Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Viessmann 100W+Euroster 2006 - uszkodzony sterownik?

robcook 29 Oct 2014 18:23 3684 8
    robcook
    Level 13  
    Witam
    Dziś coś się podziało.
    Gdy na sterowniku jest zadana temp 21st, a otoczenie ma 23st piec w dalszym ciągu włącza pompę lub płomień na piecu. Zmniejszenie temp. na sterowniku nic nie zmienia. Zwiększenie temperatury na sterowniku na np 24st włącza sterownik i znak płomyka na nim"
    Zakręcenie podłogówki też nic nie dało.
    Reset sterownika też nie pomógł.
    Dodam że tydzień temu miałem podobną sytuację, ale tu był wyraźny napis "low" pomogła wymiana baterii. Teraz znów zmieniłem na inne ale bez zmian.

Czym się sugeruje piec jak by mu się odłączyło sterownik? Jak "sprawdzić" czy to jego wina?
    Serwis Kotłów
    Level 18  
    Witam,

nie rozumiem w czym problem - jest o wiele cieplej niż temperatura zadana? czy martwi Cię to że pomimo osiągnięcia temperatury pracuje pompa obiegowa kotła - co jest normalne.

Jak odłączysz termostat to kocioł będzie pracować na podstawie temperatury zadanej na jego regulatorze - taką będzie utrzymywać w instalacji (wielu osobom taka regulacja wystarczy).

Pzdr
    robcook
    Level 13  
    Martwi mnie to że piec grzeje powyżej temp. zadanej. Grzeje choć przecież nie powinien bo temp. na sterowniku została osiągnięta. Nie wyłącza się. Teraz - pozakręcałem termostaty na kaloryferach w całym domu -pompa cały czas chodzi i co jakiś czas uruchamia na chwilę płomień na piecu...Czy tak powinno być?

"Jak odłączysz termostat to kocioł będzie pracować na podstawie temperatury zadanej na jego regulatorze" - gdzie ten regulator się znajduje?

Wyglada na to że rozwiązanie problemu przyniosły nastawy:
    1. zmieniasz zworke z grzenia na chlodzenie
    2. reset.
    3. zmiana z powrotem na grzanie.
    4. reset

Pozdrawiam

No niestety awaria znów powróciła, tylko teraz ww metoda nieskutkuje..
    Jak wyjmuję sterownik z gniazda - piec przestaje chodzić, czy tak ma być? Czy może to wskazywać na uszkodzony sterownik czy jednak może to być błąd gdzie indziej?
    Przy założeniu "zworki" na 1 i L piec wygląda na to że dogrzewa się tak jak jest ustawiony na piecu, raczej prawidłowo.
    Pytanie też -jakie temperatury osiąga piec na pięcio stopniowym regulatorze?

Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    robcook
    Level 13  
    Obecnie udało mi się podmienić sterowniki z bratem(nie wiedziałem ze ma) i sprawdzamy jak się zachowują. Teraz chodzi u mnie Euroster 2005 i wygląda że zachowuje się prawidłowo. Zobaczymy po tygodniu pracy.
    Wie ktoś czy takie sterowniki jak Euroster 2006 często szwankują i czy je się naprawia? Chodził u mnie niespełna 5 lat ;(
    Co możecie polecić innego sprawdzonego w rozsądnych pieniądzach?

Pozdrawiam
    Euroster Serwis
    Level 16  
    Zacznijmy od tego że w opisie nie zostało zaznaczone że to regulator Euroster 2006 bezprzewodowy czyli 2006TXRX.
    Jeżeli tak jest to odbiornik czyli to co jest w gniazdku z antenką ma z boku włącznik który do pracy automatyczniej powinien być ustawiony na "0" (AUTO). Prawdopodobnie przez przypadek został przestawiony na "I" (MAN) i stąd ciągła praca pieca.
    robcook
    Level 13  
    Jest to sterownik przewodowy - jak w opisie. Sterownik wyświetla prawidłowo zadawane temperatury i ich "pracę", lecz mimo to ignoruje je i cały czas "grzeje".
    Po zmianie na Euroster 2005 problem wyglada na rozwiązany. Czyli jednak sterownik został uszkodzony..
    Wracam do pytania, naprawia sie takie sterowniki? Czy zostaje "kosz"? W środku nie wydaje się nic popalone ani popuchnięte...

Pozdrawiam
    Euroster Serwis
    Level 16  
    Napisał Pan: "Jak wyjmuję sterownik z gniazda - piec przestaje chodzić, czy tak ma być?" a że gniazda wyjmuje się wyłącznie część odbiorczą regulatora bezprzewodowego to stąd podejrzenie że chodzi o bezprzewodowy.
    W każdym razie można wysłać regulator do serwisu. Jeżeli naprawa będzie wymagała wymiany przekaźnika to koszt łączny z przesyłką nie powinien przekroczyć 60zł brutto.
    Adres serwisu: PHPU "AS", Chumiętki 4, 63-840 Krobia.
    Razem z regulatorem proszę dołączyć opis problemu oraz podać nr kontaktowy.