Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Arduino - odtwarzacz wav nie dziala

Piropl1 29 Paź 2014 17:44 1881 15
  • #1 29 Paź 2014 17:44
    Piropl1
    Poziom 12  

    Witam
    Postanowiłem pobawić się trochę arduino i zamówiłem chińczyka
    Arduino - odtwarzacz wav nie dziala

    link do strony

    Moderowany przez tmf:

    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    Mamy jeden temat w którym dozwolone jest zamieszczanie linków do źródeł wygasających. W pozostałych proszę tego nie robić.



    na starcie miałem już problemy ze sterownikami postanowiłem wiec kupić programator usbasp v2.0 ustawiony jumper na 5V i działa elegancko , robiłem testy z diodami i działa postanowiłem wiec zrobić odtwarzacz wav ze strony http://majsterkowo.pl/arduino-jako-odtwarzacz-audio/
    i tu jest problem wszystko sprawdziłem 10 razy jest ok ale nie gra nic cisza nawet nie brzęczy ,co może być przyczyna ?
    z góry dziękuje za odpowiedzi

  • #3 29 Paź 2014 23:05
    Piropl1
    Poziom 12  

    Niestety nie męczę się już nad tym od 3 dni i nic
    Może to głupio zabrzmi tak mi teraz do głowy wpadło czy wielkość karty ma znaczenie aktualnie mam 2GB ?

  • #4 31 Paź 2014 15:59
    Piropl1
    Poziom 12  

    Nikt nie jest w stanie pomóc ? A jak bym miał dostęp do oscyloskopu to co dalej ?

  • #5 02 Lis 2014 17:35
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Chodzi o to, że trzeba ustalić co jest problemem:
    - nieprawidłowe wgranie programu,
    - niedziałający mikrokontroler,
    - itp.

    Innymi słowy, za mało podajesz nam informacji, byśmy nie siedząc przy Twoim biurku mogli stwierdzić przyczynę od razu.
    Wszelkie informacje, które mogą Ci się wydać istotne (choćby tylko przez chwilkę) będą dla nas punktem zaczepienia.

  • #6 03 Lis 2014 14:47
    Piropl1
    Poziom 12  

    Moja wina faktycznie nie podałem wszystkich istotnych informacji dopiero zaczynam przygodę z arduino i jestem trochę zielony jeszcze :-)
    Ok przejdźmy do tematu mianowicie gdy wgrywam BLINK przez programator program działa ale w arduinoide wyskakuje
    "vrdude warning cannot set sck period. please check for usbasp firmware update"
    i działa z kolei jak podłącze kablem bez programatora to wyskakuje
    "avrdude stk500_getsync() not in sync resp=0x00" i program BLINK nie działa
    jak rozwiązać ten problem ???

  • #8 13 Lis 2014 16:31
    Piropl1
    Poziom 12  

    Po zaktualizowaniu sterownika nadal wyskakuje błąd komunikacji
    zamówiłem oryginalne arduino mam nadzieje ze nie będę miał takich problemow az chińczykiem pomęczymy się dalej jak tylko ktoś podsunie mi jakąś myśl co jeszcze by można z tym zrobić żeby działało jak należny

  • #9 13 Lis 2014 20:56
    lyczewskiand
    Poziom 15  

    Sprawdź jeszcze jaki układ odpowiedzialny jest za komunikację z USB (ten chip za portem USB)

  • #10 15 Lis 2014 01:27
    Piropl1
    Poziom 12  

    Układ to CH340 na kwarcu 12 , zastanawia mnie tez do czego są
    te dwa przyciski KEY L i KEY H ?

  • #12 16 Lis 2014 01:02
    Piropl1
    Poziom 12  

    dalej to samo
    avrdude stk500_getsync() not in sync resp=0x00

  • #13 16 Lis 2014 01:40
    Karaczan
    Poziom 39  

    A płytkę w IDE kolega wybrał poprawną?
    Sam mam tą płytkę i jestem zadowolony.
    Pracuje poprawnie.

  • #14 17 Lis 2014 00:38
    Piropl1
    Poziom 12  

    próbowałem już wszystkich i nic aktualnie ustawione mam arduino uno i programator usbasp nie wiem może programator jest uszkodzony na płytce ?
    a kolega za pierwszym razem uruchomił ?
    jaki kolega ma sterownik i ustawienia ?

  • #16 23 Lis 2014 03:41
    lyczewskiand
    Poziom 15  

    Piropl1 http://arduino.googlecode.com/files/arduino-1.0.5-r2-windows.zip
    Ściągnij starszą wersję IDE do Arduino.
    Wypakuj i odpal.
    Powiadom o rezultatach.

    A co do sterowników do układu Serial-USB to jak zmieniałeś sterowniki?
    Mam nadzieję że najpierw odinstalowałeś je w menedżerze urządzeń a potem podczas instalacji podałeś ścieżkę do pliczków (CH340). CH341ser powinny działać. Mi działa na tym czarnym klonie. Takim jak na zdjęciu w linku http://www.wish.com/c/53eed183a4b6b068a82f0f0d
    Sterowniki uzywam ch341ser. Chip odpowiadający za komunikację serial-usb to CH340T.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME