Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna I - nie działają światła mijania.

latos95 28 Oct 2014 20:37 2658 8
  • #1
    latos95
    Level 2  
    Tak jak wyżej, w mojej Lagunie, pierwszej generacji nie działają światła mijania. Na początku działało tylko prawe. Sprawdziłem lewe, okazało się, że żarówka jest spalona i wyjąłem ją z auta.Teraz nie działa również prawe. Włożyłem lewe, bo myślałem, że ma to związek z przełożeniem prądu na żarówki. Bezpieczniki są całe. Fachowcy pomóżcie, już nie wiem co robić.
  • #2
    diablo23248
    Level 27  
    Prąd do reflektorów dochodzi? Światła postojowe i drogowe działają? Może wypiąłeś przez przypadek wtyk z reflektora... Jeśli nie to do sprawdzenia manetka. Zobacz czy po włączeniu świateł na bezpiecznikach pojawia się prąd.
  • #3
    latos95
    Level 2  
    Dziala wlasnie wszystko poza swiatlami mijania, one przstaly dzialac dopiero jak podlaczylem wszystko tylko z prawa zarowka.
  • #4
    stolarek_1988
    Level 21  
    Sprawa prosta. Prawe i lewe mijania są na oddzielnych bepziecznikach, bo amperaż jest spory. NA kazda żarówę mijania masz 55W o ile kojarzę. Więc są zabezpieczane 10A bepiecznikiem. Nie mieniaj tylko bezpiecznika na większy. Wymień na 10A i napraw wiazke do lewej lampy i daj tam dobry bezpiecznik.
  • #5
    muszka1500
    Level 9  
    witam,
    ja też potrzebuje trochę pomocy w sprawie oświetlenia (i nie tylko) w lagunie 1.
    otóż jakiś czas temu siadło mi światło mijania lewe...jakieś trzy tygodnie później prawe światło długie a teraz dodatkowo prawe przednie przeciwmgłowe... żarówki i bezpieczniki ok. prąd dochodzi do każdego...tak siedzę i czytam ze klakson który też przestał działać może być jakoś związany z tymi światłami. co może być przyczyną tego??
  • #6
    stolarek_1988
    Level 21  
    muszka1500 jeśli prąd dochodzi do kazdego - o ile na 100% dobrze sprawdziłeś, to kolejny krok to sprawdzenie czy styki w kostkach nie są nadpalone lub wypalone, sprawdzenie żarówek i bypass kabla masowego.
  • #7
    muszka1500
    Level 9  
    Nowe fakty w sprawie...do światła długiego nie dochodzi prąd już...a do mijania dochodzi i do wsuwki z żarówką i co ciekawe cała metalowa obudowa(ta do której jest przyczepiony brązowy kabelek) jest pod prądem...masakra jakaś...a przeciwmgłowe dostało olśnienia (samo z siebie) i zadziałało...
  • #8
    stolarek_1988
    Level 21  
    Miernik w garść i szukaj dziury albo przebicia.

    Przeciwmgielnie musiało załapac styk na jakiejś kostce. Nie wiem jak idą wiązki w lagunie, ale w moim clio problematyczna jest często kostka albo samej lampy, albo w okolicy lewego przedniego nadkola.
  • #9
    muszka1500
    Level 9  
    no i po kryzysie...okazało się że wsuwka z masą się poluzowała i przepaliła. kabelek z nową wsuwką wsadzony i świeci idealnie:) a co do długich to jak będę mieć chwile to pomyśle i napisze jak cos:) Dzięki za pomoc.