Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Octavia 2 FL 1600 lpg (2009) - brak sterowania tylnymi szybami

praktykant84 27 Oct 2014 21:00 1506 4
Texa Poland
    praktykant84
    Level 9  
    Witam. Po kolejnym przeglądzie serwisowym zauważyłem brak reakcji tylnych szyb na komendy sterowania. Bezpiecznik (nr 32) jest ok i panel sterowania również (podpiąłem inny od auta kolegi). Podczas przeglądu wymieniane były między innymi filtry gazu i odłączany komp.-ster. instalacji gazowej. Proszę o wskazówki jak sprawdzić przewody sterowania szybami tylnymi. Całość pozostałych systemów jest sprawna. Pozdrawiam.
  • Texa Poland
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Texa Poland
    praktykant84
    Level 9  
    Była diagnostyka ale nie mam wydruku. Pytanie zadałem chyba zbyt pochopnie licząc na łatwiznę. Później wgłębiłem się w temat i sądzę, że powstał problem w "odkodowaniu". Proszę o namiar na mech. elektryka na Mazowszu, który wie jak przywrócić komunikację z tylnymi szybami. Pozdrawiam. Miłego dnia.
    praktykant84
    Level 9  
    Problem rozwiązałem. Mechanik, który serwisuje auto powiedział, że nie wie co zrobić. Nie zrezygnuję w przyszłości z jego umiejętności napraw mechanicznych gdyż jest dobrym i uczciwym mechanikiem. Była dzisiaj ładna pogoda toteż na łonie natury zabrałem się do rozwiązania problemu. Mam tester autel ( srednia półka ) i wiem, że opinie na jego temat są negatywne. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki ponownie, odłączyłem akumulator kilkakrotnie i szyby z tyłu wznowiły pracę. Włączyły się natomiast kontrolki wspomagania, kontroli trakcji i poduszki. Po 100 metrach jazdy pozostała tylko kontrolka poduszki. Znowu autel, odłączenie aku, bezpieczniki. Wszystko jest teraz ok. Szyby działają. Co było powodem braku sterowania szybami nie wiem. Do północy czytałem o komunikacji po can, lan itd. Mam teraz minimalne pojęcie w tym temacie. Dziękuję i pozdrawiam.
    Anonymous
    Anonymous