Witam.
Mam zamiar zmontować instalację oszczędzającą energię, w skład której miały by wejść:
-Przetwornica Napięcia sinusPRO-2000S 24V 1400W 2000VA SOLAR od VOLTa
podłączona do sieci przez programator, który załączy tylko podczas drugiej taryfy
-panele PV 4x250w, które w miarę sprzyjającej pogody odciążą i doładują akumulatory
-akumulatory 2x12V 150Ah (żelowe lub tradycyjne, jeszcze nie wiem które będą lepsze)
Nie wiem czy dobrze kombinuję, a myślę sobie tak.
Od rana prądożerne sprzęty (np, lodówka, pompa CO) około 300W będą zasilane z akumulatorów.
Jak się pojawi słońce (o ile się pojawi) to odciąży baterie a może nawet je doładuje.
Wieczorem zestaw pozasila TV i od godz 22 akumulatory będą doładowane drugą taryfą.
Pobór:
Pompa CO 0,7kWh
Lodówka 1,6kWh
TV 1,5kWh
Energia z PV:
Zimą pewnie będzie kicha, ale jesienią i wiosną może dadzą przez 6 godzin około 50%. to by było 3kWh na dobę.
Latem 10 godzin około 80% daje 8kWh, to prawie tyle ile całe nasze zapotrzebowanie.
Napiszcie czy nie za duży ze mnie optymista
. Czy taka kombinacja ma sens i
czy straty na przetwarzaniu i magazynowaniu prądu nie "zjedzą" oszczędności?
W ogóle czy moje obliczenia są poprawne, bo w prądzikach nie jestem orłem.
Pozdrawiam
Mam zamiar zmontować instalację oszczędzającą energię, w skład której miały by wejść:
-Przetwornica Napięcia sinusPRO-2000S 24V 1400W 2000VA SOLAR od VOLTa
podłączona do sieci przez programator, który załączy tylko podczas drugiej taryfy
-panele PV 4x250w, które w miarę sprzyjającej pogody odciążą i doładują akumulatory
-akumulatory 2x12V 150Ah (żelowe lub tradycyjne, jeszcze nie wiem które będą lepsze)

Nie wiem czy dobrze kombinuję, a myślę sobie tak.
Od rana prądożerne sprzęty (np, lodówka, pompa CO) około 300W będą zasilane z akumulatorów.
Jak się pojawi słońce (o ile się pojawi) to odciąży baterie a może nawet je doładuje.
Wieczorem zestaw pozasila TV i od godz 22 akumulatory będą doładowane drugą taryfą.
Pobór:
Pompa CO 0,7kWh
Lodówka 1,6kWh
TV 1,5kWh
Energia z PV:
Zimą pewnie będzie kicha, ale jesienią i wiosną może dadzą przez 6 godzin około 50%. to by było 3kWh na dobę.
Latem 10 godzin około 80% daje 8kWh, to prawie tyle ile całe nasze zapotrzebowanie.
Napiszcie czy nie za duży ze mnie optymista

czy straty na przetwarzaniu i magazynowaniu prądu nie "zjedzą" oszczędności?
W ogóle czy moje obliczenia są poprawne, bo w prądzikach nie jestem orłem.
Pozdrawiam