Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CANVA DVB-T 5101 - firmware

adique 27 Oct 2014 23:12 1779 4
    adique
    Level 2  
    Witam,

Nie znalazłem na tym forum tematu związanego z moim tunerem CANVA DVB-T 5101 więc postanowiłem założyć nowy temat. Pierwsza rzecz jest taka, że poszukuję firmware'u do ww. tunera. Tak się składa, że nie mogę tego znaleźć na stronie producenta. Gdyby ktoś z forumowiczów posiadał oprogramowanie do powyższego tunera-proszę o podesłanie. Drugi problem jest taki, że nie mogę nagrać programu na tym tunerze. W gnieździe USB znajduje się pendrive 16GB a program nie nagrywa się :-( Jeśli ktoś posiada taki tuner i może nagrywać na nim programy DVB-T, proszę o kontakt lub napisanie, tutaj na forum jak mogę rozwiązać problem.
    donbednar
    Level 11  
    Witam i z góry przepraszam, że wykopuję temat.

Mam co jakiś czas kontakt z wyżej wymienionym tunerem i zaczyna mnie on coraz bardziej irytować. W tym momencie urządzenie akceptuje tylko jednego (!) pendrivea. Ok, rozumiem 32GB i 16GB - może za dużo. 8GB? Moim zdaniem powinien być widoczny no ale może to cały czas za dużo. Ale 4GB? Pendrive'ów przetestowałem kilka. Formatowałem różnie - NTFS, FAT32, FAT16... Pojawia się ciągle komunikat "Urządzenie nie dostępne". Jestjeden 4GB pendrive Kingstona który jest widoczny przez urządzenie. Ktoś podpowie co jest w nim specjalnego?

Podobnie jak kolega wyżej poszukuję firmware'u. Może być od urządzenia bliźniaczego (to nazywa się Canva ale zapewne są inne) czy podobnego. Grunt żeby działał :D Być może ktoś wie jaki będzie pasował. W załącznikach dodałem kilka fotek z wnętrza urządzenia i jedną z informacją o oprogramowaniu. Może widział ktoś podobne wnętrzności ale pod inną nazwą i ma jakiś soft.

Z płyty można odczytać oznaczenie DTR5101N-M10. Podobne urządznia można znaleźć np. tu http://es.made-in-china.com/co_one-audio/prod...MPEG4-DVB-T-Receiver-DTR5101N-_eynirnieg.html ale softu w sieci nie widziałem. Liczę na Waszą pomoc.

Pozdrawiam
    bestboy21
    Level 40  
    Na początek zmień przewody USB na symetryczne (skrętkę) widać że idą luzem jak wolne elektrony razem z pękiem innych przewodów, takie coś może działać na USB1.1, przy USB2.0 a domniemam że takie tam jest mogą być problemy, zwłaszcza jeśli całe urządzenie jest zaprojektowane przez księgowego a widać po zasilaczu że tak właśnie jest, chciało by się rzec że masz bardzo dziwny podstawek do piwa, nawet ma wyświetlacz .
    donbednar
    Level 11  
    Hehe z kabelkami być może pokombinuję, ale muszę wybrać dogodny moment bo w obecnej chwili dziewczyna by mnie zamordowała widząc, że dobieram się do wnętrzności "podstawka do piwa" (zaskoczyło ją tzn. dziewczynę mą, ale i spodobało się to określenie hehe :D )

Ale czy jest jakieś racjonalne wytłumaczenie czemu pendrive Kingston 4GB USB 2.0 działa a inne 2.0 nie? Nie ogarniam :-? choć wiem, że co urządzenie to inny przypadek i problem.

Dzięki za odpowiedź. Czekam na ewentualne kolejne podpowiedzi.
    bestboy21
    Level 40  
    Pendrajvy mają na linii danych filtry RC, zależnie od tego czy je mają i jakie mają jeden będzie działał a inny nie, kilkanaście cm od przewodów jest transformator który skutecznie generuje spore zakłócenia.