Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MSI gt683 - PO wymianie karty graficznej system jej nie widzi

KONFuCIUX 29 Oct 2014 23:07 3090 11
    KONFuCIUX
    Level 9  
    Witam szanownych użytkowników.

Na wskutek awarii byłem zmuszony dokonać wymiany karty graficznej w moim laptopie. Zakupiłem na ebay.co.uk karte zastepcza GTX 560m i zainstalowałem ją. Po włączeniu laptopa system jej nie widzi (mam tylko komunikat ze posiadam standartowa karte vga). Wszelkie proby zainstalowania sterownikow koncza sie niepowodzeniem gdyz wg programu instalacyjnego nie posiadam karty nvidii wiec nie moge go zainstalowac. w ustawieniach zaawansowanych brak jakichkolwiek informacji poza wzmianka ze posiadam 14 mb pamieci naa karcie (powinno byc 1.5 giga). Prosze o sugestie co z tym fantem zrobic
    KONFuCIUX
    Level 9  
    karta wyglada dokladnie tak jak na aukcji:

http://www.ebay.co.uk/itm/New-Nvidia-GeForce-...raphics_Video_TV_Cards_TW&hash=item4627114681

poki co odinstalowuje wszystko poleconym programem

Dodano po 11 [minuty]:

Ok odinstalowalem wszystko i probowalem zainstalowac jeszcze raz z dokladnie takim samym efektem - Tem sterownik graiczny nie mogl odnalezc zgodne sprzetu graicznego

Dodano po 3 [minuty]:

Z dodatkowych objawow to nie moge zwiekszyc rozdzielczosci ekranu max to 1280x1024 (powinno byc 1920x1080)

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcz jedno we wlasciowociach karty znalazlem takie cos:

Typ Mikroukładu: NVIDIA
    Typ Konwertera DAC: 8 bit
    Nazwa Karty: VGA
    Informacje o systemie BIOS: Chip Rev
    KONFuCIUX
    Level 9  
    Ok poszedłem na całość, sformatowałem cały dysk systemu i wgrałem windowsa na nowo, niestety ciągle mam tą samą sytuację
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    Na wskutek awarii byłem zmuszony dokonać wymiany karty graficznej w moim laptopie.
    Zakupiłem na ebay.co.uk karte zastepcza GTX 560m

Jaka karta była przed zakupem?
    Jaki system Win ?

Masz albo problem z NVidia Optimus (typowe dla Optimusa) lub ... uszkodzenie na płycie związane ze złączem karty grafiki GTX lub kupiłeś uszkodzoną ?

*Poza tym na tym ebay napisano
    Quote:
    ... this card is compatible out of the box ONLY with Toshiba laptops Link

czyli zmiana BIOS w tym videomodule
    Link_ jak install Win7 na HDD_SSD
    Link_instal win _MSI
    Link_ forum MSI

Link_ rozbiórka i czyszczenie MSI_GT683

To jest foto. płyty głównej MS-16F2
    MSI gt683 - PO wymianie karty graficznej system jej nie widzi
    Link
    KONFuCIUX
    Level 9  
    Poprzednia karta to takze gtx560m system window4bits 7 6
    lisek
    Service technician RTV
    Zainstaluj od nowa bez tej karty GTX560M i czy masz rozpoznaną wbudowaną grafikę w swoim procesorze 2nd generation Intel i5/i7, zależnie od modelu GT683,jaki masz zainstalowany procek ?
    *i5-2410M lub i7-2630QM takie widziałem tam procesory pod chipset HM67
    KONFuCIUX
    Level 9  
    mam i5 i ten model nie posiada zinterowanej karty grafiki dlatego tez to nie problem z optimusem
    KONFuCIUX
    Level 9  
    fragment recenzji z notebookcheck.pl

Procesor jest oczywiście wyposażony w zintegrowany rdzeń graficzny, tyle że MSI w tym modelu laptopa nie zastosowało technologii Nvidia Optimus, przez co zintegrowany układ GPU będzie leżał odłogiem.

Pracować więc będzie nieustannie karta graficzna GF GTX 560M. Zastąpiła ona znajdującą się na wyposażeniu MSI GT680 kartę GF GTX 460M. Została wyprodukowana w tym samym procesie technologicznym, co poprzedniczka, to jest 40 nm. Podobnie jak starszy model, GF GTX 560M dysponuje 192 procesorami CUDA, 192-bitową magistralą oraz 1,5 GB pamięci graficznej GDDR5.
    lisek
    Service technician RTV
    Chyba masz uszkodzenie na płycie związane ze złączem karty grafiki GTX lub kupiłeś uszkodzoną ?
    Poza tym porównaj dokładnie swoja "starą grafikę" z tą co kupiłeś , bywały róznice w obsadzie układów
    Link

Quote:
    To my knowledge, this card is compatible out of the box ONLY with Toshiba laptops.
    KONFuCIUX
    Level 9  
    ok zainstalowałem zmodyfikowana wersje sterownika z video2go.com i poki co dziala