Dobrze by było, aby ten nowy TV miał ARC i cyfrowe wyjście audio czy to optyczne czy to koaksjalne.
    dani87ol
    Level 9  
    Ok dzięki za pomoc. Mam jeszcze jeden problem...Chcę soundbar połączyć z laptopem, kupiłem Bluetooth adapter USB TRUST 3.0 (bo mój laptop nie ma wbudowanego bluetooth) Zainstalowałem program BlueSoleil.... i....dupa nie łączy się, nie widz urządzenia...krew mnie zalewa, z komórką nie ma problemu, paruje z urządzeniem i muzyka leci z głośników, z laptopem problem.....pomocy!!!