Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra ŁZR PW8040 - Lewy kanał ma głębszy dźwięk.

27 Paź 2014 10:12 813 7
  • Poziom 2  
    Witam, posiadam wzmacniacz PW8040, a wraz z nim problem. Lewy kanał ma głębszy dźwięk, natomiast dźwięk z prawego kanału jest bardziej płaski. Wzmacniacz nie trzeszczy, potencjometry również. Czym może być to spowodowane? Dodam, że lewy kanał ma o wiele niższe napięcie pracy (mierzone na rezystorach emiterowych) niż prawy. Wczoraj sprawdziłem tranzystory BDP285-286, BD139-140, BF457 oraz parę kondensatorów, wszystko ok. Zauważyłem przy tym że na jednym kanale miałem kondensatory 47pF pomiędzy bazą a kolektorem tranzysorów BD139-140. Wg. schematu powinny być na tych 4 tranzystorach, jednak ja miałem tylko na 2. Teraz nie mam ich nigdzie, bo myślałem że to będzie przyczyna jednak dalej są różnice. Zakładając że na lewym mam 10mV na prawym jest ok 35mV. Pozdrawiam i czekam na sugestie.

    Dodano po 47 [minuty]:

    Wybaczcie za zaśmiecanie, problemem okazał się przycisk "Kontur". Mimo że nie trzeszczał po dokładnym sprawdzeniu okazało się że nie styka tak jak powinien. Polutowałem styki na stałe i wszystko jest ok. Nawet prąd spoczynkowy się wyregulował, na każdym rezystorze jest podobnie.
    Nad wzmacniaczem już siedzę parę dni, wcześniej miał coś takiego, że się "zatykał" lewy kanał. Po pomiarach wszystko wróciło do normy więc pewnie gdzieś zimny lut poprawiłem. Możecie mi tylko powiedzieć do czego są te kondensatory ceramiczne 47pF na BD139-140?
  • flexghzflexghz
  • Użytkownik usunął konto  
  • flexghzflexghz
  • Poziom 2  
    Zatem kondensatory kupię i założę. Poza tym po paru godzinach powrócił problem "zatykania się kanału" Już nie mam pojęcia co robić. Można by ten efekt porównać do utraconej masy (jest ale taki przytłumiony i harczy). Tylko lewy kanał. Ponadto gdy balansem ustawie na głośnik P to z lewym nic się nie dzieje (cisza)

    Dodano po 31 [minuty]:

    Czy przyczyną może być przegrzewanie się końcówek?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 2  
    Powiem tak. Właśnie dla sprawdzenia dałem na lewy kanał kondensatory 47pF o których mowa wyżej po czym odczepiłem tranzystory mocy BDP285-286 od radiatora i na moment zapodałem (na lewy kanał, prawy dla bezpieczeństwa ustawiłem na 0) strasznie obciążające dla wzmacniacza niskie częstotliwości (dla jasności 4hz) Po chwili tranzystory były gorące i oczywiście zatkały się, dlatego nałożyłem nową pastę, dałem nowe izolatory i właśnie męczę lewy kanał. Z prawym nic się nie dzieje, ale skoro użytkowanie go bez tych kondów jest niebezpieczne, to nie korzystam. :)

    Dodano po 37 [minuty]:

    Nawet po w/w zabiegach po głośniejszym przesłuchaniu jednego lub 2 utworów wzmacniacz "zatyka" się. Radiator jest ciepły, ale nie gorący, tranzystory mocy podobnie.

    Dodano po 40 [sekundy]:

    Dodam, bo to może być istotne, że czasem pomaga wyłączenie i włączenie wzmacniacza.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 2  
    Chodzi o napięcia na rezystorach emiterowych? Jeżeli tak to dokonywałem już pomiaru podczas "zatkania" i traci się wtedy napięcie. Nigdzie indziej nie mierzyłem, bo nie wiem gdzie szukać. O ile cokolwiek tam z elektroniki potrafię, tak wzmacniaczy nie potrafię zrozumieć, chyba będę musiał sam jakiś zrobić, może pomoże :) Jeżeli mam zmierzyć gdzieś jeszcze, to podaj mi konkretne elementy.

    Dodano po 10 [minuty]:

    Może to w czymś pomoże: https://www.youtube.com/watch?v=M60hwWFhiHQ&list=UU1EUcWTQB7Qimvt6KqVQK9Q
  • Użytkownik usunął konto