Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo

27 Paź 2014 21:21 2190 8
  • Poziom 10  
    Witam serdecznie. Na początku chciałem przeprosić za zamieszczenie tego tematu w tym dziale, ale nie mam możliwości w innym, sprawa jest dość gardłowa.

    Prowadzę serwis elektronarzędzi. Mam klienta, dużego, któremu nie mogę odmówić niczego. Przyniósł uszkodzoną spawarkę Inwerter Lincoln Electric 150 S.

    Usterkę określił, że pracownik podłączył ją na budowie do gniazdka, gdzie były "2 fazy" - elektryk źle podłączył instalację. Spawarka strzeliła i ucichła. Po rozebraniu zauważyłem, że uszkodzone są 4 tranzystory IGBT. Po odczytaniu modelu tranzystorów i sprawdzeniu pozostałych części analogowych w otoczeniu zamówiłem nowe, wlutowałem i spawarka włącza się, jednak nie spawa. Po dotknięciu elektrodą do materiału lub masy brak reakcji.

    Na pulpicie sterowania po załączeniu urządzenia świecą po lewej stronie 3 diody czerwone, po chwili słychać jakby załączał się jakiś stycznik i świeci tylko jedna - środkowa. Po prawej stronie świeci zielona.
    Wciskanie przycisku oznaczonego kwadratem nie wywołuje reakcji maszyny.

    Starałem się pokazać wszystko na zdjęciach.
    Proszę pomóżcie, nie znam się na elektronice cyfrowej,
    nie posiadam oscyloskopu,
    potrafię wykonywać jedynie pomiary części analogowych.

    Jeszcze raz przepraszam za miejsce tematu i proszę moderatora o łaskawe potraktowanie - jeśli to możliwe proszę o przeniesienie do właściwego. Pozdrawiam.

    Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 10  
    Panowie czy mogę liczyć na jakąś pomoc? Może ktoś coś podpowie czy od razu mam się poddać?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 10  
    Awarii uległ najprawdopodobniej warystor, oraz bezpiecznik (przypuszczalnie taka czarna kapsułka, bezpiecznik jest w środku)
  • Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Właśnie robię kolejne podejście. Opiszę co zaobserwowałem. Uruchomiłem płytę główną z wpiętymi wszystkimi klamotami na stole. Są na niej punkty, oznaczone wartościami napięć 5V, 15V i 24V, wszystko DC. Napięcia pomierzyłem, są prawidłowe. Na wyjściu przewodów spawalniczych pokazuje 11,7V. Po załączeniu głównego wyłącznika maszyna załącza się, przekaźnik (ten biały obok przewodów 230V) - załącza się po ok 3-4sek. Jak już wspominałem wymieniłem 4xIGBT po stronie pierwotnej, były wystrzelone. Nie wymieniłem części przykręconej do radiatora obok tych tranzystorów o oznaczeniu TH1 oraz B1.

    Płytka sterująca podłączana szeroką listwą do płyty głównej - brak reakcji na wciskanie przełącznika - diody świecą. Spawarka nie spawa po dotknięciu elektrodą do masy.

    Szukałem na płycie głównej bezpiecznika i warystora niestety nie znalazłem. Z czarnych kapsułek są dwie, oznaczone XC1 i XC2. Załączam szczegółowe zdjęcia, może ktoś mi podpowie gdzie szukać tych elementów?

    Dodam, że części oznaczone są:
    R,C,D,Z,TH, U,Q,TR,PTC,CY,B,L,IC,OK,XC oraz punkty oznaczone TP. (chyba wszystko). Schematu nie mam..
    Co umiałem to sprawdziłem, dalej rozpaczliwie wołam o pomoc..
    Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo Spawarka inwerter Lincoln Electric 150 S nie działa pulpit po "naprawie&quo
  • Poziom 10  
    Panowie pomóżcie coś..w poniedziałek dalej muszę się zmierzyć z tą spawarką..
  • Poziom 27  
    Skoro wszytskie elementy pasywne sprawdziłes przez wylutowanie i przemierzenie, zostaje Ci podmianka układów scalonych. Transformator główny sprawny?
  • Poziom 13  
    Musisz sprawdzić tranzystory sterujące Q4,Q5,Q7,Q8. Sprawdzisz je omomierzem między drenem a źródłem, uszkodzone najpewniej będą zwarte. Sprawdź też rezystory 10R na bramkach IGBT.
    Na zasilaczu jeszcze musisz mieć -5V na IC1.
    Prawidłowe napięcie jałowe na wyjściu w trybie Stick i Crisp to 43V, a na TIG 12V.
  • Poziom 10  
    Dziękuję Panowie za podpowiedzi. Dziś siedziałem nad maszyną dalej całe popołudnie, po czym dałem sobie spokój. Wszystkie elementy pasywne sprawdzone zwykłym multimetrem - wg mnie sprawne. Zasilacz sprawny także. Poddałem się, powierzyłem sprawę teścia znajomemu elektronikowi, po wcześniejszym uzgodnieniu. Jeśli spawarka wstanie i uda mi się coś od niego wyciągnąć na temat usterki, podzielę się na forum. Póki co do soboty sprawa się ma rozwiązać. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Spawarka uruchomiona..szkoda gadać, co było..tzn, Pan elektronik nie powiedział co było, jedynie że zwarcie i że niesamowita głupota. Spawarkę zawiozłem porozkręcaną..nie wiem co zrobił, prawdopodobnie poskładał ją prawidłowo i działa, a ja po porobieniu zdjęć przy rozbieraniu składałem ją błędnie, ponieważ ktoś wcześniej w niej grzebał i źle poskładał - a ja jak małpa za nim. Tak sobie tłumaczę, ponieważ płyta główna była lakierowana fabrycznie, oczywiście wszystko przejrzałem po naprawie - ani śladu ingerencji. Chyba dam sobie spokój z moimi nędznymi próbami napraw. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim, temat do zamknięcia.