Witam. Nie do końca byłem pewien w jakim dziale napisać (byłem rozdarty między automatyką z PLC a programowaniem ogólnym
). Mam niemały problem - przejrzałem chyba wszystkie możliwe posty na ten temat z forum, a że nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi, postanowiłem stworzyć nowy post. Otóż - w skrócie - mam za zadanie stworzenie oprogramowania do obsługi i wizualizacji (początkowo) liczników energii. Pierwszym etapem mojej nauki w tym temacie jest bezpośrednia obsługa liczników przez Modbus RTU - na ten temat znalazłem dużo. Drugim etapem rozwoju jest sczytywanie liczników energii poprzez podłączony sterownik PLC - i tu już zaczyna się problem. W zależności od producenta, liczniki mają albo wyjścia impulsowe, albo impulsowe i do Modbus'a (chyba że są jeszcze inne). Jak podłączyć jej do PLC? Ta kwestia w zasadzie przed chwilą przyszła mi do głowy, a ta ważniejsza - w czym napisać oprogramowanie do ich obsługi? Staram się ominąć wykorzystanie serwerów OPC głównie ze względu na cenę. Program ostatecznie ma iść do klienta, którego jedynym zadaniem byłoby uruchomienie programu a całą resztę (połączenie, parametry połączenia, odpytywanie) program wykonywałby sam. Ostatecznie całość wyglądałaby tak: liczniki energii podłączone do PLC, a PLC poprzez ethernet połączone z komputerem na którym znalazłoby się oprogramowanie. Planuję program napisać w środowisku Visual Studio, jednak nie jestem pewien czy to nie skok na głęboką wodę. Wiem że różni producenci PLC udostępniają własne oprogramowanie, jednak cena wg mnie jest wprost kosmiczna (6000 zł i więcej). Ma ktoś jakieś rady?